ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Έτσι ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας συμμετείχε στην Πανελληνία κινητοποίηση με κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7-5-2017 ως αντίδραση στην ουσιαστική απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Είναι ώρα να μετρήσουμε τους φίλους μας και τους εχθρούς μας (Ε.Σ.Ε.Ε.).

Το Π.Α.ΜΕ. θέλοντας να διαφυλάξει το κλείσιμο καταστημάτων έκανε κινητοποίηση, ώστε να μην εφαρμοσθεί η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, παίρνοντας θέση κατά για τα ανοιχτά καταστήματα.

Δυστυχώς υπάρχει πολιτική στήριξη του Κεφαλαίου, πολιτική για την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Αλλά ποιος ενισχύει την πορεία κυριαρχία των μονοπωλιακών – πολυεθνικών ομίλων στο εμπόριο και στο σύνολο της Οικονομίας; Φυσικά το αστικό Κράτος. Κυβερνήσεις όπως η Ν.Δ., Πα.Σο.Κ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που υπηρετούν σταθερά τα συμφέροντα του μεγάλου Κεφαλαίου. Δυστυχώς επιστροφή στις δεκαετίες του ’20-’30. Έτσι οι συνθήκες των εργαζομένων χειροτερεύουν με την οικονομική κρίση να προκαλεί ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της μεσαίας τάξης με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και λιγότερο εχθρική στην προοπτική ανατροπής της. Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι κρίσιμος ο ρόλος της ηγεσίας των συνδικάτων, διότι χρειάζεται αντίδραση, ξεσηκωμός, επειδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα απαιτήσουν φθηνή εργατική δύναμη και ελαστικά ωράρια, για να αυξηθεί περισσότερο η καπιταλιστική κερδοφορία, με την καταπάτηση των δικαιωμάτων και αναγκών των εργαζομένων.

Ας θυμηθούμε: Ελλάδα 1899 στους μεταλλωρύχους το αφεντικό Σερπιέρης ήταν γνωστός για την σκληρότητα απέναντι στους εργάτες και μάλιστα οι διάδοχοί του τους ανάγκασαν με δικά τους χρήματα να φτιάξουν το άγαλμα του Σερπιέρη. Αυτοί πήγαν στον σατυρικό ποιητή Σουρή να τους γράψει ποίημα. Την ημέρα των εγκαινίων οι επίσημοι τράβηξαν το σεντόνι, εμφανίστηκε το άγαλμα γεμάτο ακαθαρσίες με το ακόλουθο ποίημα:

Τι μας θωρείς ακίνητος

και δεν μας κατουράς

αφού και ανδριάντα

σε αξίωσε η Ελλάς

δέξου λοιπόν ω! βαπτιστά

ευγνωμοσύνης δώρο

ξερό σκατό κοπανιστό

και από Λαυριώτη κώλο