ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1941-1949

 

  • Ακόμη μία μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, με ολοκλήρωση τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας
  • Διαπαραταξιακή επιτροπή ανέλαβε την έκδοση ψηφίσματος για το Προσφυγικό
  • Με οριακή πλειοψηφία (15-15 και καταμέτρηση ως «διπλής» της ψήφου του Προέδρου) πέρασε ψήφισμα για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» Α. Τσιαμπούσης ψήφισε θετικά, όμως οι άλλοι 6 παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης ψήφισαν αρνητικά
  • Αύξηση των δημοτικών τελών σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό κατά 26,5%

 

Μαραθώνια ήταν για ακόμη μια φορά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, καθώς το σώμα ξεκίνησε τις εργασίες του στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου και η συζήτηση των θεμάτων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης, που κέντρισαν το ενδιαφέρον των πολιτών, οι οποίοι μάλιστα παρέμειναν έως αργά στην αίθουσα των συνεδριάσεων, ήταν ο καθορισμός των δημοτικών τελών για το 2020, η έκδοση ψηφίσματος για το Προσφυγικό και τη δημιουργία Δομών Φιλοξενίας στο Δήμο Δράμας, η έκδοση ψηφίσματος για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και η τοποθέτηση προτομής του Αντώνη Φωστερίδη, γνωστού και ως Αντών Τσαούς, σε δημοτικό χώρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη λήψη απόφασης για τα προαναφερθέντα θέματα, μαζί με την μία ώρα της προημερησίας διάταξης συζήτηση στην αρχή της συνεδρίασης, απαιτήθηκαν 7 ώρες με το ρολόι να δείχνει 1 η ώρα τα ξημερώματα της Τρίτης κατά την ολοκλήρωση συζήτησής τους.

Παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο οποίος παρακολούθησε μεγάλο μέρος των εργασιών. Επρόκειτο για θεσμική επίσκεψη του κ. Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφέρειας, έτσι ώστε να υπάρξει διασύνδεση των Συμβουλίων του Α’ και Β’ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Τον κ. Παπαθεοδώρου καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ενώ στην παρουσία του αναφέρθηκαν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και όταν λάμβαναν για πρώτη φορά το λόγο. Αυτό που τονίστηκε τόσο από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και από πλευράς του Δημάρχου Δράμας ήταν η ανάγκη της συνεργασίας, έτσι ώστε να καταγραφούν ακόμη θετικότερα αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο πρώην Βουλευτής, πρώην Νομάρχης, αλλά και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας, κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης.

 

Δεν πέρασε το θέμα της τοποθέτησης προτομής του Αντών Τσαούς

Το ζήτημα της τοποθέτησης προτομής του Αντών Τσαούς σε δημοτικό χώρο έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τα θεσμικά όργανα του Δήμου Δράμας. Πρόσφατα (στις 29 Οκτωβρίου 2019) το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού. Κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο (στις 27 Ιουνίου 2019), το τότε Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας (όπως ονομάζονταν προ των αλλαγών του «Κλεισθένη») είχε αποφασίσει με κατά πλειοψηφία απόφασή του (4 υπέρ, 2 κατά, ενώ 5 μέλη απουσίαζαν) να γνωμοδοτήσει θετικά για την τοποθέτηση. Εν συνεχεία και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας (στις 22 Ιουλίου 2019), σε προημερησίας διάταξης συζήτηση είχε ασχοληθεί με την τοποθέτηση προτομής του Αντών Τσαούς. Τότε είχε διαφανεί πως η πλειοψηφία του σώματος, όπως προέκυψε μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, ήταν αντίθετο στη λήψη θετικής απόφασης για την τοποθέτηση προτομής.

