ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Στην εφημερίδα «Εργασία… συν» της 14-2-2019 διαβάζουμε: «Ήταν μια… ωραία ατμόσφαιρα»… κατά την κοπή της βασιλόπιτας της Ν.Δ. και προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο από ομιλίες των μέχρι σήμερα Προέδρων της.

Ανέτρεξα λοιπόν σε γεγονότα που σημάδευσαν τις προεδρίες τους.

Κων/νος Καραμανλής: 1957 ψηφίζεται νόμος περί αναστολής διώξεων εγκληματιών πολέμου. 1958 στήνεται το περιβόητο παρακράτος της Δεξιάς. 1959 δίνεται η δίκη του δήμιου Γερμανού Μέρτεν που αποφυλακίζεται. 1961 εκλέγεται με νοθεία – βία. 1963 δολοφονείται ο Γρ. Λαμπράκης Βουλευτής ΕΔΑ και παραιτείται.

Γεώργιος Ράλλης: Γιος του δοσίλογου Ιωάννη που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και πέθανε στην φυλακή. 1958 για το νέο εκλογικό νομοσχέδιο με αξιωματική αντιπολίτευση την ΕΔΑ, ο ίδιος είπε αργότερα: Ανατρίχιασα και λέω: Κύριε Πρόεδρε της ΕΡΕ το Κέντρο είναι πεσμένο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είναι δεύτερο κόμμα η ΕΔΑ και βγήκε αληθινός ο βασιλόφρονας Ράλλης.

Βαγγέλης Αβέρωφ Τοσίστας: Καραμπινάτος δεξιός αντικομμουνιστής. Το 1985 έλεγε πως όταν η Ν.Δ. θα επιστρέψει θα καταργήσει το νόμο του Πα.Σο.Κ. της Εθνικής Αντίστασης (δηλ. του ΕΑΜ). 1959. Είχε αναγνωρίσει την μακεδονική γλώσσα. 1974-81 προστάτεψε πολλούς χουντικούς και μέλη της ΕΣΑ ενώ είπε: Ο μύθος του Πολυτεχνείου. Η Φαλάτσι υπονόησε στο βιβλίο της ότι είχε σχέση με τον θάνατο του Παναγούλη.

Κων/νος Μητσοτάκης: Χαρακτηρίστηκε ως «αποστάτης», «προδότης» της Ένωσης Κέντρου. 1966. Υπόθεση Πολυχρονίδη για τραπεζική επιταγή ύψους 11,55χρυσών λιρών κατ’ εντολή Γερμανικής Υπηρεσίας και εξήγησε ότι ήταν για κάλυψη προσωπικών του εξόδων δάνειο από φίλο του. 1964. Έκθεση Αμερικανικής Πρεσβείας που τον χαρακτήριζε ως «εξαιρετικά φιλόδοξο, όσο και αδίστακτο», ενώ η Ελ. Βλάχου γράφει: «Καταφέρνει κατά κανόνα να δημιουργεί αναταραχή, ανησυχία, αντιπαραθέσεις». 1994. Γίνονται τηλεφωνικές υποκλοπές. Ατάκες του: 0+0=14% στην μείωση μισθών, ενώ το 1993 είπε: Δεν έχει μεγάλη σημασία το όνομα των Σκοπίων γιατί σε 10 χρόνια θα ξεχαστεί. Ήταν αυτός που είπε για τους Τραπεζοϋπαλλήλους «αυτοί είναι ρετιρέ».

Μιλτιάδης Έβερτ: Λαϊκός δεξιός, γιος του Αστυνομικού Διευθυντή Αθηνών που έχαιρε της εμπιστοσύνης των κατακτητών και στα Δεκεμβριανά του 1944 έδωσε εντολή για βίαιη διάλυση των διαδηλωτών, πολλοί οι νεκροί.

Κώστας Καραμανλής: Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου, δομημένα ομόλογα, απαγωγή Πακιστανών, θάνατος Διευθυντή ΙΚΑ, παραλίγο αυτοκτονία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, κλείσιμο Βουλής λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2009 με σκοπό την παραγραφή εκκρεμών υποθέσεων που αφορούσαν την πρώτη κυβερνητική θητεία της Ν.Δ..

Αντώνης Σαμαράς: Λέει στην «Καθημερινή»: Δεν επιστρέφω στη Ν.Δ. ακόμη κι αν με καλέσουν για αρχηγό!!! 2014 έχει συναινέσει σε αυτό που σήμερα αποκαλεί «ταπεινωτικό συμβιβασμό». Προτείνουμε μια σύνθετη ονομασία. Κλείνει την ΕΡΤ. Μαύρο στην TV. 2004. Ήρθε στα χέρια με τον τότε Αστυνομικό Διευθυντή της Αθήνας.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Ήμουν παρών στα δύσκολα όταν οι άλλοι είχαν φύγει, είπε όταν χάλασε το κομπιούτερ!!! για την εκλογή Προέδρου της Ν.Δ., επειδή ήταν προσωρινός και εκλέχθηκε ο Κούλης. Πάντως τον αποζημίωσε με το να τον τοποθετήσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο για Ευρωβουλευτή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατηγορήθηκε για χρηματισμό της Siemens (τιμολόγια χιλιάδων ευρώ που επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα), αλλά αθωώθηκε. Θεώρησε αναγκαίες τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων. Προώθησε υποχρεωτική ποσόστωση τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων. Ωστόσο διόρισε τον ανιψιό του Εισικό Σύμβουλο του πολιτικού του γραφείου.

Αυτά… Αυτά τα ολίγα… Για να μαθαίνουμε, να κρίνουμε, να αποφασίζουμε ποιοι μας αρμόζουν, ποιοι ενδιαφέρονται για τον λαό και ποιο κόμμα ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του φτωχού κόσμου.