ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΥ

  • «Θεωρώ αδιανόητο σε όλη την Περιφέρεια να γίνεται είτε τηλεματικά το δικαστήριο είτε με την έδρα να υπάρχει στην πρωτεύουσα του Νομού και μόνο οι Δραμινοί να πηγαινοέρχονται στην Καβάλα»
  • «Οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι καθολικές και μαζικές από όλους τους φορείς της Δράμας, δεδομένου ότι μια τέτοια παράβλεψη, αν είναι παράβλεψη, δείχνει μια συγκεκριμένη λογική και μια συγκεκριμένη τακτική και στον χώρο της Δικαιοσύνης από το κέντρο προς την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας»

 

Εκτός σχεδιασμού στον νέο χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης μένει η Δράμα, σύμφωνα με τις προτάσεις σχετικού πορίσματος, το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπεται έδρα Διοικητικού Πρωτοδικείου σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, ενώ προβλέπεται ακόμη τηλεματική έδρα σε Ορεστιάδα και Ξάνθη. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., απέδωσε αυτή την εξέλιξη πιθανότατα σε λάθος, τονίζοντας όμως πως αυτή η παράβλεψη «δείχνει μια συγκεκριμένη λογική και μια συγκεκριμένη τακτική και στον χώρο της Δικαιοσύνης από το κέντρο προς την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας». Ήδη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας προχώρησε σε ενημέρωση των τοπικών φορέων για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, με τον κ. Πούλιο να επισημαίνει πως «οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι καθολικές και μαζικές από όλη τη Δράμα».

Αναλυτικά ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας ανέφερε τα εξής: «Το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου διέρρευσε το περίφημο “πόρισμα Πικραμένου” όσον αφορά τη διαδικασία της Διοικητικής Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα την προσπάθεια που γίνεται για την επιτάχυνση στον χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Είχαμε ενημερωθεί από το 2020 ότι είχε συγκροτηθεί η συγκεκριμένη επιτροπή, με προεδρεύοντα τον κ. Πικραμένο, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επεξεργαζόταν ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα πρότεινε προς το Υπουργείο δυνατότητες επιτάχυνσης της διαδικασίας στις διοικητικές δίκες. Το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου αυτό το σχέδιο διέρρευσε. Παρά το γεγονός ότι είχε κατατεθεί στο Υπουργείο από τον Ιούνιο, επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι και σήμερα. Διαβάζοντας, λοιπόν, το σχετικό πόρισμα της “επιτροπής Πικραμένου”, διαπιστώσαμε ότι όσον αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπεται αιτιολογημένα η διατήρηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, η μετατροπή των εδρών της Ορεστιάδας και της Ξάνθης από μεταβατικές σε τηλεματικές, δηλαδή μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, και διαπιστώσαμε επίσης ότι απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη Δράμα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και η πόλη της Δράμας δεν υπάρχουν στον σχεδιασμό που προτείνει το συγκεκριμένο πόρισμα. Εδώ δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν. Είτε πρόκειται περί λάθους, που κατά τη γνώμη μου είναι το πιθανότερο, αλλά και λάθος να είναι, δείχνει μια συγκεκριμένη λογική, γιατί το λάθος έγινε εδώ. Και βέβαια προβληματίζει περί της επάρκειας του πορίσματος, γιατί αν υπάρχει ένα τέτοιο λάθος, ποιος μας εγγυάται ότι δεν υπάρχουν κι άλλα παρόμοια ή και διάφορες άλλες προβληματικές στο συγκεκριμένο πόρισμα. Δεν τολμώ να σκεφτώ ότι είναι εσκεμμένη ενέργεια, δηλαδή σκόπιμα δεν περιλαμβάνεται η Δράμα, γιατί τότε πάμε σε άλλου είδους συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έχει ήδη ξεκινήσει τις αντιδράσεις του. Έχει ενημερωθεί ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και νυν Βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου συμπτωματικά θα μιλούσε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Ήδη ενημερώνουμε τις τοπικές αρχές για το συγκεκριμένο πόρισμα και θεωρούμε ότι οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι καθολικές και μαζικές από όλη τη Δράμα, από όλους τους φορείς της Δράμας, δεδομένου ότι μια τέτοια παράβλεψη, αν είναι παράβλεψη, δείχνει μια συγκεκριμένη λογική και μια συγκεκριμένη τακτική και στον χώρο της Δικαιοσύνης από το κέντρο προς την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια προβλήματα θα υπάρχουν εφόσον αυτές οι προτάσεις γίνουν πράξη, ο κ. Πούλιος σημείωσε: «Εάν πάμε σε καθολική εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου από το Υπουργείο, σημαίνει ότι αυτό που σήμερα ισχύει, δηλαδή που οι δικηγόροι και οι διάδικοι για τα διοικητικά δικαστήρια της Δράμας πηγαινοέρχονται στην Καβάλα πολλές φορές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, θα συνεχιστεί. Αλλά το θεωρώ αδιανόητο σε όλη την Περιφέρεια να γίνεται είτε τηλεματικά το δικαστήριο είτε με την έδρα να υπάρχει στην πρωτεύουσα του Νομού και μόνο οι Δραμινοί να πηγαινοέρχονται στην Καβάλα. Νομίζω ότι είναι τραγικό και μόνο να το σκεφτεί κανείς. Άρα θεωρώ ότι πρόκειται περί λάθους, που όμως και λάθος να είναι, καταδεικνύει μια συγκεκριμένη λογική και μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στην περιοχή μας».