ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΟΞΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ) ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

 

 

  • «Αποφάσισα μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων, με νέες ιδέες που αναγνώρισαν μαζί μου την ανάγκη για αλλαγή στο Δήμο μας να διεκδικήσω με όλες μου τις δυνάμεις ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας»
  • «Στόχος η ανοιχτή δημοκρατική διοίκηση, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση του Δήμου μας»
  • «Έχουμε χρέος προς τα παιδιά μας που ζουν και μεγαλώνουν εδώ, όπως εδώ ζούμε και μεγαλώνουμε εμείς, να ανατάξουμε τον τόπο μας»
  • «Αναποτελεσματική, διχαστική, εσωστρεφής και χωρίς όραμα η απερχόμενη Δημοτική Αρχή… Δυστυχώς ο Δήμος μας είναι σε αποσύνθεση»
  • «Βάζουμε νέες βάσεις σε αυτό τον πολύπαθο Δήμο που εδώ και χρόνια είναι θύμα μιας καθεστωτικής Διοίκησης»
  • «Η επόμενη μέρα, η επόμενη δηλαδή θητεία των Δημάρχων, η πορεία και η αποτελεσματικότητα μια Δημοτικής Αρχής και ενός Δημάρχου θα κριθεί από τη διάθεση και δυνατότητα του να συνθέσει και να συνεργαστεί»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η υποψήφια Δήμαρχος Δοξάτου, επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική Αρχή» κ. Κωνσταντίνα (Ντίνα) Μιχαηλίδου. Στη συνέντευξή της, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρεται στους λόγους που την οδήγησαν την απόφαση να είναι υποψήφια Δήμαρχος Δοξάτου, ενώ παράλληλα εξάρει και τα μέλη του συνδυασμού της. Επίσης, η υποψήφια Δήμαρχος Δοξάτου ασκεί κριτική στη νυν Δημοτική Αρχή και στο Δήμαρχο του Δήμου Δοξάτου και θέτει τις προτεραιότητές της, εφόσον οι δημότες της εμπιστευτούν τη διοίκηση του Δήμου. Ακόμη, η κ. Μιχαηλίδου, μιλώντας στην «Εργασία… συν», αναφέρεται στις συνεργασίες που επιβάλλονται με τον «Κλεισθένη», αλλά και στην παρουσία των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τέλος, η υποψήφια Δήμαρχος Δοξάτου παραθέτει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την εμπιστευτούν οι συνδημότες της και απευθύνει μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες της να στηρίξουν τη «Δυναμική Αρχή», έτσι ώστε να αλλάξει η μοίρα του Δήμου Δοξάτου.

 

ο Δήμος Δοξάτου μπορεί να αλλάξει και μορφή και μοίρα.

 

Κυρία Μιχαηλίδου για ποιους λόγους αποφασίσατε να είστε υποψήφια Δήμαρχος Δοξάτου; Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Κύριε Λάτσα, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει ήδη κριθεί από τα πεπραγμένα της. Αναποτελεσματική, διχαστική, εσωστρεφής και χωρίς όραμα. Οι πάντες έχουν διαπιστώσει και συμφωνούν πως ο Δήμος Δοξάτου βιώνει μια προβληματική κατάσταση. Οι μισοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου έχουν διωχθεί και διαγραφεί. Με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται έγκαιρα ούτε και οι διαδικαστικού χαρακτήρα αποφάσεις. Και η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαρύνει αποκλειστικά το Δήμαρχο ο οποίος ξόδεψε 4,5 χρόνια στο να συγκρούεται με τους πάντες… Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω… Ίσως του αρέσει αυτό… Όλη αυτή την περίοδο έχουμε έναν Δήμαρχο που προσπαθεί να πείσει ή να τιμωρήσει τους συμβούλους της παράταξής του που καταψηφίζουν τις προτάσεις του και πνίγεται στην ίδια αρρωστημένη κατάσταση που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ζημία στον τόπο μας. Δεν λειτούργει τίποτα. Δεν μπορούσα σε αυτήν την κατάσταση να μείνω θεατής. Αποφάσισα λοιπόν μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων, με νέες ιδέες που αναγνώρισαν μαζί μου την ανάγκη για αλλαγή στο Δήμο μας να διεκδικήσω με όλες μου τις δυνάμεις ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Κατέθεσα έναν συνδυασμό αυτόνομο και πολυσυλλεκτικό με στόχο την ανοιχτή δημοκρατική διοίκηση, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του Δήμου μας, του Δήμου Δοξάτου.

