ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ κ.κ. ΠΑΥΛΟ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Την μνήμη του αειμνήστου εθνομάρτυρα Αθανασίου Βαλαβάνη, καθώς και των υπολοίπων Ελλήνων πατριωτών της Πετρούσας που θυσιάστηκαν την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Δράμας την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017.

Συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της Πετρούσας τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Αθανασίου Βαλαβάνη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο. Παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρώην Βουλευτής, Πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Ν. Δράμας και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Προσοτσάνης κ. Νίκος Σμολοκτός, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας Ταξίαρχος κ. Γιώργος Καϊκάπης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας Αντιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Δαδούδης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον τάφο του εθνομάρτυρα τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τον Μητροπολίτη κ.κ. Παύλο, καθώς και τους κ.κ. Κυριαζίδη, Πατακάκη και Μαμσάκο.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον εθνομάρτυρα Αθανάσιο Βαλαβάνη και τους άλλους Έλληνες πατριώτες της Πετρούσας που θυσιάστηκαν κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα αποτέλεσαν πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας και του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Παύλου, τελέστηκαν για πρώτη φορά φέτος και στόχος είναι η καθιέρωσή τους. Μάλιστα, η ημερομηνία τέλεσης των εκδηλώσεων, η 29η Οκτωβρίου, είναι η ημέρα που δολοφονήθηκε το 1902 ο Αθανάσιος Βαλαβάνης από Βούλγαρους κομιτατζήδες. Όπως αναφέρεται σε ιστορικές πηγές ο εθνομάρτυρας ήταν το πρώτο θύμα των Βουλγάρων κομιτατζήδων όχι μόνο στην περιοχή, αλλά ευρύτερα στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο Πετρουσιώτης Αθανάσιος Βαλαβάνης κατά τη διάρκεια της ζωής του στάθηκε εμπόδιο στον εκβουλγαρισμό της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό χαρακτηρίζονταν για την φιλοπατρία του και την αυταπάρνησή του, καθώς εργάστηκε για την ελληνική εθνική ιδέα και την ορθοδοξία. Με την οικονομική του επιφάνεια βοηθούσε τους συγχωριανούς του από τα χρέη και την φυλάκιση στις τουρκικές φυλακές, ενώ αντιτάχθηκε σθεναρά στη δράση της Βουλγαρικής Εξαρχίας στην περιοχή και κατ’ επέκταση στην αλλοίωση της εθνικής συνείδησης των κατοίκων. Ουσιαστικά, λόγω της εμβληματικής του δράσης ο Αθανάσιος Βαλαβάνης χαρακτηρίζονταν ως ηγέτης του Ελληνισμού της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς, στις 29 Οκτωβρίου 1902, ομάδα Βούλγαρων κομιτατζήδων εισήλθε στην Πετρούσα και δολοφόνησαν τον εθνομάρτυρα Αθανάσιο Βαλαβάνη στο κεντρικό καφενείο του χωριού.