ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Ομοφωνία σε όλες, πλην μιας, τις αποφάσεις

 

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, με 30 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης εξήγησε για ποιο λόγο συγκλήθηκε το σώμα σε μια πανηγυρική ημέρα, την παραμονή της εορτής της Πολιούχου της Δράμας Αγίας Βαρβάρας, λέγοντας ότι από την επομένη, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, και για 10-14 ημέρες ο ίδιος θα βρίσκεται στο εξωτερικό λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και επειδή τα θέματα… τρέχουν, έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση.

Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας ήταν περίπου μια ώρα, με τη συνεδρίαση να ξεκινά περίπου στις 19.15, αφού επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία, και να ολοκληρώνεται  στις 20.20. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, 30 συνολικά, ψηφίστηκαν όλα, πλην ενός ομόφωνα, χωρίς να υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις και υψηλοί τόνοι, παρά σε μερικά από αυτά κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις ή διευκρινιστικές ερωτήσεις. Το κλίμα ομοφωνία «χάλασε» στις… καθυστερήσεις (σύμφωνα με τους ποδοσφαιρικούς όρους), καθώς στο 30ο θέμα, σχετικά με το Ενυδρείο Μυλοποτάμου, μειοψήφησαν οι παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση». Κατά τα άλλα, το σώμα ομόφωνα αποφάσισε για την αλλαγή του χρώματος των ΤΑΞΙ της Δράμας, από κίτρινο σε άσπρο σε βάθος δεκαετίας, μετά από σχετικό αίτημα των ίδιων των αυτοκινητιστών, καθώς και για την ανάπτυξη καινοτόμου δικτύου ασυρμάτων σημείων πρόσβασης νέας γενιάς στο Δήμο Δράμας, μέσα από τη συνεργασία της Δραμινής εταιρίας υψηλής τεχνολογίας Raycap με τον ΟΤΕ, αξιοποιώντας κεραίες χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής όχλησης. Και για τα δύο αυτά θέματα είχαν προηγηθεί αποφάσεις με θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Δράμας και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

Ουσιαστικά, οι τόνοι κατά τη συνεδρίαση ανέβηκαν μόνο κατά τη συζήτηση των προημερησίας διάταξης θεμάτων και συγκεκριμένα για τα 100 χρόνια του Δήμου Δράμας, καθώς στις 3 Δεκεμβρίου 1918 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σύσταση του Δήμου Δράμας και η ένταξή του στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης του Ελληνικού Κράτους.

Το ζήτημα τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη, ο οποίος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για «περιορισμένες δυνατότητες και μειωμένο ενδιαφέρον», καθώς δεν προγραμματίστηκε καμία ενέργεια για τον εορτασμό της επετείου της ίδρυσης του Δήμου Δράμας. Όπως είπε, θα έπρεπε τη συγκεκριμένη ημερομηνία να πραγματοποιηθεί πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εσωτερικών, να διοργανωθεί συνέδριο για την πορεία του Δήμου και επιστημονικό συνέδριο για τα 100 χρόνια ιστορίας. Ακόμη, προχώρησε σε μια σειρά προτάσεων για τον εορτασμό της συγκεκριμένης επετείου.

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής απάντησε ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε απευθυνόμενος προς την «πόλη+ζωή» ότι «αυτή η Δημοτική Αρχή δεν άρπαξε την ευκαιρία να γιορτάσει με 180.000 τα 100 χρόνια του Δήμου Δράμας όπως κάνατε εσείς με τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Δράμας, ενώ η Καβάλα γιόρτασε τα δικά της 100 χρόνια με τα μισά λεφτά». Παράλληλα, έκανε λόγο για 250.000 ευρώ που στοίχισε το Άγαλμα της Νίκης και πρόσθεσε: «Αυτή η Δημοτική Αρχή, σεβόμενη τους Δραμινούς, δεν έκανε τέτοιες σπατάλες».

Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα που προέκυψε από τη συζήτηση των προημερησίας διάταξης θεμάτων ήταν και αυτό που αφορούσε την αλλαγή κουφωμάτων στο σχολικό συγκρότημα (Γυμνάσιο – Λύκειο) Αρρένων, μέσω δωρεάς επιχειρηματία. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για δωρεά 500.000 ευρώ από εφοπλιστή, σημειώνοντας ότι μεταφέρει το ποσό με επιφύλαξη και προσθέτοντας ότι «η υπόθεση αυτή έχει κολλήσει».

Απαντώντας, ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι πράγματι υπήρξε παύση εργασιών, χωρίς όμως να ευθύνεται ο Δήμος, καθώς έπρεπε να βγουν οι σχετικές άδειες από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, καθώς πρόκειται για διατηρητέο κτήριο. Πρόσθεσε, όμως, ότι «έχει περίπου 10 ημέρες που η άδεια έχει δοθεί».