ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΔΩΡΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΚΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  • Αποκάλυψη της προτομής του δωρητή Γ. Γιαννίκη στην πλατεία της Πετρούσας την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022
  •  Θ. Αθανασιάδης, Δήμαρχος Προσοτσάνης για τη μετατροπή του «Γιαννίκειου» σε ξενώνα νέων από την προηγούμενη Διοίκηση: «Ήταν ένα ατόπημα… Ο ευεργέτης δεν το έδωσε για να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα φιλοξενίας»
  •  «Ήρθαμε σε επαφή με τα παιδιά του Γιαννίκη, τα οποία κι αυτά έχουν πει ότι δεν είναι σωστό κι ότι επιθυμία του πατέρα τους ήταν συγκεκριμένη»
  •  Για το πως λειτουργούσε ως ξενώνας νέων από την προηγούμενη Διοίκηση: «Ο Δήμος δεν είχε ποτέ έσοδα… Παρότι υπήρχε το ΑΦΜ του Δήμου από εκεί και πέρα ο Δήμος επίσημα δεν ξέρει τίποτα»
  • «Όταν χρησιμοποιείς το ΑΦΜ του Δήμου, εάν και εφόσον βάζεις κόσμο, θα πρέπει να υπάρχει ειδικό παρουσιολόγιο, βιβλία εσόδων-εξόδων, προσωπικό που θα έπρεπε όταν το λειτουργούσαν, να φαινόταν κάπου. Εάν υπήρχαν οποιαδήποτε έσοδα, έπρεπε να περνούσαν μέσα από το ΑΦΜ του Δήμου. Ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση κι ούτε καν ξέρει πώς το έχουν λειτουργήσει»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Στην ενεργειακή αναβάθμιση του «Γιαννίκειου» σχολείου στην Πετρούσα προχωρά ο Δήμος Προσοτσάνης. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγεί μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, το «Γιαννίκειο» θα ανταποκρίνεται στην επιθυμία του δωρητή, του αείμνηστου Γεώργιου Γιαννίκη, ο οποίος ήθελε να προσφέρει στον τόπο του έναν χώρο εκπαίδευσης και το κληροδότημα είχε συγκεκριμένο σκοπό. Άλλωστε, προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι επιθυμίες των παιδιών του Γεώργιου Γιαννίκη, τα οποία συναντήθηκαν πρόσφατα με τη Διοίκηση του Δήμου.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασιάδης έκανε γνωστό πως ο Δήμος Προσοτσάνης θα τιμήσει τον δωρητή Γεώργιο Γιαννίκη, τοποθετώντας προτομή του στην πλατεία της Πετρούσας. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου είχε αλλάξει τη χρήση του «Γιαννίκειου» από Γυμνάσιο σε ξενώνα νέων. Βέβαια, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τη διαχείριση του κτηρίου ως ξενώνα, καθώς όπως αναφέρει ο Δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, χρησιμοποιήθηκε το ΑΦΜ του Δήμου Προσοτσάνης, όμως «όταν χρησιμοποιείς το ΑΦΜ του Δήμου, εάν και εφόσον βάζεις κόσμο, θα πρέπει να υπάρχει ειδικό παρουσιολόγιο, βιβλία εσόδων-εξόδων, προσωπικό που θα έπρεπε όταν το λειτουργούσαν, να φαινόταν κάπου. Εάν υπήρχαν οποιαδήποτε έσοδα, έπρεπε να περνούσαν μέσα από το ΑΦΜ του Δήμου». Ακόμη, ο Αθανασιάδης ανέφερε πως «ο Δήμος δεν είχε ποτέ έσοδα», προσθέτοντας ότι «παρότι υπήρχε το ΑΦΜ του Δήμου από εκεί και πέρα ο Δήμος επίσημα δεν ξέρει τίποτα».

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί δημόσια για το θέμα, καθώς υπάρχουν και διαδικτυακές δημοσιεύσεις περί κόστους διαμονής στο «Γιαννίκειο» ως ξενώνα νέων, εντούτοις στο ταμείο του Δήμου Προσοτσάνης δεν έχει εισρεύσει κανένα ποσό με τη συγκεκριμένη αιτιολογία. Οπότε, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για το ποιος ή ποιοι και με ποιο τρόπο διαχειριζόταν αυτά τα ποσά, εφόσον οι φιλοξενούμενοι νέοι πλήρωναν για τη διαμονή τους στο «Γιαννίκειο».

Φωτογραφία από το εσωτερικό του «Γιαννίκειου» το οποίο είχε μετατραπεί σε ξενώνα νέων

«Θα γίνει ένα σύγχρονο σχολείο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές»

 

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, «προχωράει η ενεργειακή αναβάθμισή του, με 1 εκ. ευρώ, για να αλλάξουν τα κουφώματα, να γίνουν μονώσεις, να μπει ειδική θέρμανση με αντλίες θερμότητας, ενώ θα βελτιωθεί και ο περιβάλλων χώρος. Θα γίνει ένα σύγχρονο σχολείο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές που μπορούν να υπάρξουν σήμερα. Πιστεύουμε πως θα είναι ό,τι καλύτερο και θα ανταποκρίνεται και στις επιθυμίες του δωρητή.

Μάλιστα, αυτές τις ημέρες ήταν στο χωριό τα παιδιά του Γιαννίκη. Μας επισκεφτήκαν στον Δήμο, ανταλλάξαμε γνώμες, γιατί την Κυριακή 27 Μαρτίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια στην κάτω πλατεία της Πετρούσας της προτομής του Γιαννίκη. Θα υπάρχει ένας ομιλητής, ο οποίος θα μιλήσει για την προσωπικότητα του Γιαννίκη, θα υπάρξουν χαιρετισμοί, ενώ θα κληθούν και οι αρχές του τόπου». «Είναι ένας τοπικός ευεργέτης και μακάρι να είχαμε και άλλους ευεργέτες», προσθέτει ο Δήμαρχος Προσοτσάνης.

Σχετικά με τη χρήση του «Γιαννίκειου», μετά την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης, ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε: «Εμείς σε πρώτη φάση, ήρθαμε σε επαφή με τον Διευθυντή του σχολείου και με δασκάλους, οι οποίοι θα αποφασίσουν οι ίδιοι. Από εκεί και πέρα, εμείς θα κάνουμε ένα κόσμημα και θα τους το παραδώσουμε για να το χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με την επιθυμία του ευεργέτη. Ο ευεργέτης δεν το έδωσε για να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα φιλοξενίας». Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, «είναι θέμα των εκπαιδευτικών, είναι θέμα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εμείς δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κάτι».

Φωτογραφίες από τις εργασίες κατασκευής του «Γιαννίκειου» Γυμνασίου στην Πετρούσα (Πηγή ιστοσελίδα του Γυμνασίου της Πετρούσας: http://gym-petrous.dra.sch.gr/)

Αναφερόμενος στην παλαιότερη χρήση του κτηρίου, ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε: «Ήταν Γυμνάσιο. Κάποια στιγμή σχεδίασαν να το κάνουν ΤΕΙ. Η τότε Νομαρχία είχε κάνει κάποιες εργασίες εντός του κτηρίου και άλλαξε κάποια πράγματα για να το χρησιμοποιήσουν ως ΤΕΙ. Άλλαξε η διοίκηση της τότε εποχής, με συνέπεια οι επόμενοι να το παγώσουν το θέμα. Έτσι, ενώ η Πετρούσα είχε το Γυμνάσιο της, πήγαιναν τα παιδιά της Πετρούσας εκεί, μεταφέρθηκαν στην Προσοτσάνη κι έκτοτε έμειναν εκεί. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού… Έχασαν και το ΤΕΙ, αλλά έχασαν κι ένα κεκτημένο που είχανε, καθώς τα περισσότερα παιδιά του σχολείου ήταν της Πετρούσας και όχι της γύρω περιοχής. Δηλαδή, χάσανε αυτό που ήταν δικό τους». Σχετικά με τη μελλοντική χρήση του κτηρίου, ο κ. Αθανασιάδης τόνισε: «Οι αίθουσες ενδείκνυνται για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι διδακτικό κτίσμα. Μπορεί να γίνει Δημοτικό, μπορεί να γίνει Γυμνάσιο, μπορεί να γίνει και πανεπιστημιακή σχολή» και πρόσθεσε: «Οι μαθητές του Δημοτικού πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο της Πετρούσας, το οποίο στεγάζεται σε άλλο κτίσμα. Είναι ένα κλασικό κτήριο, παλιό, που έχει κάποια προβλήματα. Θα μπορούσαν να μετακινηθούν στο “Γιαννίκειο”, αλλά έγκειται καθαρά στην κοινωνία της Πετρούσας και στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Για την μετατροπή του «Γιαννίκειου» σε ξενώνα νέων από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου, ο κ. Αθανασιάδης είπε: «Θεωρώ ότι ήταν ένα ατόπημα, που θα πρέπει να ξέρουμε κυρίως τι σημαίνει κληροδότημα. Τα κληροδοτήματα δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση. Κι όταν είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε εμείς ήμασταν στην αντιπολίτευση, τους το είπαμε. Εγώ προσωπικά τους είπα ότι είναι κληροδότημα και δεν μπορείτε να το αλλάξετε χρήση. Από εκεί και πέρα, επειδή ζούμε σε εποχές που κάποιοι τα περνάνε έτσι, ούτε καταλαβαίνουν μερικοί τι σημαίνει κληροδότημα και δεν μπαίνουν να ψάξουν λεπτομέρειες, το έκαναν. Έκαναν αλλαγή χρήσης για ξενώνα νέων. Και πήραν τα κρεβάτια από τις κατασκηνώσεις της Καλλιθέας, τα έβαλαν μέσα στους χώρους και υπήρχαν αίθουσες που είχαν και 15 και 20 και 25 κρεβάτια».

Όσον αφορά την είσπραξη χρημάτων κατά τη φιλοξενία νέων στον ξενώνα ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε: «Χρησιμοποίησαν το ΑΦΜ του Δήμου και με απλή αίτηση ηλεκτρονικά ότι θα λειτουργούσε ως ξενώνας νέων. Από εκεί και πέρα, όταν χρησιμοποιείς το ΑΦΜ του Δήμου, εάν και εφόσον βάζεις κόσμο, θα πρέπει να υπάρχει ειδικό παρουσιολόγιο, βιβλία εσόδων-εξόδων, προσωπικό που θα έπρεπε όταν το λειτουργούσαν, να φαινόταν κάπου. Εάν υπήρχαν οποιαδήποτε έσοδα, έπρεπε να περνούσαν μέσα από το ΑΦΜ του Δήμου. Ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση κι ούτε καν ξέρει πώς το έχουν λειτουργήσει». «Ο Δήμος δεν είχε ποτέ έσοδα» υπογράμμισε ο κ. Αθανασιάδης και πρόσθεσε: «Παρότι υπήρχε το ΑΦΜ του Δήμου από εκεί και πέρα ο Δήμος επίσημα δεν ξέρει τίποτα».

Εξηγώντας τους λόγους που η σημερινή Διοίκηση του Δήμου προχωράει στη μετατροπή του «Γιαννίκειου» εκ νέου σε σχολικό κτήριο, ξεκινώντας από την ενεργειακή του αναβάθμιση, ο κ. Αθανασιάδης επεσήμανε: «Εμείς ως Δημοτική Αρχή, γνωρίζοντας την όλη κατάσταση και αφού ήρθαμε σε επαφή με τα παιδιά του Γιαννίκη, τα οποία κι αυτά έχουν πει ότι δεν είναι σωστό κι ότι επιθυμία του πατέρα τους ήταν συγκεκριμένη. Αν ήταν διαφορετική, θα το έκανε ξενοδοχείο, θα το έκανε κάτι άλλο. Αλλά επειδή ο ίδιος στερήθηκε τα γράμματα στην εποχή του, θεώρησε υποχρέωσή του να δώσει στην κοινωνία αυτό που ο ίδιος είχε στερηθεί. Να δώσει ένα σύγχρονο σχολείο, άριστες προδιαγραφές, όπως προβλεπόταν με τα δεδομένα της εποχής που είχε κτιστεί, θεωρώντας ότι αυτό που έκανε ήταν μια ευεργεσία στον τόπο του. Αυτή είναι και η επιθυμία των παιδιών του, που θέλουν να είναι συνεχιστές. Η προτομή που θα αποκαλυφθεί στην πλατεία της Πετρούσας θα αποδώσει τα του Καίσαρος των Καίσαρι. Θα τιμηθεί ο άνθρωπος που είχε διαθέσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για τα δικά μας δεδομένα και με ιδίαις δαπάνες να γίνει ένα σύγχρονο κτίσμα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει κίνηση σε επίπεδο Δικαιοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν το «Γιαννίκειο» η προηγούμενη Διοίκηση, ο κ. Αθανασιάδης ήταν ξεκάθαρος: «Πιστεύω ότι αποκαθιστώντας την όλη κατάσταση και υλοποιώντας την επιθυμία του ευεργέτη, το δικό μας χρέος σταματάει εκεί».

Φωτογραφίες από τις εργασίες κατασκευής του «Γιαννίκειου» Γυμνασίου στην Πετρούσα (Πηγή ιστοσελίδα του Γυμνασίου της Πετρούσας: http://gym-petrous.dra.sch.gr/)

Ποιος ήταν ο Γ. Γιαννίκης, δωρητής του «Γιαννίκειου» στην Πετρούσα

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Επίκαιρη», με φωτογραφία του δωρητή Γ. Γιαννίκη, τον Σεπτέμβριο του 1991, με αφορμή την παράδοση του κτηρίου στο Δημόσιο (Πηγή: ιστοσελίδα του Γυμνασίου της Πετρούσας: http://gym-petrous.dra.sch.gr/)

Στην ιστοσελίδα του Γυμνασίου της Πετρούσας (http://gym-petrous.dra.sch.gr/), σε παλαιότερη ανάρτηση του 2007, αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αείμνηστο Γεώργιο Γιαννίκη, ο οποίος δώρισε στην τοπική κοινωνία το «Γιαννίκειο» σχολείο, συμβάλλοντας όχι μόνο με χρήματα, αλλά και με προσωπική εργασία.

Ο Γεώργιος Γιαννίκης γεννήθηκε το 1936 στην Πετρούσα. Τα παιδικά του χρόνια συνέπεσαν με την Βουλγαρική κατοχή. Μετά την απελευθέρωση και σε ηλικία 12 ετών πήγε στην πρώτη τάξη του Δημοτικού και τα απογεύματα ασχολείτο με γεωργοκτηνοτροφικές δουλειές, αφού και ο πατέρας του ήταν αυτού του επαγγέλματος. Το σχολείο το διέκοψε στην τρίτη τάξη μετά από προτροπή του πατέρα του, γεγονός που δεν του άρεσε, αφού έπρεπε να εργαστεί συστηματικότερα με την κτηνοτροφία. «Στα δέκα μου είχα γίνει τέλειος τσομπάνος. Φύλαγα 300 πρόβατα!», ανέφερε σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Η Επίκαιρη», τον Σεπτέμβριο του 1991, με αφορμή την παράδοση του κτηρίου στο Δημόσιο.

Όταν έγινε 17 ετών, η ανάγκη απόκτησης διπλώματος οδήγησης τρακτέρ, τον ανάγκασε να γυρίσει στα θρανία και παρακολουθώντας νυκτερινά μαθήματα, έτσι κατόρθωσε να πάρει το απολυτήριο του Δημοτικού. Παράλληλα έκανε και μαθήματα μηχανολογίας, τα οποία του φάνηκαν πολύ χρήσιμα στη μετέπειτα ζωή του.

Στα 19 του υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία και όταν απολύθηκε (1959), ξενιτεύτηκε στην Γερμανία. Εκεί έγινε εργάτης σε εργοστάσιο για μερικά χρόνια, μετά κάνει δική του δουλειά, μεσιτείες με αυτοκίνητα και όταν γυρίζει στην Αθήνα ασχολείται με οικοδομές.

Το μεράκι του για τη μόρφωση (που ο ίδιος την στερήθηκε), τον οδήγησε να πάρει την απόφαση για την συγκεκριμένη δωρεά. Για τη δημιουργία του κτιρίου του Γυμνασίου δούλεψε και ο ίδιος. «Από το 1984 που ξεκίνησε έως το 1991 που παραδόδηκε έτοιμο, θα έχω κάνει 2.000 μεροκάματα, από τις 6 το πρωί έως το βράδυ! Έριξα μπετά, έτριψα μάρμαρα, έκτισα τούβλα, σοβάντισα, έκανα εντελώς μόνος μου τις αποχετεύσεις, έκανα τα υδραυλικά του κτιρίου» ανέφερε στην ίδια συνέντευξή του 1991.

Το 1991 το κτήριο παραδόθηκε στο Δημόσιο και στο Γυμνάσιο της Πετρούσας φοιτούσαν 120 μαθητές περίπου.

Φωτογραφία του «Γιαννίκειου» Γυμνασίου όταν παραδόθηκε στο Δημόσιο. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «