ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΗΜΕΙΩΝ ΟΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΠΑΚΙ

 

  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Θέλω τη στήριξη και τη βοήθεια όλων των καταστηματαρχών του κέντρου της Δράμας και πιστεύω ότι θα την έχουμε»
  • Α. Σκουλίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Δράμας: «Τα χαρτόκουτα πρέπει να είναι διπλωμένα και σπασμένα, έτσι ώστε, όσο γίνεται, να καταλαμβάνουν λιγότερο όγκο»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πιλοτικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού με την τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης των καταστηματαρχών του κέντρου της πόλης, έτσι ώστε να εφαρμόζεται σωστά η διαδικασία ανακύκλωσης. Στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο αναμένεται να μοιραστεί αμέσως μετά την τοποθέτηση των κάδων, θα υπάρχουν πληροφορίες για το πιλοτικό πρόγραμμα, καθώς και οδηγίες για το πώς θα πρέπει να τοποθετούνται τα χαρτόκουτα μέσα στους μπλε κάδους με κίτρινο καπάκι. Ουσιαστικά, αυτό είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ανακύκλωσης, καθώς όταν πετιούνται χαρτόκουτα που δεν έχουν σπάσει και δεν έχουν διπλωθεί ο κάδος γεμίζει αμέσως.

Στο πλαίσιο της έναρξης εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, συνοδευόμενος από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Ανακύκλωσης κ. Δημήτρη Σιδηρόπουλο, συναντήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνη Σκουλίδη και υπήρξε συνεννόηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν μπλε κάδοι με κίτρινο καπάκι στο κέντρο της Δράμας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην πλατεία Ελευθερίας ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ενημέρωσε και τους πολίτες που βρίσκονταν εκεί για το πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει ο Δήμος Δράμας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Ξεκινάμε πιλοτικά ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει να κάνει με τον μπλε κάδο με το κίτρινο καπάκι, για να μπορούν να εναποθέτουν όλοι οι έμποροι του κέντρου τα χαρτιά και τα χαρτόνια μέσα σε αυτό τον κάδο, αλλά διπλωμένα. Θα γίνει μια ενημέρωση προς όλα τα καταστήματα. Ζητούμε τη στήριξη και τη βοήθεια όλων των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μαζέψουμε καθαρό πλέον προϊόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θεωρώ ότι έχουμε την αμέριστη στήριξη και βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου. Από Τετάρτη 25 Απριλίου ξεκινά η εφαρμογή αυτού του μέτρου, στήνοντας σε επιλεγμένα σημεία, που θα συναποφασίσουμε με τον Εμπορικό Σύλλογο, την ανάπτυξη αυτών των κάδων. Θέλω τη στήριξη και τη βοήθεια όλων των καταστηματαρχών του κέντρου της Δράμας και πιστεύω ότι θα την έχουμε».

Ο κ. Σκουλίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., επεσήμανε: «Ξεκινά μια προσπάθεια η οποία αποσκοπεί στο να δώσουμε έναν πολιτισμό στην πόλη μας και να μειωθεί ο όγκος του σκουπιδιών, γιατί τελικά αποδεικνύεται ότι τον μεγαλύτερο όγκο, τουλάχιστον στο κέντρο, το καταλαμβάνουν τα χαρτόκουτα, τα οποία προέρχονται από τα εμπορεύματα των καταστημάτων. Πραγματικά θα είναι μεγάλη επιτυχία αν αξιοποιήσουμε αυτό το γεγονός, μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών και ταυτόχρονα δώσουμε μια προστιθέμενη αξία στα σκουπίδια και μια προστιθεμένη αξία στα έσοδα του Δήμου. Είναι πολύ σημαντική αυτή η προσπάθεια στο να στηθούν αυτοί οι κάδοι». «Το πιο σημαντικό από όλα είναι και πρέπει να το ακολουθήσουμε όλοι εμείς οι συνάδελφοι έμποροι, αλλά και οι άλλες επιχειρήσεις, τα χαρτόκουτα πρέπει να είναι διπλωμένα και σπασμένα, έτσι ώστε όσο γίνεται να καταλαμβάνουν λιγότερο όγκο» υπογράμμισε ο κ. Σκουλίδης και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι ενώ στην αρχή όλοι οι συνάδελφοι τα έσπαζαν τα χαρτόκουτα, δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τα χαρτόκουτα πετιούνται μες στους κάδους ολόκληρα, καταλαμβάνοντας έτσι δυο – τρεις κούτες έναν κάδο. Για αυτό θα επιστήσουμε την προσοχή, να τοποθετούνται τα συγκεκριμένα απορρίμματα στους συγκεκριμένους κάδους και ταυτόχρονα να είναι διπλωμένα και σπασμένα, ώστε να καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν μικρότερο όγκο».

Τέλος, ο κ. Σιδηρόπουλος σημείωσε: «Περνάμε σε μια νέα εποχή. Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε την ανακύκλωση και όλους τους δημότες και το περιβάλλον. Περνάμε στη διαλογή στην πηγή, που λέμε εδώ και τόσα χρόνια. Βάζουμε τον κίτρινο κάδο για το χαρτί και το χαρτόνι και με τη βοήθεια όλων των καταστημάτων και του Εμπορικού Συλλόγου μπορεί να πετύχει όλο αυτό και να έχουμε πολλά οφέλη. Πρώτο και σημαντικό όφελος είναι το κόστος. Θα μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων. Αυτό είναι επ’ ωφελεία όλων των δημοτών μας. Έπειτα θα κάνουμε ανακύκλωση καλύτερο υλικό. Γιατί όταν θα είναι μόνο χαρτί και χαρτόνι θα είναι πιο ποιοτικό το υλικό. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι τον κάδο με τον κίτρινο καπάκι πρέπει να τον κλείνουμε, γιατί όταν το αφήνουμε ανοιχτό, ό,τι υλικό έχει μαζευτεί αχρηστεύεται δυστυχώς. Πρέπει όλοι μαζί να ευαισθητοποιηθούμε λίγο και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε κάτι καλύτερο για την πόλη μας».