ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Τα σοβαρά προβλήματα στις φυλακές, που εντείνονται από την επιλογή της κυβέρνησης να μην συγκροτεί επί 3 μήνες την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών(ΚΕΜ), αναδεικνύει η ερώτηση που συνυπέγραψε μαζί με 25 ακόμη συναδέλφους του, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρρυσοχοΐδη, με θέμα «Μεταγωγές κρατουμένων-Λειτουργία Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών», έχει ως εξής:

Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (Κ.Ε.Μ.), η οποία παραγγέλλει τις μεταγωγές των κρατουμένων από μια φυλακή σε άλλη, ορίζεται, στο άρθρο 9 του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999), ως ένα από τα «Όργανα άσκησης της σωφρονιστικής πολιτικής». Η Επιτροπή αυτή είναι τριμελής και συγκροτείται από τον Γεν. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, τον Εισαγγελέα επόπτη των φυλακών Κορυδαλλού και τον Πρόεδρο του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, συνεδριάζει δε, κατά το άρθρο 9 παρ. 1 Σωφρ. Κ., «δύο φορές το μήνα τουλάχιστον». Με την λειτουργία αυτού του συλλογικού οργάνου εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η νομιμότητα στις υποθέσεις μεταγωγής που είναι σημαντικά τόσο για την καλή λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος όσο και για τη δίκαιη αντιμετώπιση των κρατουμένων. Όπως μάλιστα αναφέρεται στην Εισηγ. Έκθεση του Σωφρ. Κώδικα (§ 16) «είναι θεσμός που θέτει το ευαίσθητο θέμα των μεταγωγών των κρατουμένων σε μια ορθή βάση, που προστατεύει την ηγεσία του Υπουργείου, αποκλείει παρεμβάσεις και προσφέρει εχέγγυα αμεροληψίας». Επιπλέον, με τον Εσωτ. Κανονισμό των καταστημάτων κράτησης Α’ και Β’ τύπου ρητώς κατοχυρώνεται (άρθρ. 31 παρ. 39) το δικαίωμα των κρατουμένων «να ζητούν τη μεταγωγή του σε άλλο κατάστημα για λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς και για τοποθέτηση σε εργασία». Κατ’ εξαίρεση, πάντως, είναι δυνατή η παραγγελία μεταγωγής είτε από τον αρμόδιο Υπουργό είτε από τον Γεν. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής (άρθρ. 9 παρ. 3 Σωφρ. Κ.) όταν υπάρχει «ζήτημα κατεπείγοντος ή όταν απειλείται η διασάλευση της τάξης και ασφάλειας του καταστήματος» το ζήτημα όμως εισάγεται το ταχύτερο δυνατόν στην Κ.Ε.Μ. που αποφασίζει σχετικά».

Από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, μετά την παρέλευση τριών μηνών, δεν έχει συγκροτηθεί η αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Μ’ αυτή τη στάση έχει απονεκρωθεί ένα κεντρικό όργανο άσκησης της σωφρονιστικής πολιτικής της χώρας, με καίριο ρόλο για τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και ζωτική αξία για την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται γιατί τα αιτήματά τους για μεταγωγή δεν εξετάζονται, στερούνται το δικαίωμα μεταγωγής τους σε αγροτική φυλακή για εργασία ενώ και τα Καταστήματα κράτησης δεν μπορούν να διαχειριστούν τον πληθυσμό των κρατουμένων που βρίσκονται σ’ αυτά. Ειδικότερα, με βάση στοιχεία της 16ης Οκτωβρίου 2019 στις τέσσερις (4) Αγροτικές φυλακές κρατούνταν συνολικά 596 κρατούμενοι ενώ, με βάση την επίσημη χωρητικότητα, υπάρχουν 1062 θέσεις. Την ίδια στιγμή δηλ. που πολλές κλειστές φυλακές είναι υπερπλήρεις, οι Αγροτικές φυλακές είναι άδειες, καθώς η πληρότητά τους δεν υπερβαίνει το 56%, με αρνητικές συνέπειες και στην παραγωγική δραστηριότητά τους.

Παράλληλα, όσες μεταγωγές πραγματοποιούνται, αποφασίζονται αποκλειστικά με την εξαιρετική διαδικασία της διαταγής Γεν. Γραμματέα, χωρίς δηλ. την εγγύηση που προσφέρει ένα συλλογικό όργανο και ιδίως η συμμετοχή εισαγγελικού λειτουργού σ’ αυτό.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Γιατί, μετά την παρέλευση τριών (3) και πλέον μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, δεν έχει συγκροτηθεί η αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών; Πότε προτίθεστε να συγκροτήσετε την ΚΕΜ;

-Πόσες αποφάσεις Υπουργού ή Γενικού Γραμματέα έχουν ληφθεί για μεταγωγή κρατουμένων και πόσων, από τις 10.7.2019 μέχρι τις 10.10.2019;

-Στις ως άνω αποφάσεις μεταγωγής του Γεν. γραμματέα ποιοι λόγοι συνέτρεχαν; Πώς υποβάλλονται «το ταχύτερο δυνατόν» στην ΚΕΜ για να αποφασίσει οριστικά; Εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις αυτές; Πώς διασφαλίζεται η νομιμότητα και η αμεροληψία;

-Πόσα αιτήματα κρατουμένων για μεταγωγή έχουν εξεταστεί, από τις 10.7.2019 μέχρι τις 10.10.2019;

-Πόσοι κρατούμενοι έχουν μεταχθεί σε αγροτικές φυλακές, από τις 10.7.2019 μέχρι τις 10.10.2019;

-Τι προτίθεστε να κάνετε με τις αγροτικές φυλακές; Θα συρρικνωθούν; Θα συνεχίζουν να μετάγονται σ’ αυτές κρατούμενοι;