ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΑΞΙΔΙ 4 ΗΜΕΡΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΑΜΙΝΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

 

Μια οικογένεια Ουκρανών προσφύγων κατέφερε και έφυγε από την εμπόλεμη χώρα και βρέθηκε με ασφάλεια στη Δράμα, όπου συναντήθηκαν με τους Δραμινούς συγγενείς τους, τον φαρμακοποιό κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του.

Οι δύο Ουκρανές, με το μικρό κοριτσάκι της μιας εξ αυτών, μαζί και με τον κ. Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του, επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο γυναίκες εξήγησαν ότι χρειάστηκε να κάνουν ένα δύσκολο ταξίδι 4 ημερών για να μπορέσουν να φτάσουν στη Δράμα. Αρχικά, χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους, το Κίεβο, λαμβάνοντας την απόφαση μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στην πόλη στις 5 τα ξημερώματα. Για να βγουν από το Κίεβο χρειάστηκαν 5 ώρες και κατευθύνθηκαν προς τη δυτική Ουκρανία, όπου εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν εμπόλεμες καταστάσεις. Στη συνέχεια έφτασαν στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία, όπου μετά από πολύωρη αναμονή πέρασαν τα σύνορα. Ακολούθως συνέχισαν το ταξίδι τους για τη Ρουμανία, έχοντας ως τελικό τους σταθμό τη Δράμα. Όπως ανέφεραν οι ίδιες, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν εκτός Ουκρανίας χωρίς τους συζύγους τους, οι οποίοι έμειναν πίσω, καθώς λόγω της επιβληθείσας επιστράτευσης απαγορεύεται η έξοδος ανδρών από τη χώρα. Σχετικά με το αν υπάρχουν κι άλλες οικογένειες με δεσμούς από τη Δράμα που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, είπαν πως είναι πολλές, όμως το δρομολόγιο που πρέπει να ακολουθήσουν είναι πολύ δύσκολο.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Η φιλόξενη Δράμα μας άνοιξε την αγκαλιά τους να τους υποδεχτεί. Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον συμπολίτη μας φαρμακοποιό, Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που έχουν έρθει από την εμπόλεμη Ουκρανία και το βομβαρδισμένο Κίεβο και είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους και σε άλλους ενδεχομένους που θα θελήσουν να γλυτώσουν από τη λαίλαπα του πολέμου και να δείξουμε ότι η Δράμα ανοίγει τις αγκαλιές της σε αυτές τις περιπτώσεις». Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «θεωρώ αυτονόητο ότι κάθε είδους βοήθεια σε ανθρωπιστικό επίπεδο, σε επίπεδο κάλυψης κάποιων ιατροφαρμακευτικών καλύψεων, θα βρει την Αντιπεριφέρεια Δράμας κοντά σε αυτές τις περιπτώσεις. Θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα προς όλους τους Δραμινούς και όλες τις Δραμινές να είμαστε αυτές τις ημέρες ενωμένοι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε. Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από ειρήνη. Εμείς βέβαια, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, κάνουμε αυτό που μπορούμε. Αλλά ακουστεί και η δική μας φωνή και ας ενώσουμε όλες τις φωνές μαζί για να σταματήσει επιτέλους αυτό το κακό που γίνεται».

Από την πλευρά του, ο φαρμακοποιός κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος υποδέχτηκε τις συγγενείς του από την Ουκρανία, ευχαρίστησε τον κ. Παπαεμμανουήλ για τη θερμή υποδοχή, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να το ξεχάσουν ποτέ, γιατί τέτοια ανταπόκριση δεν έχουν δει ποτέ τους». Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος είναι έκπληκτος από το ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαεμμανουήλ και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα τους προσέξουμε και θα σταθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα».