Στο μνημείο για το Πολυτεχνείο στον δημοτικό κήπο της Δράμας, πραγματοποιήθηκαν, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, εκδηλώσεις για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των αρχών του τόπου, η Βουλευτής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας και πολίτες.

Στον χαιρετισμό της η Βουλευτής κα Κεφαλίδου ανέφερε: «Υπάρχει σε όλους μια μεγάλη συγκίνηση. Ειδικά σε ανθρώπους της δικιάς μου γενιάς, που ήμασταν παιδιά τότε, αλλά χαράκτηκε μέσα μας με ανεξίτηλο τρόπο όλη αυτή η σταδιακή ψηφίδα – ψηφίδα αλλαγή μιας εποχής. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν μια στιγμή. Το Πολυτεχνείο ήταν το αποκορύφωμα μιας ουσιαστικά λαϊκής εξέγερσης για να φύγει ότι πιο σκοτεινό έζησε η χώρα. εφτά χρόνια δικτατορίας συνταγματαρχών. Και πάλι η νέα γενιά κάνει τη διαφορά. Και πάλι οι νέοι άνθρωποι μπροστά σηματοδοτούν, με τη γενναιότητά τους, το θάρρος, την καθαρότητα των σκέψεων, το τέλος μιας σκοτεινής εποχής και την έναρξη της Μεταπολίτευσης. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για το σι σημαίνει αυτή η εποχή για τη νεότερη Ελλάδα. Τελευταία υπάρχει και μια τάση αναθεωρητισμού. Σε όλους αυτούς, λοιπόν, που θεωρούν ότι το Πολυτεχνείο έχει πάρα πολλές εκφάνσεις και εκδοχές, τους λέμε ότι η ιστορία γράφτηκε και δεν ξαναγράφεται. Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, ελευθερία, ήταν οι μεγάλες αξίες που υπερασπίστηκαν τότε οι νέοι άνθρωποι, έχοντας μαζί τους όμως όλο τον κόσμο, όλη την ελληνική κοινωνία και αυτά τα προτάγματα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, ακόμη και σήμερα, 49 χρόνια μετά. Σκεφτείτε το. Μισός αιώνας και πάλι είναι αυτές οι ιδέες που μας καθοδηγούν. Ας δείξουμε, λοιπόν, σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους. Ας δείξουμε σεβασμό στο ό,τι πιο πολύτιμο είχε και έχει η ελληνική κοινωνία, τους νέους ανθρώπους που παλεύουν για ιδανικά, για αξίες, για ακόμη περισσότερη δημοκρατία».

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, στον χαιρετισμό του, σημείωσε: «49 χρόνια έχουν περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη 1973, με τη φοιτητιώσα νεολαία να πρωταγωνιστεί. Η δυναμική της εξέγερσης του ’73 δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 49 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ζει και μάλιστα συμπυκνώνει όλα τα διαχρονικά στοιχεία των αγώνων ενάντια στην καταπίεση, θυμίζοντάς μας τα συνθήματα που κάποιος έγραψε στον τοίχο με μπογιά και τις κομβικές μέρες του ’73, εκφράζοντας τις ελπίδες και τους αδικαίωτους πόθους ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μάς υπενθυμίζει ότι η αγωνιστικότητα της νεολαίας θα αποτελεί πάντα φωτεινό φάρο για την ευόδωση των δημοκρατικών πιστεύω και των λαϊκών αιτημάτων και επιδιώξεων. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εξέγερση αυτή των νέων του Πολυτεχνείου ήταν ένα ορόσημο που έγραψε ιστορία, που παρήγαγε ένα σωρό γεγονότα και ότι ήταν μια πράξη αυτοθυσίας. Σήμερα είναι η μέρα που γιορτάζει η Δημοκρατία. Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για να διατηρηθεί αλώβητο το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Γιορτάζουμε και παράλληλα τιμούμε για αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό της δημοκρατίας, που μέσα εμπερικλείει την ελευθερία και την παιδεία. Σύνθημα των φοιτητών του χθες που παραμένει σύγχρονη απαίτηση. Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Τρεις λέξεις που κάθε πολιτεία, κάθε κοινωνία, κάθε πολιτικός δεν πρέπει να λησμονεί. Τρεις λέξεις σύμβολο της δημοκρατίας. Τιμή και δόξα σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να ξανάρθει στην Ελλάδα μας το φως της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ επεσήμανε: «Κάθε 17 Νοέμβρη η σκέψη όλων μας γυρίζει στην Αθήνα, γυρίζει στο Πολυτεχνείο του 1973. Και η καρδιά μας χτυπάει με τις καρδιές των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Αυτών των φοιτητών, αυτών των Ελλήνων που ξεσηκώθηκαν και η εξέγερσή τους υπήρξε καταλυτική για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Και η εξέγερσή τους έβγαλε σύσσωμο τον ελληνικό λαό στους δρόμους και όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους δικτάτορες. Αυτό το σύνθημα, που είναι γραμμένο σε αυτό το μνημείο, Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, πάντοτε θα ηχεί στα αυτιά μας και πάντοτε θα είναι μια σημαντική αιτία να αγωνιζόμαστε για αυτά τα αγαθά που αγωνίστηκαν εκείνοι οι συνέλληνες εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Ας είμαμεστε γεροί να τους τιμάμε όχι μόνο τα 49 χρόνια που μας πέρασαν, αλλά και τα επόμενα 49 και όπως τιμούμε κάθε εθνική μας επέτειο».

Ακόμη χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δράμας κ. Όθων Μουρμούρης, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Δημήτρης Καρβούνης και η Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Πάττυ Κωνσταντινίδου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, όπου ξεχώρισε η συλλογική κατάθεση στεφάνου από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.