ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΠ. ΣΦΕΤΑΣ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ» ΚΑΙ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ

 

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Δράμας με τίτλο «Η ατυχής εξέγερση της Δράμας -1941-  κατά τα Βουλγαρικά Στρατιωτικά αρχεία» (Εκδόσεις «Κυριακίδη». Το βιβλίο συνέγραψε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας του Α.Π.Θ. κ. Σπυρίδων Σφέτας μετά των συνεργατών του, με χρηματοδότηση της έρευνας των βουλγαρικών στρατιωτικών αρχείων, από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος και στον πρόλογό του αναφέρονται τα εξής:

Η ομίχλη των μετεμφυλιακών παθών και ερίδων βαρυτάτη επέπεσεν επί των τραγικών γεγονότων της 29 Σεπτεμβρίου 1941 στην Επαρχία της Δράμας, σκιάζουσα την ερμηνεία τους, όχι όμως και το μεγαλείο της θυσίας των θυμάτων. Δυστυχώς, εκ των πρωταγωνιστών ουδείς επέζησε, με αποτέλεσμα την απώλεια της μαρτυρίας τους για τα συντελεσθέντα. Οι τυποποιημένοι εορτασμοί, οι ιδιοτελείς πρακτικές, η μεροληπτική αναφορά στα γεγονότα ανάλογα με την κομματική ταυτότητα των ομιλητών, πού χαρακτηρίζονται από ιστορική μυωπία και αδυναμία πρόσληψης της ιδιαιτερότητας της θυσίας, έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση της ιερότητας πού πρέπει να περιβάλλει τις εκδηλώσεις πού πραγματοποιούνται. Η Ιερά Μητρόπολις Δράμας επιθυμούσα να συμβάλει στην αποκάθαρση της ιστορικής αλήθειας χρηματοδότησε την έρευνα των βουλγαρικών στρατιωτικών αρχείων, και στην παρούσα έκδοση παρουσιάζει τον καρπό της έρευνας πού διενήργησε ο αναπληρωτής καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας του Α.Π.Θ. κ. Σπυρίδων Σφέτας μετά των συνεργατών του. Ο αμερόληπτος αναγνώστης θα πληροφορηθεί για το πώς οι κατακτηταί και θύται διαχειρίστηκαν το ζήτημα αυτό πριν και μετά, και θα εξάγει τα ανάλογα συμπεράσματα. Πιστεύοντας ότι η εργασία αυτή προσθέτει το δικό της άνεμο στη διάλυση της ομίχλης γύρω από τα τραγικά γεγονότα της Δράμας του 1941, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον ελλογιμώτατο καθηγητή και τους συνεργάτες του για την κοπιώδη προσπάθειά τους, στον εκδοτικό οίκο των αδελφών Παύλου και Δέσποινας Κυριακίδη, καθώς και στο συμπολίτη μας Αθανάσιο Κάζη για το φωτογραφικό υλικό πού κοσμεί το βιβλίο.