Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής στους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη του Τσαλ Νταγ, που οργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ, το Συμβούλιο Περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης της ΚΝΕ και τα παραρτήματα Αν. Μακεδονίας – Θράκης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Παραρτήματος Καβάλας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Δημήτρη Παπανικολάου, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Ηλίας Αργυρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΣΠ ΑΜΘ της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Με τιμή και περηφάνια οργανώνουμε και σήμερα την ετήσια εκδήλωση για τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ εναντίον των φασιστών Βουλγάρων κατακτητών εδώ στην ορεινή περιοχή του Πλαταμώνα. Τιμούμε τους ηρωικούς μαχητές που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα, ξέροντας ότι αυτή η θυσία δεν πήγε χαμένη, αλλά αποτελεί οδηγό για τη δράση μας σήμερα. Αποτελεί παρακαταθήκη για τη δράση του λαού μας σήμερα, που ναι μεν οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, αλλά κρύβουν διαφορετικές δυσκολίες. Η πάλη μεταξύ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και του λαού συνεχίζει να υφίσταται…

Εμείς συνδέουμε την επίλυση βασικών οξυμένων εργατικών – λαϊκών προβλημάτων με την πορεία της ταξικής πάλης. Όσο δυναμώνει η εργατική – λαϊκή πάλη, όσο αποκτά πιο μαζικά χαρακτηριστικά, όσο βαθαίνει ο αντικαπιταλιστικός-αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός της, τόσο θα είναι δυνατόν και στο σήμερα να μετρά νίκες, αλλά κυρίως να διαμορφώνονται οι όροι για τη ριζική αντιμετώπισή τους με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, που θα ανοίξει το δρόμο για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με τους εργαζόμενους στην εξουσία και κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή μια σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνική οργάνωση.

Γι’ αυτή την κοινωνία αγωνιζόμαστε, στοχεύοντας στον πραγματικό εχθρό, που και τότε και τώρα αποτελεί το κεφάλαιο και η εξουσία του. Η ελπίδα σήμερα είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε κάθε χώρο εργασίας, στη γειτονιά, στα σχολεία και στις σχολές.

Το παράδειγμα των μαχητών που τιμούμε σήμερα είναι ξεκάθαρο, όταν ο λαός θέλει να διώξει από πάνω του τον κατακτητή και το δυνάστη, τότε ό,τι και να κάνουν οι κεφαλαιοκράτες και οι εκπρόσωποί τους είναι από χέρι χαμένοι…

Ζήτω το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ

Ζήτω το ηρωικό ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Συνεχίζουμε με περισσότερο πείσμα στους αγώνες που έρχονται».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η εκδήλωση στο χώρο του μνημείου ολοκληρώθηκε με το «Επέσατε Θύματα», ενώ ακολούθησε γλέντι με αντάρτικα τραγούδια.