ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

 

«Ενώ η Δράμα έχει μια συγκυρία συντηρητικών κυβερνώντων, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να συνεργαστούν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Δράμας, η πραγματικότητα είναι ότι δεν το κάνουν, διότι ο καθένας έχει το μικρό του φέουδο και δεν συνεργάζονται επαρκώς για να βρει η Δράμα την αξία την οποία πραγματικά έχει»

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 ο Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρώην Υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς, ενώ ήταν και ο ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Δράμας του κόμματος.

Αρχικά, ο κ. Γερουλάνος, συνοδευόμενος από στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επισκέφτηκε το Εργατικό Κέντρο της Δράμας, όπου συναντήθηκε με φορείς και εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων. Όπως ανέφερε, ο κ. Γερουλάνος, προσερχόμενος στο Εργατικό Κέντρο, ο βασικός άξονας των επαφών του στη Δράμα θα ήταν «η αποσυγκέντρωση της εξουσίας, πως δηλαδή μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν πλούτο, αν απελευθερωθούν από τον στραγγαλισμό του κεντρικού κράτους».

Στη συνάντηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο κ. Γιώργος Σαβρίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, ο κ. Μιχάλης Αθανασιάδης, Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Δράμας, η κα Αναστασία Καμπάνταη, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Π.Ε. Δράμας και ο κ. Γιάννης Τσιάρας, Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας. Οι τοπικοί φορείς, με τις τοποθετήσεις τους ενημέρωσαν τον κ. Γερουλάνο τόσο για γενικότερα προβλήματα του Νομού Δράμας όσο και για ειδικότερα που αφορούν κάθε επαγγελματικό κλάδο.

Ο κ. Γερουλάνος, μετά τις τοποθετήσεις των φορέων, επεσήμανε πως αυτές οι συναντήσεις γίνονται για να ακούσει τα προβλήματα και όχι για να μιλήσει ο ίδιος και πρόσθεσε: «Η ευκαιρία που δίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι να περάσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε από εδώ και πέρα, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, που έχουν απίστευτο πλούτο, οι οποίες όμως μαραζώνουν επειδή το κεντρικό κράτος δεν κάνει τη δουλειά του. Για μένα νομίζω εκεί είναι η εστία όλου του προβλήματος. Μέχρι τώρα το κράτος έριχνε την μπάλα μπροστά κι εμείς τρέχαμε από πίσω. Τώρα πια το κράτος κλωτσάει την μπάλα και σκάει πίσω. Πίσω από τις τοπικές κοινωνίες, πίσω από τη δημιουργικότητα της Ελληνίδας και του Έλληνα. Με αποτέλεσμα το κεντρικό πολιτικό σύστημα, για να μη λέω το κράτος, έχει γίνει τροχοπέδη οποιασδήποτε προσπάθειας ανάπτυξης. Αν δεν αλλάξει αυτό, περιοχές με απίστευτο πλούτο, όπως είναι η Δράμα, μαραζώνουν, αντί να κρατάνε εδώ τα παιδιά τους και να αναπτύσσονται».

Στη συνέχεια ο κ. Γερουλάνος συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων του τουρισμού και συγκεκριμένα τον κ. Άγγελο Καλλία και τον κ. Κυριάκο Μιχαηλίδη, στο ξενοδοχείο «HYDRAMA».

Η επίσκεψη του κ. Γερουλάνου στη Δράμα ολοκληρώθηκε με ομιλία για την πολιτική επικαιρότητα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Την εκδήλωση προλόγισε η κα Βασιλική Κασάπη, Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν η Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής κα Πάττυ Κωνσταντινίδου και η Βουλευτής κα Χαρά Κεφαλίδου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης και κ. Δαμιανός Καγγελίδης, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κα Χρυσάνθη Χαρίσκου και κ. Γιώργος Ζιμπίδης.

«Αν θέλουμε η Δράμα, να αξιοποιήσει τον απίστευτο πλούτο που έχει τοπικά, θα πρέπει να μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις για τον εαυτό της»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Παύλος Γερουλάνος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Δράμα και σημείωσε πως η ομιλία του αφορούσε «τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται μπροστά μας, γιατί αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές και κρίσιμες για τον τόπο, ποιος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σε αυτές, τι πρέπει να διεκδικήσει και πως μπορεί να προβάλει μια εθνική ατζέντα και να την επικοινωνήσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ώστε να ξέρει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας γιατί αξίζει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές».

Όπως είπε, για τον ρόλο του κόμματός του στο πολιτικό σκηνικό, «το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί αυτή τη στιγμή έναν αυτόνομο και δυναμικό ρόλο, ώστε να μπορέσει οδηγήσει μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Για τα συμπεράσματα που αποκόμισε από τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε: «Ενώ η Δράμα έχει μια συγκυρία συντηρητικών κυβερνώντων, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να συνεργαστούν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Δράμας, η πραγματικότητα είναι ότι δεν το κάνουν, διότι ο καθένας έχει το μικρό του φέουδο και δεν συνεργάζονται επαρκώς για να βρει η Δράμα την αξία την οποία πραγματικά έχει. Μιλάμε για μια περιοχή, η οποία έχει τρομερό πλούτο. Ο πλούτος αυτός μένει σε πολύ μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος και για να μπορέσει να αξιοποιηθεί πρέπει να σπάσουμε το απόστημα της κεντρικής εξουσίας, να έρθει ο πυρήνας των αποφάσεων μέσα στην τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η ανάπτυξη της περιοχής. Αλλιώς μονίμως θα χάνεται κάπου μεταξύ Καβάλας, Σερρών ή ακόμη και Θεσσαλονίκης. Αν θέλουμε η Δράμα, να αξιοποιήσει αυτόν τον απίστευτο πλούτο που έχει τοπικά, θα πρέπει να μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις για τον εαυτό της. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα αποσυγκεντρώσει την εξουσία για να κάνει μια δίκαιη ανακατανομή του πλούτου».

«Η Κυβέρνηση έχασε απίστευτο χρόνο και τώρα να προσπαθεί να κλείσει στόματα, δίνοντας επιδόματα»

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε: «Η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η ακρίβεια ξεκίνησε με τον πόλεμο στη Ρωσία και ότι η ενέργεια είναι αυτή που οδηγεί την ακρίβεια. Δεν είναι έτσι. Την ακρίβεια την οδήγησαν κατά κύριο λόγο οι εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες ήταν μπλοκαρισμένες πριν από 14 μήνες. Συνέχισαν οι τράπεζες της Ευρώπης και της Αμερικής να τυπώνουν χρήμα κι αυτό πίεσε τις τιμές ακόμη περισσότερο προς τα πάνω. Όταν αυτά τα δείχναμε στην Κυβέρνηση, μας έλεγε ότι “μην ανησυχείτε, σε δυο τρεις μήνες θα έχει τελειώσει το πρόβλημα”. Έχασε απίστευτο χρόνο η Κυβέρνηση την εποχή που θα μπορούσε να λάβει μέτρα που ήταν σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα τώρα να προσπαθεί να κλείσει στόματα, δίνοντας επιδόματα. Πολύ λίγα, πολύ αργά. Εδώ μιλάμε για μια πολιτική, η οποία έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν. Να έχει δημιουργήσει δομικές αλλαγές, να έχει μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά ειδή από πριν. Να έχει κάνει από την αρχή ανακατανομή των κερδών, τα οποία συγκεντρώθηκαν αυτή την περίοδο. Για να μπορεί σήμερα η Ελληνίδα και ο Έλληνας να νιώθει ότι στέκει γερά στα πόδια του. Όσο συνεχίζει αυτή η πολιτική, θα είναι προβληματική, διότι όχι μόνο δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τα νοικοκυριά δυνατά στα πόδια τους, αλλά θα υποθάλπει και την ίδια την ελληνική οικονομία».

«Το δίλημμα δεν πρέπει να είναι ποτέ μεταξύ δημοκρατίας και επιβίωσης»

Τέλος χαρακτήρισε ως «σοβαρό» το ζήτημα των παρακολουθήσεων και πρόσθεσε: «Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι λένε ότι δεν νοιάζεται ο κόσμος, γιατί κοιτάει να επιβιώσει, είναι απαράδεκτο. Το δίλημμα δεν πρέπει να είναι ποτέ μεταξύ δημοκρατίας και επιβίωσης. Η πραγματικότητα είναι ότι οι υποκλοπές είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία. Κι αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξανασυμβεί στον τόπο μας, τότε πρέπει να λάμψει πραγματικά η αλήθεια κι όχι να επικαλείται η Κυβέρνηση το απόρρητο για να κρύψει τι πραγματικά έγινε».