ΤΙΜΗ ΣΤΑ 353.000 ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (19η Μαΐου) πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο της Γενοκτονίας στο δημοτικό κήπο επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου, το πρωί της Κυριακής 24 Μαΐου 2020. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ.κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και συλλόγων.

Παρά το γεγονός ότι στη σχετική πρόσκληση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος ζητούσε την περιορισμένη παρουσία των πολιτών και το σεβασμό των αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας και παρότι ο τελετάρχης ζητούσε από μικροφώνου να αραιώσει ο κόσμος, τελικά ο συνωστισμός δεν αποφεύχθηκε. Πάντως, οι παρόντες Βουλευτές κ.κ. Μπλούχος και Ξανθόπουλος μετά την ολοκλήρωση της επιμνημόσυνης δέησης αποχώρησαν από την πρώτη σειρά των επισήμων και επέλεξαν να σταθούν πιο πίσω, επιλέγοντας με τον τρόπο αυτό να τηρήσουν την απαιτούμενη για την εποχή συνθήκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, πατέρα Διονύσιο, και ακολούθησαν ομιλία από τον εκπαιδευτικό και Διευθυντή του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας κ. Δημήτρη Μαυρόπουλο και απόδοση θρήνου από τον λυράρη κ. Νίκο Αφεντούλη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλο, τους τοπικούς Βουλευτές κ.κ. Μπλούχο και Ξανθόπουλο και από εκπρόσωπο της Βουλευτού κ. Χαράς Κεφαλίδου, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, εκπροσώπους του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων (όπου καταγράφηκε προς στιγμήν λεκτική ένταση για το γεγονός ότι κατατέθηκε στεφάνι από την Χρυσή Αυγή), εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων, τον Πρόεδρο της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Σερρών κ. Νικόλαο Γεωργιάδη και την Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας κ. Νίνα Παπαδοπούλου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Είναι ημέρα τιμής και μνήμης, ημέρα θρήνου για τα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Είμαστε εδώ ως Πολιτεία να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων, να συνεχίσουμε τον αγώνα και στο μέλλον για την αναγνώριση παγκοσμίως αυτής της Γενοκτονίας και της ηχηρής συγγνώμης που πρέπει να ζητήσουν οι άνθρωποι που διέπραξαν αυτή τη Γενοκτονία». «Δεν ξεχνώ και να θέλω δεν μπορώ. Αιωνία η μνήμη. Αθάνατοι», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Βρεθήκαμε σε αυτόν τον ιερό χώρο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους 353.000 Πόντιους αδελφούς μας. Για να αποκαταστήσουμε τη μνήμη και την αδικία. Για να βροντοφωνάξουμε ότι η Γενοκτονία πρέπει να αναγνωριστεί διεθνώς και παγκοσμίως. Συγχαρητήρια σε όλα τα ποντιακά σωματεία, συγχαρητήρια στον κόσμο που παραβρέθηκε σε αυτή την εκδήλωση».