Η σχετική αίτηση για την τοποθέτηση προτομής κατατέθηκε από την Ε.Α.Ο. – Ε.Σ.Ε.Α. (Ένωση Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Σερρών), ο Πρόεδρος της οποίας κ. Νικόλαος Γεωργιάδης παραβρέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το σώμα τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει στην τοποθέτηση της προτομής. Όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και Δημοτικών Συμβούλων, οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν αντίθετες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπερψηφίστηκε πάντως η πρόταση σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη διοργάνωση ιστορικού συνεδρίου (κυρίως όσον αφορά τους συμμετέχοντες ομιλητές), το οποίο θα φωτίσει την τοπική ιστορία της περιόδου 1941-1949 (με τη δράση του Αντών Τσαούς να περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο). Η πρόταση για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και η διοργάνωση συνεδρίου υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις τη Δημοτική Αρχή, την «πόλη+ζωή», το «Project Δράμα 2020» και την «Προοπτική για τη Δράμα», μελή των οποίων θα συμμετέχουν στην επιτροπή. Οι παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισαν αρνητικά, επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετες με την τοποθέτηση της προτομής και πως η διοργάνωση συνεδρίου δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος υπήρξαν στιγμές που οι τόνοι ανέβηκαν, κυρίως ανάμεσα σε Δημοτικούς Συμβούλους που τοποθετούνταν και μέλη του ακροατηρίου που αντιδρούσαν. Πάντως, οι τόνοι ανέβηκαν και ανάμεσα στον επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κόσμα Καλαϊδόπουλο και τον Πρόεδρο της ΕΑΟ – ΕΣΕΑ κ. Νίκο Γεωργιάδη. Ο κ. Καλαϊδόπουλος έθεσε θέμα νομιμοποίησης για τη διοίκηση του σωματείου, αναφέροντας πως ο ίδιος, μαζί με άλλους, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης. Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχει βγει σχετική απόφαση και μετά από τροποποίηση του καταστατικού ο ίδιος είναι νομίμως Πρόεδρος. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον κ. Καλαϊδόπουλο, ισχυρίστηκε πως «στη Δεξιά έχουμε νέους κομμουνιστές».

Όσον αφορά την ουσία των τοποθετήσεων κάθε παράταξης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου, ως εισηγητής της Δημοτικής Αρχής, έκανε λόγο για μια «αμφιλεγόμενη περίοδος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν τα επαρκή ιστορικά δεδομένα». Όπως είπε, με βάση παλαιότερη αναφορά της παράταξης «Project Δράμα 2020», αλλά και πρόσφατη ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε., είναι σκόπιμη η διοργάνωση ιστορικής ημερίδας – συνεδρίου, «για να καταλήξουμε όσο το δυνατόν σε πιο εμπεριστατωμένη άποψη». Ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης, από την παράταξη «πόλη+ζωή», ανέφερε πως ήδη υπάρχει μνημείο για την Ενιαία Εθνική Αντίσταση, το οποίο έχει στηθεί από το Δήμο Δράμας και είναι αρκετό. Ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», συντάχθηκε με την πρόταση για την διοργάνωση ημερίδας, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε τη δυνατότητα να μένουμε σε αυτά που μας χωρίζουν». Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος είπε πως ο Αντών Τσαούς «μόνο ως ήρωας δεν έχει καταγραφεί», προσθέτοντας πως «ένα πρόσωπο που θα φέρει εμφυλιοπολεμικές θύμησες δεν πρέπει να γίνει μνημείο». Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου επεσήμανε πως πρόκειται για ένα «πρόσωπο το οποίο έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού μας με ό,τι πιο αντιδραστικό έχει γεννήσει εκείνη η περίοδος».

 

Διαπαραταξιακή επιτροπή για την έκδοση ψηφίσματος για το Προσφυγικό

 

Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε για αρκετή ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν και το Προσφυγικό συνδυαστικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων Δομών Φιλοξενίας στο Δήμο Δράμας. Το ζήτημα εισήλθε στη συνεδρίαση μετά από ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμά Καλαϊδόπουλου, αλλά και αίτημα για έκδοση ψηφίσματος ομάδας πολιτών η οποία αυτοαποκαλείται ως «Μακεδόνες Δραμινοί», εκ μέρους της οποίας τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση ο κ. Ιωάννης Αμπατζόγλου.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος υπήρξαν αρκετές αναφορές σε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου (στις 28 Φεβρουαρίου 2016), με την οποία είχε γίνει αποδεκτή η φιλοξενία προσφύγων στη Δράμα (μέχρι του αριθμού των 800 ατόμων), στη Δομή Φιλοξενίας που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας (όπως αναφέρθηκε σήμερα φιλοξενεί 354 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία -88%- προερχόμενα από τη Συρία και το Ιράκ). Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο εισηγητής κ. Τάσσου ανέφερε πως «η Δράμα δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες» και ότι «έχει πράξει το καθήκον της προς την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., έχει πράξει το καθήκον της προς την Ελλάδα». Ο κ. Μλεκάνης, από την «πόλη+ζωή», ανέφερε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και καλώς απασχολεί το σώμα, ζητώντας ενημέρωση εφόσον υπάρχει γνώση του επίσημου σχεδιασμού από πλευράς Πολιτείας. Όπως είπε αν εκδοθεί κάποιο ψήφισμα, θα πρέπει να λάβει υπόψη του συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά και τις κυβερνητικές επιλογές και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης επεσήμανε πως η Δράμα έχει ανταποκριθεί πολύ καλά στο θέμα και πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, ζήτησε να επικαιροποιηθεί η παλαιότερη απόφαση, επισημαίνοντας πως «η Δράμα έχει αναλάβει το φορτίο που της αναλογεί».

