«Απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι»

 

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι χώρος συναίνεσης και καταλλαγής. Όμως σήμερα που συζητάμε το ν/σ για την επιλογή και κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστών, οι δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε στάσεις εργασίας και οι δικηγόροι τη Δευτέρα διαμαρτύρονται για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δύο βασικοί πυλώνες απονομής της Δικαιοσύνης είναι απέναντι στις επιλογές σας. Και αυτό κάτι σημαίνει για τον τρόπο που πολιτεύσετε στον ευαίσθητο αυτό τομέα», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια εφιαλτική. «Μοιάζει με τον Τιτανικό που κατευθύνεται στο παγόβουνο και μοιραίοι δειλοί και άβουλοι αντάμα προσμένουμε να γίνει κάποιο θαύμα. Αυτοί οι στίχοι του ποιητή σκιαγραφούν τη σημερινή πραγματικότητα. Τα οργανικά κενά των υπαλλήλων και οι επικείμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης επιτείνουν την κατάσταση», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Αντί να προχωρήσετε σε γενναία κίνηση και να προκηρύξετε διαγωνισμό για πλήρωση κενών θέσεων, δημιουργείτε ένα ένθετο στη Σχολή δικαστών. Διαμαρτύρονται οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαφωνούν οι δικαστές, αλλά εσείς παρουσιάζεστε τα ελάχιστα ως μείζονα και συνεχίζετε απτόητοι την τακτική σας».

«Εφόσον μια πρωτοβουλία δεν έχει την αποδοχή αυτών τους οποίους αφορά, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Και δυστυχώς η αποτυχία δεν θα βαρύνει μόνο εσάς ως Κυβέρνηση αλλά την ίδια την δικαιοσύνη επιβραδύνοντας κι άλλο τους ήδη βραδύτατους ρυθμούς λειτουργίας και απονομής της», σημείωσε.

Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: «Είναι προφανές ότι δεν σας ενδιαφέρει να πετύχετε συγκλίσεις ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με δικαστικούς υπαλλήλους, ούτε με τους δικηγόρους. Οι μέρες σας είναι μετρημένες. Σε πολύ λίγο θα προκηρυχτούν εκλογές και ο κυρίαρχος λαός θα δώσει την απάντησή του. Και θα εκκινήσει μια νέα προοδευτική πλειοψηφία ικανή να ανατάξει τα χρόνια προβλήματα της κοινωνίας και να δώσει λύσεις στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών».