ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΡ. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝ.Π.Ε.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ συμμετείχε στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2022, στη Ρόδο, με διοργανώτρια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Παπαεμμανουήλ παραχώρησε συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, σχετικά με τις εργασίες του συνεδρίου και τη συμμετοχή του σε αυτό.

Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ανέφερε τα εξής:

«Σε αυτό το συνέδριο υπήρχαν τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη είχε σχέση με τη μετάβαση των Περιφερειών στη ψηφιακή διακυβέρνηση. Η δεύτερη θεματική ενότητα είχε σχέση με την κοινωνική συνοχή και τις παρεμβάσεις των Περιφερειών μέσα από τις δικές τους υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και η τρίτη θεματική ενότητα είχε σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, εκπρόσωποι κομμάτων που χαιρέτισαν κιόλας το συνέδριο, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του Κ.Κ.Ε., του ΜέΡΑ 25, των κοινοβουλευτικών δηλαδή κομμάτων, και άνθρωποι του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμαρχος της Ρόδου και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου κ. Καμπουράκης.

Εμείς αυτό που τονίσαμε είναι ότι οι πολίτες πρέπει να βλέπουν τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στην καθημερινότητά τους, γιατί γίνονται έργα μεγαλύτερα, αλλά γίνονται και μικρότερα, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Επίσης είπαμε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερες θεσμικές παρεμβάσεις, ειδικά στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης, που αυτό το τόνισαν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι, η οποία δημιουργείται μέσα από τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις. Για παράδειγμα, σε εμάς τώρα στις Τεχνικές μας Υπηρεσίες αποχωρούν 6 μηχανικοί. Αυτοί δεν αναπληρώνονται, άρα δημιουργείται ένα τεράστιο κενό, που δεν μπορούμε εμείς να το καλύψουμε. Δεν μπορούμε εμείς να προσλάβουμε. Είναι θέμα, λοιπόν, της κεντρικής διοίκησης, των συναρμόδιων Υπουργείων να προκηρύξουν θέσεις, να γίνουν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ, να βρουν τέλος πάντων κάποιον τρόπο που και η ανεργία έτσι θα μειωθεί, γιατί υπάρχουν επιστήμονες σε αυτούς τους χώρους που αναζητούν δουλειά, αλλά και θα δοθεί μια μεγάλη ανάσα σε υπηρεσίες των Περιφερειών που πραγματικά πάσχουν.

Επίσης, τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έπαιξε ο ρόλος της τεχνολογίας, μέσα από τη ψηφιακή διακυβέρνηση, ειδικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, κάτι που θα θέλαμε ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Κι αυτό νομίζω ότι γίνεται πράξη στις περισσότερες Περιφέρειες, αλλά θα πρέπει ακόμη περισσότερο να το ενισχύσουμε. Εμείς εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας έχουμε το τμήμα Πληροφορικής που υποστηρίζει όλες αυτές τις εργασίες που γίνονται μέσα από την τεχνολογία, μέσα από τη ψηφιακή διακυβέρνηση. Βέβαια το τμήμα αυτό έχει μόνο τρία άτομα προσωπικό. Δηλαδή θα θέλαμε και στο συγκεκριμένο τμήμα να υπάρχει ενδυνάμωση μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό, όμως, που τονίστηκε κατά κόρον και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη είναι η κοινωνική συνοχή. Ότι θα πρέπει να προσέξουμε εμείς, ως αυτοδιοικητικοί, να κρατήσουμε την κοινωνία ενωμένη. Να υπάρχει δηλαδή κοινωνική συνοχή, γιατί είναι το πρωταρχικό. Είναι καλά και τα έργα που γίνονται, καλοί και οι οδικοί άξονες, καλοί και σημαντικοί οι διαγραμμίσεις, ο φωτισμός, τα στηθαία, ό,τι παρέμβαση γίνεται τέλος πάντων για την οδική ασφάλεια, αλλά αυτό που προέχει τώρα σε αυτή τη φάση είναι η κοινωνική συνοχή. Αυτό δηλαδή σαν ένα τελικό συμπέρασμα κρατάμε κι εμείς από αυτό το συνέδριο, που ήταν επιτυχημένο και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές του».