Ένα σπίτι στο Μελενικίτσι Σερρών έχει γίνει το αξιοθέατο της περιοχής. Όσοι δεν έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί των Κυκλάδων μπορούν να πάρουν «γεύση» από το  νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου αν επισκεφθούν το σπίτι ενός Σερραίου στο Μελενικίτσι.

Η αγάπη η δική του αλλά και της Γερμανίδας συζύγου του για τα νησιά των Κυκλάδων τους οδήγησε να κατασκευάσουν ένα σπίτι έξω από το Μελενικίτσι Σερρών με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

«Είναι το αξιοθέατο της περιοχής μας. Όλοι είναι εντυπωσιασμένοι κι έρχονται να το δούνε από κοντά. Ιδιαίτερα το εσωτερικό του που δείχνει και την ποιότητα της κατασκευής του», είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο πολιτικός μηχανικός που σχεδίασε το σπίτι, Κώστας Σαββάκης.

«Ένα τέτοιο σπίτι έχει ιδιαίτερες τεχνικές τις οποίες πρέπει να τις γνωρίζεις και να τις προσαρμόσεις στα δικά σου θέλω και τις απαιτήσεις της περιοχής όσον αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι» είπε ο κ. Σαββάκης υπογραμμίζοντας ότι στην αρχή υπήρχε η δυσκολία αφού έπρεπε ο ίδιος αλλά όλα τα συνεργεία που ανέλαβαν το έργο να προσαρμοστούν σε καινούργιες για αυτούς τεχνικές και κατασκευές. Όσο για το πιο δύσκολο κομμάτι της κατασκευής ο κ. Σαββάκης είπε: «Τρία ήταν πολύ δύσκολα. Το μπετόν, το οπλισμένο σκυρόδεμα, οι ξύλινες κατασκευές και τα δάπεδα που είναι  πατητή τσιμεντοκονία, ένα υλικό που χρησιμοποιείται στις Κυκλάδες».

Το «Γαλατικό χωριό των Σερρών»

Αυτό που διακρίνει το Μελενικίτσι Σερρών, από τα υπόλοιπα χωριά της Ελλάδος είναι ότι είναι ένα ιδιόκτητο χωριό. Όπως εξηγεί ο Κώστας Σαββάκης: «Οι δρόμοι, οι πλατείες, γενικά όλες οι κοινόχρηστες εκτάσεις ανήκουν στο ίδιο το χωριό. Δεν ανήκουν στο κράτος. Επί Τουρκοκρατίας το χωριό μας το είχε ένας μπέης. Αυτός όταν έφυγε από εδώ πούλησε το χωριό στους κατοίκους του. Υπάρχει ένας σύλλογος των ιδιοκτητών στο χωριό και για αυτό υπάρχει ένα θέμα στις χρηματοδοτήσεις έργων».

 

Πηγή: ertnews.gr