Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ – ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Η. Χατζηθεοδωρίδης, πρ. Αντιδήμαρχος, πρ. Περιφερειακός και πρ. Δημοτικός Σύμβουλος: «Εξαπατήθηκε το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλλιφύτου. Το αιτιολογικό αυτού που στάλθηκε στον Δήμο Δράμας ως ομόφωνη απόφαση, ανέφερε καλλωπισμό και διαμόρφωση του χώρου»
- «Την ιστορία σου, την καταγωγή σου, τα “σύμβολά” σου, το “σήμα κατατεθέν” σου δεν το απεμπολείς, δεν τα θυσιάζεις ούτε για την προβολή, ούτε για τα ψηφαλάκια, ούτε για κατανάλωση πόρων»
- «Καλώ δημόσια το Δημοτικό Συμβούλιο και προσωπικά τον Δήμαρχο Δράμας να επανεξετάσει το θέμα και τελικώς να ερωτηθούν και οι κάτοικοι της περιοχής»
- «Αν ο κ. Μαμσάκος πιστεύει ότι έκανε με τους φοίνικες τη Χωριστή Κανάριους Νήσους, ένα δεύτερο θέατρο στην Καλλίφυτο δεν θα την μετατρέψει σε Κάννες κ. Δήμαρχε»
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Κοινότητα Καλλιφύτου από την απόφαση για μετατροπή της γκιόλας – δεξαμενής, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, σε ανοιχτό θέατρο. Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, στις 6 Ιουνίου 2022, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει και στο μέλλον.
Οι αντιδράσεις αφορούν τόσο την καταστροφή της γκιόλας, η οποία χαρακτηρίζεται ως ιστορικό μνημείο της περιοχής, όσο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον τίτλο του έργου για δημιουργία θεάτρου, παρά μόνο για διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων. Παράλληλα, υπάρχουν αντιδράσεις και για το ότι η γκιόλα χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Καλλίφυτο για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού κατά την τελετή Αγιασμού των υδάτων στα Θεοφάνια. Επιπλέον, κριτική για τη χρησιμότητα του έργου ασκείται και με βάση το γεγονός ότι στην Καλλίφυτο υπάρχει ήδη θεατρικός χώρος, το «Πνευματικό Ίδρυμα Αιμίλιος Θεοχάρη Καλαϊτζίδη», και στο πλαίσιο αυτό θεωρείται υπερβολικό να κατασκευαστεί και δεύτερο θέατρο, ακόμη και αν αυτό είναι σε υπαίθριο ανοιχτό χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλλιφύτου και στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Πάντως, ήδη υπάρχουν καταγγελίες για εξαπάτηση αφενός μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλλιφύτου και αφετέρου μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί το ζήτημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ζητήσει τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλλιφύτου όταν εγκρίθηκε το συγκεκριμένο έργο, έτσι ώστε να διαπιστωθεί τι ειπώθηκε για τη λήψη της απόφασης.
«Αντίδραση από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Καλλιφύτου»
Μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας, πρώην Περιφερειακός και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης, ο οποίος έχει καταγωγή από την Καλλίφυτο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αντιδρά και ο ίδιος αλλά και η τοπική κοινωνία του χωριού.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηθεοδωρίδης σημείωσε για την γκιόλα: «Ένα σύμβολο του χωριού που υποδέχεται τον επισκέπτη μπαίνοντας στο χωριό. Μια δεξαμενή με μακρόχρονη ιστορία, που επί σειρά δεκαετιών συνείσφερε τα μέγιστα στην οικονομία της περιοχής. Χρόνια και χρόνια οι πατεράδες και οι παππούδες μας πότιζαν με αυτήν χιλιάδες στρέμματα και αποτελούσε σημαντικό πνεύμονα για την αγροτιά και την κτηνοτροφία του χωριού. Μικροί, πάλι εμείς, βουτούσαμε μέσα στην γκιόλα τα καλοκαίρια, εν είδει πισίνας την οποία χρησιμοποίησαν έτσι γενιές παιδιών που μεγάλωσαν στην περιοχή μας. Ένα πραγματικό “σύμβολο”, ένα “σήμα κατατεθέν” του χωριού της Καλλιφύτου».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις ο κ. Χατζηθεοδωρίδης είπε: «Η αντίδραση δεν είναι μόνο δική μου. Είναι και από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Καλλιφύτου. Για μένα είναι ιστορικό το έργο. Εκεί μεγάλωσα, εκεί έμαθα μπάνιο και κολύμπι, δεν υπήρχαν μετακινήσεις στη θάλασσα τον καιρό εκείνο. Όλοι εκεί μάθαμε μπάνιο. Δεν υπήρχαν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα για να πηγαίνουμε στη θάλασσα. Κατά δεύτερο, είναι ιστορικό έργο, γιατί τέτοιες πετρόχτιστες δεξαμενές δεν υπάρχουν πλέον πουθενά. Είναι χτισμένη περίπου το 1950, κοντά 70 χρόνια, και δεν διαρρέει ούτε μια σταγόνα νερό. Γιατί να καταστρέψουμε μια κατασκευή που υπάρχει και είναι γεωργική; Οι καιροί, όπως λέμε στα αρχαία, ου μενετοί. Βλέπετε τι γίνεται με το διατροφικό. Αντί να παράξει 100 κιλά το στρέμμα στην Καλλίφυτο σκληρό σιτάρι ή μαλακό, μπορεί να παράξει 500 αν το αρδεύσουμε. Γιατί να μην τον εκμεταλλευτούμε; Οι καιροί είναι δύσκολοι».
Σχετικά με τους λόγους που δεν χρησιμοποιείται η γκιόλα – δεξαμενή, ο κ. Χατζηθεοδωρίδης ανέφερε: «Μέχρι ένα σημείο χρησιμοποιούνταν, μετά για πολλούς και διάφορους λόγους σταμάτησε, γιατί δεν υπήρχε και συνεννόηση μεταξύ των κατοίκων. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αν δοθούν κίνητρα, μπορεί να επαναλειτουργήσει και δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, θέλει περίπου τα μισά από αυτά που θέλει για να την καταστρέψουν και να κάνουν κάτι άλλο. Με περίπου 30.000 ευρώ είναι λειτουργικό το σύστημα και μπορεί να ποτίσει 3.000 στρέμματα, όπως πότιζε κάποτε. Και να δουλέψουν και 5-10 νεολαίοι του χωριού, να ασχοληθούν με τη γεωργία. Γιατί όταν έχεις νερό, μπορείς να κάνεις και θερμοκήπια και δυναμικές καλλιέργειες».
Απαντώντας σε ερώτημα για την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας, το οποίο αποτελεί τον θεσμικό εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας της Καλλιφύτου, ο κ. Χατζηθεοδωρίδης σημείωσε: «Υπάρχει εξαπάτηση εκ μέρους του Προέδρου. Το αιτιολογικό αυτού που στάλθηκε στον Δήμο Δράμας ως ομόφωνη απόφαση, ανέφερε καλλωπισμό και διαμόρφωση του χώρου. Δεν λέει ότι θα χαλάσουμε τη δεξαμενή να κάνουμε ένα υπαίθριο θέατρο. Υπήρχε χώρος πολύ κοντά σε εκείνο το σημείο, με υποδομή να γίνει υπαίθριο θέατρο και μάλιστα κοινοτικό».
Ειδικότερα για τον χώρο που προτείνει, ο κ. Χατζηθεοδωρίδης επεσήμανε: «Παλιά είχε ξεκινήσει η Καλλίφυτος να κάνει ένα πολιτιστικό κέντρο δικό της, ο σύλλογος. Έριξαν τα μπετά, το έφεραν πάνω από τη γη και σταμάτησαν για οικονομικούς λόγους. Εκεί υπάρχει ήδη υποδομή και είναι γύρω στα 4 στρέμματα, που αυτή τη στιγμή είναι “ζούγκλα”. Είναι ευκαιρία να γινόταν στην ήδη υπάρχουσα υποδομή για να καθαρίσει όλο εκείνο το οικόπεδο και να καλλωπιστεί ο χώρος. Όχι να χαλάσουμε κάτι που υπάρχει. Μπορεί να μη χρησιμοποιείται τώρα, αλλά σε ένα δύο χρόνια, αν θέλουμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άνετα και να αποδώσει στην τοπική κοινωνία».
Ο κ. Χατζηθεοδωρίδης έκανε λόγο για «λαθεμένη απόφαση του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας του χωριού και δίχως φυσικά να ερωτηθούν οι κάτοικοι» και πρόσθεσε: «“Κάποιοι” θέλουν να την γκρεμίσουν και να φτιάξουν άλλο ένα θέατρο, ανοικτού τύπου στο χωριό με προϋπολογισμό τις 50 περίπου χιλιάδες ευρώ. Την ίδια στιγμή που στο χωριό μας δεσπόζει το εμβληματικό κτήριο “Καλαϊτζίδη” με αίθουσα θεατρικών παραστάσεων, μια μεγάλη χορηγία του συντοπίτη μας στο χωριό μας. Την ίδια στιγμή αυτοί οι “κάποιοι” θεώρησαν σκόπιμο να κάνουν ένα ακόμα θέατρο στην Καλλίφυτο λες και είναι οι Κάννες…».
Ο κ. Χατζηθεοδωρίδης ζήτησε από τους Δημοτικούς Συμβούλους «να προσέξουν πως ξεκίνησε η ιστορία από το χωριό, πως ψηφίστηκε, πως εξαπατήθηκαν οι Σύμβουλοι. Από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο βλέπει ομόφωνη απόφαση από το Τοπικό, λέει καλώς καμωμένα. Ομόφωνα το ψήφισαν κι αυτοί, με το δίκιο τους. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Τέλος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Χατζηθεοδωρίδης ανέφερε: «Καλώ δημόσια το Δημοτικό Συμβούλιο και προσωπικά τον Δήμαρχο Δράμας να επανεξετάσει το θέμα και τελικώς να ερωτηθούν και οι κάτοικοι της περιοχής όπως πρέπει σε μια συμμετοχική δημοκρατία, όπως πρέπει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.
