ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

 

  • Έκκληση για συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΟΔΥ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου, ώστε να ενημερώσουν σχετικά με ζητήματα δημόσιας υγείας στο Νομό Δράμας, παραχώρησαν την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεώργιος Γεωργιάδης, παιδίατρος, και η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κ. Όλγα Βασιλείου, πυρηνικός ιατρός.

 

«Προκήρυξη 6 θέσεων ειδικών παθολόγων στο Νοσοκομείο Δράμας»

 

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιάδης απεύθυνε έκκληση για συμμετοχή στην αιμοδοσία, καθώς υπάρχουν ανάγκες, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Από εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου και αφορούν τη δημόσια υγεία στο Νομό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, λέγοντας πως «το Νοσοκομείο της Δράμας ήταν το μοναδικό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έκανε συνενώσεις. Δυστυχώς, ενώ υπάκουσε στις εντολές του Υπουργείου, το 2013-2014, η πράξη απέδειξε ότι αυτές οι συνενώσεις που έγιναν στο Νοσοκομείο ήταν εις βάρος της υγείας του Δραμινού λαού». Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνένωση των δύο Παθολογικών Κλινικών, «το οργανόγραμμα έλεγε ότι θα πρέπει να υπάρχουν 11 ειδικοί γιατροί, συν άλλοι τόσοι περίπου ειδικευόμενοι» και αναρωτήθηκε: «Πότε είδατε σε αυτή την κλινική πάνω από 3, 4, 5 συναδέλφους να βρίσκονται και να υπηρετούν;». ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως η Παθολογική Κλινική έχει αυξημένο φόρτο και υπογράμμισε πως η λύση δεν είναι η πρόσληψη ιατρών γενικής ιατρικής. «Το Υπουργείο πρέπει να πάρει αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «η κλινική αυτή για να λειτουργήσει το ελάχιστο που θέλει είναι 8 γιατροί». Μάλιστα, επεσήμανε πως «πληροφορηθήκαμε ότι 2 γιατροί ετοιμάζονται να φύγουν μέσα σε 15-30 ημέρες. Τι θα γίνει η κλινική;». Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Συλλόγου, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, «το Υπουργείο πρέπει να προκηρύξει ταυτόχρονα 6 θέσεις ειδικών παθολόγων στο Νοσοκομείο Δράμας, με τους ευρισκομένους εδώ να γίνουν συνολικά 8 ή 9, για να μπορέσει η κλινική να λειτουργήσει απόλυτα. Διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μιλάμε και για όρια ασφάλειας».

 

«Προσθήκη 2 θέσεων ογκολόγων στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου»

 

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε και στη δημιουργία Ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο, καθώς «ο Δραμινός λαός ταλαιπωρείται». Αφού έκανε αναδρομή στο ιστορικό του ζητήματος, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν ξέρω ποιος φταίει, κάποτε όμως πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι. Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή η Δράμα είναι στην ευτυχή κατηγορία που και ο Διοικητής και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι Δραμινοί. Κι επειδή το μόνο κομμάτι που δεν μπορούσε να απαντήσει ο Ιατρικός Σύλλογος προς Υπουργεία, προς ΔΥΠΕ, ήταν το κομμάτι που μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Δράμας θέσεις για 2 ογκολόγους, το ζητήσαμε από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, από τον Ιούνιο, μέχρι τώρα δεν πήραμε απάντηση. Ξαναζητάμε τώρα να μας δώσει μέσα σε ένα μήνα απάντηση. Εάν είναι θετικό ή αρνητικό. Για να ξέρουμε σε ποιον να ρίξουμε την κατηγορία για την ταλαιπωρία του Δραμινού λαού».

 

«Δεν είναι δικαίωμα και ελευθερία»

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου μίλησε για το ζήτημα της χρήσης μάσκας στα σχολεία, μετά και τις σχετικές διαμαρτυρίες. Ο ίδιος, έχοντας και την ειδικότητα του παιδιάτρου, απεύθυνε το εξής μήνυμα: «Δεν είναι μόνο δικαίωμα δικό τους, αλλά είναι δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας. Αυτό που κάνουν δεν είναι δικαίωμα και ελευθερία. Έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας, ταυτόχρονα όμως έχουν την υποχρέωση, αλλά και το καθήκον, να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία. Ως παιδίατρος, ξέρω ότι τα παιδιά υπακούουν. Αλλά για να υπακούσει ένα παιδί, ο πρώτος που πρέπει να υπακούσει είναι ο γονιός, είναι ο ενήλικας. Αν εσείς λέτε κάτι στα παιδιά, αλλά δεν το εφαρμόζετε οι ίδιοι σας, μην περιμένετε να υπακούσουν τα παιδιά». «Βαρέθηκα εδώ και 30 χρόνια να ακούω για αντίσταση, να ακούω για τσιπ, να ακούω για ελευθερίες και όλα τα άλλα. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία υπακούει στην Ιατρική επιστήμη, γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε. Ο εχθρός αυτός είναι, τον ξέρουμε. Οι κανόνες οι απλοί. Η καθαριότητα, η απόσταση μεταξύ των συνανθρώπων μας, να μην είναι μικρότερη από 1,5 μέτρο, και η μάσκα είναι τα 3 πράγματα που θα μας προφυλάξουν» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αρρώστιες, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, σαν την αρχαία σπαρτιατική φάλαγγα, που όταν ένας πολεμιστής έπεφτε, ο επόμενος έπαιρνε τη θέση, ούτως ώστε ο αντίπαλος να μην μπορεί να βρει σημείο να χτυπήσει». Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου απεύθυνε έκκληση «να συμμορφωθείτε προς τους κανόνες του ΕΟΔΥ», καθώς «πρέπει να τους προφυλάξουμε όλους»

 

Τα 4 αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου

 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Γενική Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Βασιλείου, η οποία σημείωσε πως την 1η Σεπτεμβρίου 2020 «το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έστειλε μια επείγουσα επιστολή, σύμφωνα με την οποία δεν δύναται να πραγματοποιεί τον μοριακό έλεγχο του Covid-19 από τις υγειονομικές δομές της περιφέρειας της χώρας» και «ο λόγος είναι γιατί έγινε αλόγιστη χρήση των εξετάσεων, με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το όριο της δυνατότητας προμηθειών αντιδραστηρίων από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας». Όπως είπε η κ. Βασιλείου, «με αφορμή αυτή την επιστολή, ως Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και ως Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Ν. Δράμας συζητήσαμε το θέμα» και τα 4 αιτήματα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο είναι τα εξής:

«-Συνεργασία των φορέων, όπως είναι η Διεύθυνση Υγείας, του Ιατρικού Συλλόγου, του ΕΟΔΥ και του Νοσοκομείου, όσον αφορά τη διαχείριση των περιστατικών με Covid-19.

-Να επιστρέψουν τα ΚΟΜΥ, γιατί στην περιοχή μας υπάρχουν 2 ΚΟΜΥ, τα οποία αυτή την στιγμή βρίσκονται στον Προμαχώνα. Ένα τουλάχιστον από αυτά να επιστρέψει στη Δράμα, ώστε να εξυπηρετήσει τις δημόσιες δομές υγείας.

-Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε τη δυνατότητα σύμβασης ιδιωτικού συμφωνητικού με τα 5 μικροβιολογικά εργαστήρια της περιοχής μας, με δημόσιους φορείς όπως είναι το Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων. Μας πήραν τηλέφωνο καις μας ζήτησαν οι άνθρωποι, προς τιμήν τους, τα ονόματα των εργαστηρίων τα οποία εκ περιτροπής θα εξυπηρετούν τα 120 άτομα, τα οποία είναι εργαζόμενοι και τρόφιμοι σε όλο το Νομό Δράμας, ώστε να μην ζήσουμε εικόνες παρόμοιες με αυτές που ζούμε σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

-Το ΤΟΜΥ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή μας, να γίνει ειδικού σκοπού για Covid-19. Δηλαδή να γίνει αποκλειστικά και μόνο για τη διαχείριση των ατόμων που είναι εμπύρετα και είναι ύποπτα, ώστε να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Δράμας. Ακόμη και να έρθει σε συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια όπου θα γίνονται κι εκεί οι δειγματοληψίες και θα ενημερώνεται ο ασθενής εάν νοσεί ή όχι».

Για το τελευταίο θέμα, η κ. Βασιλείου είπε πως πρόκειται για πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου προς την 4η ΥΠΕ, αλλά «από ότι μας είπανε τα ΤΟΜΥ έχουν άλλου σκοπό και χρηματοδοτούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, οπότε είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το καθεστώς τους, όμως θεωρούμε ότι σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, είναι πολύ σημαντικό να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο της Δράμας».

Τέλος, η Γενική Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου στάθηκε και στο ζήτημα της αλόγιστης χρήσης της εξέτασης για Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν από το κράτος αυστηρά κριτήρια, «ώστε να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εμπύρετα και με τον έλεγχο από τον κλινικό ιατρό ο οποίος εξετάζει τον ασθενή και τον παραπέμπει σε εργαστήρια», διαφορετικά υπάρχει κατάχρηση.