Τελικά, αποφασίστηκε η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την έκδοση ψηφίσματος και εφόσον δεν υπάρχει κοινή κατάληξη το θέμα θα επανέλθει προς ψηφοφορία στο σώμα. Υπέρ της σύστασης της επιτροπής και της συμμετοχής τους σε αυτή στάθηκαν η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Προοπτική για τη Δράμα».

Αρνητικά ψήφισαν και δεν θα συμμετάσχουν στη διαπαραταξιακή επιτροπή οι παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση», με τους επικεφαλής τους κ.κ. Στέργιο Ηλιόπουλο και Γιώργο Μήτρου να καταθέτουν τις απόψεις τους, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Μάλιστα, ο κ. Ηλιόπουλος στάθηκε αναλυτικά σε μύθους και αλήθειες που υπάρχουν για το θέμα, χρησιμοποιώντας στην τοποθέτησή του λόγια του Ιησού Χριστού. Τόσο η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσαν τα δικά τους προτεινόμενα ψηφίσματα για το θέμα.

Επειδή πολλές φορές, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, τέθηκε το ζήτημα αν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για νέα δημιουργίας νέας Δομής ή επέκταση της υπάρχουσας στη Δράμα, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση» και έκανε λόγο για «επτασφράγιστο μυστικό».

 

Με οριακή πλειοψηφία (15-15 και «διπλή» τη ψήφο του Προέδρου) το ψήφισμα για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το ζήτημα της έκδοσης ψηφίσματος για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά από σχετικό αίτημα της ομάδας «Μακεδόνες Δραμινοί», εκ μέρους της οποίας τοποθετήθηκε και πάλι ο κ. Ιωάννης Αμπατζόγλου.

Και για αυτό το θέμα, όπως και για το Προσφυγικό, έχει υπάρξει σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο βέβαια είχε εκδοθεί ενόψει της επικύρωσης της Συμφωνίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υιοθετήσει εκ νέου το ψήφισμα που είχε εκδοθεί στο παρελθόν, με προσθήκη σε αυτό ότι εφόσον είναι νομικά ακυρώσιμη η Συνθήκη των Πρεσπών, χωρίς νομικές συνέπειες, τότε το σώμα επιθυμεί την ακύρωσή της.

Η υιοθέτηση του ψηφίσματος έγινε με οριακή πλειοψηφία, καθώς 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν θετικά και 15 αρνητικά. Έτσι, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις ισοψηφίας, θεωρήθηκε «διπλή» η ψήφος του Προέδρου. Υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος τάχθηκαν οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Project Δράμα 2020» και «Προοπτική για τη Δράμα» κ.κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Κοσμάς Καλαϊδόπουλος. Αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και οι 6 παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Project Δράμα 2020», οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από τον επικεφαλής τους. Ο ίδιος ο κ. Τσιαμπούσης, αιτιολογώντας τη ψήφο του, ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ακυρωθεί, όμως αν η έκδοση ενός ψηφίσματος κάνει κάποιους συμπολίτες μας να αισθάνονται καλύτερα, τότε δεν έχει λόγο να μην το ψηφίσει.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος τέθηκαν προβληματισμοί σχετικά με το αν η Συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί, ενώ υπήρξαν αναφορές και στη στάση της Ν.Δ. σε σχέση με όσα έλεγε από τη θέση της αντιπολίτευσης.

 

Αύξηση κατά 26,5% των δημοτικών τελών για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό

 

Πέρα, όμως, από τα θέματα με πολιτικό περιεχόμενο που απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξε και ένα σημαντικό θέμα που αφορά το σύνολο των πολιτών και θα το διαπιστώσουν άπαντες με τους λογαριασμούς παρόχων ρεύματος της νέας χρονιάς. Ο λόγος για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, όσα χρήματα εισπράττει ο Δήμος από αυτά, τόσα μπορεί να διαθέσει για τις σχετικές παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 26,5 %. Θετικά ψήφισαν οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής. Καταψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα». Η παράταξη «πόλη+ζωή» ψήφισε «λευκό» και η παράταξη «Project Δράμα 2020» «παρών». Η μοναδική παράταξη που κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για το θέμα ήταν η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», η οποία υπερψήφισε την πρότασή της.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ασκήθηκε έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή κυρίως για το χειρισμό του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ από πλευράς Διοίκησης του Δήμου τέθηκε το ζήτημα των όσων έγιναν ή δεν έγιναν σε αυτό τον τομέα κατά την περίοδο που ήταν Δημοτική Αρχή η παράταξη «πόλη+ζωή» (2011-2014).

Ο εισηγητής του θέματος από πλευράς Δημοτικής Αρχής, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιάννης Εφραιμίδης αρχικά έκανε αναδρομή σε αποφάσεις προηγούμενων ετών για το θέμα, ενώ στάθηκε τόσο στις διαφοροποιήσεις που υπήρχαν ανάμεσα στην εισήγηση της υπηρεσίας και τις τελικές αποφάσεις όσο και στις αποκλίσεις που υπήρχαν την περίοδο 2011-2014 σχετικά με τα τέλη που εισπράχθηκαν. Ο κ. Εφραιμίδης ανέφερε πως «ανταποκρινόμαστε στην περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών», τονίζοντας ότι «το κόστος σε συνάρτηση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες είναι μηδαμινό». Μάλιστα, έθεσε υπόψη του σώματος συγκριτικά στοιχεία για το ύψος των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε σχέση με άλλους μητροπολιτικούς Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και σε σχέση με άλλους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου, με την αύξηση 26,5% εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, ενώ η αύξηση είναι 2,6 ευρώ το μήνα στο οικιακό τιμολόγιο.

Παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση της παράταξής του, ο κ. Ηλιόπουλος επέρριψε ευθύνες προς το Δήμαρχο για την αυξήσεις και τόνισε πως η οριζόντια αύξηση δεν είναι δίκαια. Ο ίδιος πρότεινε να παραμείνουν σταθερά ή με μειώσεις τα τέλη για τα νοικοκυριά και να αυξηθούν τα τέλη γενικής χρήσης, που αφορούν τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, πρότεινε αυξήσεις τελών στη Βιομηχανική Περιοχή και στα αγροκτήματα Χωριστής και Μυλοποτάμου, όπου, όπως είπε, υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η κατανομή που προτείνει η δίκαια και έχει ταξικό πρόσημο όσον αφορά από πού πρέπει να παρθούν τα χρήματα. Πάντως, από πλευράς των παρατάξεων «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020» τέθηκε το θέμα ότι η πρόταση του κ. Ηλιόπουλου τους έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θα μπορούσε να τους την είχε στείλει νωρίτερα.

Ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης από την παράταξη «πόλη+ζωή» επέρριψε ευθύνες προς τη Δημοτική Αρχή, καθώς μέσα σε 4 χρόνια διπλασιάστηκαν τα δημοτικά τέλη (συνυπολογίζοντας και την αύξηση κατά 54,5% το 2016), ενώ άσκησε κριτική και προς το Δήμαρχο κ. Μαμσάκο, καθώς ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης άσκησε κριτική τόσο στη Δημοτική Αρχή όσο και στη Διοίκηση του κ. Κυριάκου Χαρακίδη, την περίοδο 2011-2014, καθώς δεν είχε κλείσει τον ΧΑΔΑ. Όπως είπε η ευθύνη για την αύξηση των δημοτικών τελών βαραίνει πρωταρχικά το Δήμαρχο Δράμας και δευτερευόντως και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δράμας, επεσήμανε πως φυσικά και όλες τις ευθύνες τις έχει ο Δήμαρχος και ο ίδιος ποτέ δεν κρύφτηκε. Μάλιστα, συνέχισε, λέγοντας ότι «με παρρησία κατά την προηγούμενη θητεία, πήραμε παλικαρίσια απόφαση να κάνουμε αυξήσεις». Ο κ. Μαμσάκος επέρριψε ευθύνες στον πρώην Δήμαρχο κ. Χαρακίδη, καθώς όσο ήταν Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, δεν έκλεισε ο ΧΑΔΑ της Δράμας, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Δήμου». Ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στα όσα έγιναν όσο ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ: λειτουργία μονάδας διαλογής, δημιουργία ρευμάτων διαλογής (μπλε κάδοι, κώδωνες για γυαλιά, μπλε κάδοι με κίτρινο καπάκι), προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, ευαισθητοποίηση παιδιών και σχολείων, επικείμενη λειτουργία και β’ εργοστασίου, έτσι ώστε η διαλογή απορριμμάτων να είναι πλήρης στη Δράμα. Σχετικά με την αύξηση των δημοτικών τελών, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι προφανώς και δεν θέλει να προχωρήσει σε αυξήσεις, όμως δεν είναι στο χέρι καμίας Δημοτικής Αρχής να μην έχει ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα. Τέλος, στάθηκε και στο γεγονός ότι με την αύξηση των τελών, θα γίνουν και 12 προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας. Ο κ. Μαμσάκος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «εάν δεν υπάρχει η συνειδητοποίηση όλων μας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων των πολιτών, δεν θα πετύχουμε τίποτα».