ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

 • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η Δημοτική μας Αρχή έχει όραμα, έχει στόχους και διατηρεί σε πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική»
 • Α. Μωυσιάδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής: «Δείχνουμε για άλλη μια φορά την έμπρακτη στήριξή μας στις ευπαθείς ομάδες που έχει ο Δήμος μας, με τα γρήγορα αντανακλαστικά μας»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2018 υπογράφηκε από το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής, σύμφωνα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Η επιτροπή θα εξετάζει και θα αξιολογεί την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων, προκειμένου να χορηγηθεί το ειδικό βοήθημα. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, καθώς και εκπρόσωποι από το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) και τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΗ Α.Ε.).

 

«Δεν μπορούμε να αλληθωρίζουμε στις δυσκολίες των συνανθρώπων μας»

 

Για το συγκεκριμένο θέμα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κ. Αριστείδης Μωυσιάδης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η Δημοτική μας Αρχή έχει όραμα, έχει στόχους και διατηρεί σε πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική. Η οικονομική αδυναμία πολλών συμπολιτών μας δεν μπορεί να μας φάνει απαθείς. Ζούμε σε μια περίοδο που πλήθος συμπολιτών μας είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας. Μέσα, λοιπόν, σε αυτή την ανάγκη δημιουργείται ένα πρόγραμμα στο οποίο ο Δήμος Δράμας συμμετέχει από τους πρώτους Δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα και αναφέρομαι στο εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση στο δίκτυο παροχής υπηρεσιών ανθρώπων που πραγματικά έχουν πρόβλημα και μεγάλη ανάγκη. Δεν μπορούμε να περπατούμε στους δρόμους και να βλέπουμε δίπλα μας τη φτώχια. Δεν μπορούμε να αλληθωρίζουμε στις δυσκολίες των συνανθρώπων μας. Με όλες αυτές τις σκέψεις στοχεύσαμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με αντικειμενικά κριτήρια που θα εξετάζει και θα αξιολογεί την πραγματική οικονομική κατάσταση των αιτούντων προκειμένου να δοθεί αυτό το ειδικό βοήθημα. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Μωυσιάδη, όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, γιατί δίνουν τη δυνατότητα πρωτοπορώντας στο Δήμο μας να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, που δυστυχώς οι οικονομικές συγκυρίες τους έχουν αναγκάσει να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα τους».

Ο κ. Μωυσιάδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Την Παρασκευή 20 Απριλίου ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος υπέγραψε το χαρτί της τριμελούς επιτροπής για να ξεκινήσει ουσιαστικά η επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από εμένα, έναν εκπρόσωπο της ΔΕΔΔΗΕ και έναν εκπρόσωπο της ΔΕΗ, όπου θα παραλαμβάνουμε τις αιτήσεις των συμπολιτών μας στους οποίους έχει κοπεί το ρεύμα πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να είμαστε από τους πρώτους Δήμους που πραγματικά έχουν γρήγορα κοινωνικά αντανακλαστικά για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, κυρίως σε αυτούς που έχει κοπεί το ρεύμα.

Όλοι οι συνδημότες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 2521351435 για περισσότερες πληροφορίες. Απλά να αναφέρω ότι οι αιτήσεις τις οποίες θα παραλαμβάνουμε στο γραφείο 435 θα είναι σίγουρα με εισοδηματικά κριτήρια, θα αφορούν την πρώτη κατοικία του συνδημότη μας και σίγουρα το ρεύμα θα πρέπει να έχει κοπεί πριν τις 15 Φεβρουαρίου.

Οι οφειλές οι οποίες θα είναι μέχρι 6.000 ευρώ θα πληρώνονται εφάπαξ όλο το ποσό. Από 6.000 έως 9.000 ευρώ θα πληρώνεται το 75%. Από 9.000 έως 12.000 ευρώ θα πληρώνεται το 50% και από 12.000 ευρώ και πάνω το 30%. Άρα θα παρακαλέσω ους αγαπητούς συνδημότες να περάσουν από το γραφείο 435, να πάρουν την αίτηση, να δουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και έτσι να προβούν το συντομότερο δυνατό στη συγκέντρωσή τους και στην κατάθεσή τους στην τριμελή επιτροπή, για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε όλοι μαζί τη δυνατότητά τους να επανασυνδεθούν με το ρεύμα.

Είναι σημαντικό για εμάς, ως Δημοτική Αρχή, να πούμε ότι είμαστε από τους πρώτους που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Κυρίως, όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει, όπως είπε και ο Δήμαρχος, είναι να δείξουμε για άλλη μια φορά την έμπρακτη στήριξή μας στις ευπαθείς ομάδες που έχει ο Δήμος μας, με τα γρήγορα αντανακλαστικά μας».

Όπως ανέφερε ο κ. Μωυσιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Δήμος Δράμας είναι ο τρίτος πανελλαδικά Δήμος στον οποίον υπογράφεται η συγκρότηση της επιτροπής. Όσον αφορά τα άτομα που έχουν δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, πρόκειται για 12 οικογένειες, όμως ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί μετά τη δημοσιοποίηση του προγράμματος. Σχετικά με ενδεχόμενη προθεσμία που υπάρχει για υποβολή αίτησης, ο κ. Μωυσιάδης επεσήμανε ότι δεν τίθεται χρονικό περιθώριο, αλλά θέμα διάθεσης κονδυλίων, καθώς το ποσό για όλη την Ελλάδα είναι συγκεκριμένο, οπότε αν κάποιοι Δήμοι καθυστερήσουν, τότε θα έχουν μικρότερο ποσό για να τους καταμεριστεί.

 

Κριτήρια και δικαιολογητικά

 

Τα κριτήρια για την υποβολή αίτησης είναι:

-Οι καταναλωτές να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 14 .02.2018

-Η αποσύνδεση αφορά την κύρια κατοικία του δυνητικά δικαιούχου.

-Να πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανάλογα με τον αριθμό μελών και τη σύνθεση του νοικοκυριού όπως αυτά ορίζονται στην ΚΥΑ.

Το ύψος του ειδικού βοηθήματος θα αντιστοιχεί σε ποσό που θα καθορίζεται αναλόγως του ύψους της συνολικής οφειλής των καταναλωτών έναντι του Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα για:

-Οφειλές έως 6.000ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής.

-Οφειλές από 6.001 ευρώ και έως 9.000ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής.

-Οφειλές από 9.001 ευρώ και έως 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής.

-Οφειλές από 12.001 ευρώ και άνω θα καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής.

Για το εναπομείναν ποσό οι καταναλωτές θα εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού που θα εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σε περίπτωση έγκριση της αίτησης το ειδικό βοήθημα θα καταβάλλεται από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. απευθείας στον τελευταίο Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου και δεν θα υπάρχουν τέλη επανασύνδεσης.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

 1. Αίτηση
 2. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (Αυτεπάγγελτη αναζήτηση).
 3. Αντίγραφο Φορολογικής Δήλωσης (Ε1) φορολογικού έτους (2016) όλων των μελών του νοικοκυριού.
 4. Αντίγραφο (Ε9) φορολογικού έτους (2016) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
 5. Αντίγραφο εκκαθαριστικού φορολογικού έτους (2016) όλων των μελών του νοικοκυριού.
 6. Αντίγραφο (ΕΝΦΙΑ) φορολογικού έτους (2016) όλων των μελών του νοικοκυριού.
 7. Αντίγραφο Γνωμάτευσης πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕΠΑ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.
 8. Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή Κρατικού Νοσοκομείου, με την οποία να πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στη σύνθεση του νοικοκυριού.
 9. Λογαριασμό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
 10. Η επιτροπή μπορεί να ζητά οποιοδήποτε άλλο συμπληρωματικό δικαιολογητικό, είτε διενέργεια κοινωνικής έρευνας και κατ’ οίκον επισκέψεις.

Για υποβολή αιτήσεων και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον 4ο όροφο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (Διοικητήριο) γραφείο 435 και στο τηλέφωνο 2521351435 από 9.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ.