Στους ανεμβολίαστους, την κατάσταση των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το μίνι lockdown στο Ηράκλειο καθώς την αύξηση των κρουσμάτων επικεντρώθηκαν ο Λάμπρος Βαμβακάς, Αντιπεριφερειάρχης Δημ. Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση και πολύ προβληματισμένοι. Τα κρούσματα στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο αυξάνονται. Υπάρχει και επιβάρυνση του συστήματος υγείας, με 25 να βρίσκονται σε ΜΕΘ και 181 άτομα να νοσηλεύονται στο σύστημα υγείας με κορωνοϊό», τόνισε ο κ. Βαμβακάς. Και συμπλήρωσε: «Συνολικά στην Κρήτη το 51% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αναλυτικότερα, το Ηράκλειο ξεπέρασε το 50% των πλήρως εμβολιασμένων, ενώ τα Χανιά και το Λασίθι φτάνουν το 55 με 60%». Όπως υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημ. Υγείας όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων αναμένεται να φτάσει τα 4.500 έως 5.000 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη. «Υπάρχει μία ξεκάθαρα επιτάχυνση της αυξητικής πορείας», δήλωσε, ενώ έκανε προβλέψεις ότι οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνώσεις θα φτάσουν τις 400.

Όπως υπογράμμισε, μπαίνουμε στο φθινόπωρο σε μία κακή κατάσταση και το 51% των πλήρως εμβολιασμένων δεν φτάνει. «Πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον το 65% για να μπορούμε να συζητάμε για συγκράτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας», πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε:

«Ο φόβος είναι ότι υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό πολιτών άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι».

Ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί πως δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε ένα γενικό lockdown, αλλά μάλλον θα ισχύσουν τοπικά μέτρα και περιορισμοί. Ιδιαίτερα, είναι αδύνατο να ισχύσουν τοπικά μέτρα στην Αττική, με το πιθανότερο σενάριο να αφορά μέτρα στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι έχουν ρίσκο επιμόλυνσης ή διασποράς. Κάποια μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν την πρόσβασή τους σε μέρη και υπηρεσίες.

Πηγή: cnn.gr