 

Θεωρείτε πως στο χώρο της Αυτοδιοίκησης οι ευκαιρίες για το γυναικείο φύλο είναι οι ίδιες με το αντρικό; Εξάλλου, η ποσόστωση για τους υποψηφίους, παρόλο που αναφέρεται στο άλλο φύλλο, στην πράξη αφορά ουσιαστικά τις γυναίκες…

Ευκαιρίες είναι αυτές που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε! Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μόνο να ωφεληθεί από την συμμετοχή των γυναικών. Οι γυναίκες, κύριε Λάτσα, έχουμε μάθει να ανταποκρινόμαστε και να τα καταφέρνουμε σε πολλαπλούς ρόλους. Δεν είμαι υπέρ της ποσόστωσης. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ των γυναικών που έχουν θάρρος, γνώση, άποψη, θέληση και επιθυμούν να διαθέσουν την ενεργητικότητά τους στο κοινωνικό σύνολο. Και είμαι περήφανη γιατί τέτοιες γυναίκες συμμετέχουν στον δικό μας συνδυασμό!

 

Ο «Κλεισθένης» με την καθιέρωση της απλής αναλογικής φέρνει σε πρώτο πλάνο την επόμενη ημέρα των εκλογών τις συνεργασίες. Κατά πόσο πιστεύετε ότι αυτό είναι εφικτό;

Το έχω αναφέρει αυτό στην ομιλία μου κατά την διάρκεια παρουσίασης του συνδυασμού μας, κύριε Λατσα, και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, γιατί το πιστεύω ακράδαντα. Αυτή η πολυσυζητημένη εκλογική και διοικητική μεταρρύθμιση, ο γνωστός πλέον σε όλους «Κλεισθένης», επιβάλλει μία αναγκαιότητα που εδώ και τεσσεράμισι χρόνια για τον Δήμο μας παραμένει ζητούμενο. Αυτό δεν είναι άλλο από τη συνεργασία. Η επόμενη μέρα, η επόμενη δηλαδή θητεία των Δημάρχων, η πορεία και η αποτελεσματικότητα μια Δημοτικής Αρχής και ενός Δημάρχου θα κριθεί από τη διάθεση και δυνατότητα του να συνθέσει και να συνεργαστεί. Να συνεργαστεί με όλους εκείνους που έχουν ειλικρινή διάθεση να λειτουργήσουν επ’ ωφελεία του συνόλου και όχι του εαυτού τους. Αναρωτιέμαι λοιπόν και θέλω κι εσείς να αναρωτηθείτε, εάν σε αυτήν τη νέα εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν οι πολίτες να εμπιστευτούν ξανά εκείνους που έδωσαν εξετάσεις και κατά κοινή ομολογία απέτυχαν.

 

Η θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής ολοκληρώνεται. Παρουσιάστηκε μάλιστα και το φαινόμενο ο Δήμαρχος να μην ελέγχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποιο «αποτύπωμα» πιστεύετε πώς άφησε η παρούσα Δημοτική Αρχή στους δημότες του Δήμου Δοξάτου και τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;

Με λίγες λέξεις, κύριε Λάτσα, δυστυχώς, ο Δήμος μας είναι σε αποσύνθεση. Ένας Δήμαρχος πρέπει να βλέπει μπροστά, να έχει όραμα, να εντοπίζει και να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του τόπου του, να αντιλαμβάνεται τα πράγματα, να προσαρμόζεται στις αλλαγές, να ανοίγει δρόμους, να αξιοποιεί ευκαιρίες. Ο Δήμαρχος θα πρέπει να συνεργάζεται, να διαπραγματεύεται, να διεκδικεί, να επιμένει, να περιμένει, να πετυχαίνει, να συνθέτει και όχι να αποσυνθέτει.

 

Το σχέδιό σας για το Δήμο Δοξάτου ποιο είναι; Ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες για την περιοχή;

Πρώτος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στους υπαλλήλους και στους συνδημότες μας. Να αντιληφθούμε όλοι πως αγωνιζόμαστε για το κοινό συμφέρον του Δήμου που θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας.

Δεύτερος στόχος, να αποκατασταθεί η κανονικότητα της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, του Νομικού μας Πρόσωπου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης, της κοινωνικής υπηρεσίας και των Σχολικών Επιτροπών. Ξεκινούμε λοιπόν από τα απλά. Βάζουμε νέες βάσεις σε αυτό τον πολύπαθο Δήμο που εδώ και χρόνια είναι θύμα μιας καθεστωτικής Διοίκησης.

Τρίτος στόχος είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας. Ζούμε σε έναν προνομιακό Δήμο όπου τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι τα νερά, ο εύφορος κάμπος του, η τοπική του ιστορία και η θρησκευτική του παράδοση. Ζούμε σε έναν Δήμο που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Δράμας – Καβάλας. Όλα αυτά επιβάλλεται και μπορούμε με σχέδιο και στρατηγική να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε.

Τέταρτος στόχος η στήριξη της γεωργίας και της επιχειρηματικότητας Δημιουργούμε άμεσα Κέντρο Ενημέρωσης και υποστήριξης αγροτών και επιχειρηματιών με ειδικευμένους επιστήμονες και συμβούλους μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως γνωρίζεται έχουμε ήδη υλοποιήσει ενημερωτική συνάντηση και φέραμε σε επαφή επιχειρηματίες της περιοχής μας με καθηγητές του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, επιστήμονες και ειδικούς σύμβουλους για την ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας στο Δήμο μας.

Πέμπτος στόχος μας είναι να βρεθεί στο επίκεντρο ο πολίτης!!! ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Την κατάσταση την βλέπουν και την ζουν όλοι οι δημότες του Δήμου μας κάθε μέρα. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Αναδιοργανώνουμε την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου θέτοντας άμεση προτεραιότητα στην έμπρακτη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο. Ήταν προεκλογικές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν πότε! ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Απαράδεκτη και αντικοινωνική η πρακτική που ακολουθήθηκε με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ: Πρόβλημα δημόσιας υγείας και δημόσιας ασφάλειας. Η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει σοβαρά από υπηρεσίες και δομές του Δήμου και να μην αφήνεται μόνο στις ευαισθησίες των φιλοζωικών οργανώσεων.

 

Με βάση ποια κριτήρια επιλέξατε τους συνεργάτες σας;

Ο συνδυασμός μας αποτελείται από ένα μπουκέτο από νέων υποψηφίων, ανθρώπων με καθαρότητα, εντιμότητα, διάθεση και μεράκι να προσφέρουν στον τόπο με ανιδιοτέλεια και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

 

Για ποιους λόγους να επιλέξει ένας δημότης του Δήμου Δοξάτου το συνδυασμό σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία που σας κάνουν να υπερτερείτε έναντι των συνυποψήφιων σας;

Είμαστε ο συνδυασμός ήθους, ποιότητας, καθαρότητας και θέλησης. Επιστήμονες, επαγγελματίες, υπάλληλοι, αγρότες, άντρες και γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τον τόπο και την πίστη τους ότι ναι, μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή γα το Δήμο Δοξάτου Υπάρχει μία σειρά αξόνων προτεραιότητας και επιγραμματικά μπορώ να σας πω τα εξής: Η αξιοποίηση των Υδάτινων πόρων. Η δημιουργία τοπικής ταυτότητας (City Branding). Η δημιουργία πολιτιστικών Δικτύων και ψηφιακού μουσείου. Η ανάπτυξη της επισκεψιμότητας της περιοχής η οποία δημιουργεί υπεραξία, έσοδα και επομένως καλύτερη ποιότητα ζωής, κοινωνικό πλούτο και μέσα από αυτόν κοινωνική πολιτική. Ζούμε σε έναν προνομιακό Δήμο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του είναι τα νερά, ο κάμπος του, ότι βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα, η ιστορία του, αρχαιολογικοί χώροι και εκκλησάκια. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε.

 

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους δημότες του Δήμου Δοξάτου;

Έχουμε χρέος προς τα παιδιά μας που ζουν και μεγαλώνουν εδώ, όπως εδώ ζούμε και μεγαλώνουμε εμείς, να ανατάξουμε τον τόπο μας. Πιστεύω πως ο Δήμος Δοξάτου μπορεί να αλλάξει και μορφή και μοίρα. Η τύχη και το μέλλον του είναι στα χέρια μας. Είναι θέμα απόφασης…