Αν ο κ. Μαμσάκος πιστεύει ότι έκανε με τους φοίνικες τη Χωριστή Κανάριους Νήσους, ένα δεύτερο θέατρο στην Καλλίφυτο δεν θα την μετατρέψει σε Κάννες κ. Δήμαρχε.
Και τελικώς την ιστορία σου, την καταγωγή σου, τα “σύμβολά” σου, το “σήμα κατατεθέν” σου δεν το απεμπολείς, δεν τα θυσιάζεις ούτε για την προβολή, ούτε για τα ψηφαλάκια, ούτε για κατανάλωση πόρων. Το παράδειγμα του σκοπευτηρίου της Κορακάκη έπρεπε να σας είχε νουθετήσει. Η Καλλίφυτος δεν είναι, λοιπόν, Κάννες… είναι ένα περήφανο αγροτικό χωριό».
«Η γκιόλα δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει ποτέ»
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, στις 6 Ιουνίου 2022, το θέμα της γκιόλας της Καλλιφύτου τέθηκε στην προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση από τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Γιορβάση Γεωργιάδη, ο οποίος έχει καταγωγή από την Καλλίφυτο. Ο ίδιος είπε πως τέτοιες δεξαμενές – είναι «σημείο αναφοράς σε κάθε χωριό» και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη χρησιμοποιείται για την κατάδυση του Σταυρού. «Για το αρδευτικό έργο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια δραχμές, σήμερα δεν λειτουργεί» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε πως στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει και να υπάρξει επιθυμία για άρδευση του κάμπου. Ακόμη επεσήμανε πως «το τεχνικό έργο που ψηφίσαμε αφορά διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου» και «δεν αναφέρει κατασκευή θεάτρου εντός του χώρου της δεξαμενής». «Αυτή η γκιόλα είναι ιστορικό μνημείο στην Καλλίφυτο» υπογράμμισε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Project για τη Δράμα» και αφού είπε πως «είμαστε υπέρ του πολιτισμού», πρόσθεσε πως «στην Καλλίφυτο έχουμε ένα από τα πιο υπερσύγχρονα θέατρα στη βόρεια Ελλάδα».
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιφύτου κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος έδωσε απαντήσεις για το θέμα της γκιόλας.
Σχετικά με τη λειτουργικότητα της δεξαμενής, ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος τόνισε πως «δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει ποτέ» και πρόσθεσε: «Είναι ένα έργο το οποίο λειτουργούσε προτού 20-25 χρόνια. Δεν υπάρχουν πλέον γεωτρήσεις να ξαναγεμίσει αυτή η δεξαμενή. Το δίκτυο το οποίο υπάρχει στη διανομή του νερού είναι όλο με αμιαντοσωλήνες και πρέπει να απομακρυνθούν. Και τρίτον, είναι ανοικτή και επικίνδυνη να πέσει κάποιος μέσα».
Για το αν αντιπροσωπεύει η γκιόλα την Καλλίφυτο και είναι μνημείο, ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος είπε: «Δεν το πιστεύω εγώ αυτό, ούτε οι περισσότεροι μέσα στην Καλλίφυτο. Αυτή είναι η προσωπική σας γνώμη. Αν αντιπροσωπεύει εσάς σαν μνημείο η γκιόλα την Καλλίφυτο δεν το γνωρίζω αυτό. Κατά την κατασκευή του έργου δεν θα χαλάσουμε τη δεξαμενή αυτή. Θα ανοίξει μόνο το ένα μέρος και η γκιόλα, η οποία ήταν τόσα χρόνια εκεί, θα είναι πάλι εκεί και θα φαίνεται εκεί. Απλά θα γίνει ένα πάρα πολύ ωραίο θεατράκι 300 θέσεων καθιστών και θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε στις εκδηλώσεις μας και σε διάφορες παραστάσεις, τις οποίες θα μπορούν να κάνουν και άλλα χωριά, όπως έχουμε μιλήσει ήδη με τη Χωριστή, για να γυριστούν εκεί παραστάσεις και event».
Όσον αφορά την ύπαρξη και άλλου θεατρικού χώρου στην Καλλίφυτο, ο Πρόεδρος της Κοινότητας είπε: «Το θέατρο που υπάρχει είναι κινηματογράφος. Δεν είναι θέατρο. Είναι κλειστό και δεν το διαχειρίζεται η Κοινότητα Καλλιφύτου και δεν είναι ανοιχτό προς όλους. Είναι άσχετο το ένα με το άλλο».
Ακόμη ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος είπε για το έργο πως «έχει περάσει κοινοτικό συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουν μπει τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ της Καλλιφύτου. Υπάρχουν έγγραφα, υπάρχουν αποφάσεις». Στο σημείο αυτό προκλήθηκαν αντιδράσεις από Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης για το ότι στον τίτλο του έργου δεν υπάρχει αναφορά σε δημιουργία θεάτρου. Απαντώντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Στον κωδικό για να γίνει το έργο αυτό με τόσα λίγα χρήματα, βάλαμε διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου».