ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΣΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΣΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

 

Με παλαιότερα δημοσιεύματά της (στις 23 και 30 Ιουλίου, καθώς και στις 20 Αυγούστου), η εφημερίδα «Εργασία… συν» είχε ασχοληθεί με τις σχέσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα με τις κατά τόπους τοπικές Εκκλησίες. Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας, με την παράθεση παραδειγμάτων από διάφορες περιοχές της χώρας, με τις ενέργειες είτε από Δήμους, είτε από Περιφερειακές Ενότητες / Περιφέρειες, επανήλθε στο προσκήνιο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τους τοπικούς φορείς, τόσο του α’ όσο και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, η τοπική Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει δει αντίστοιχα έργα να οδεύουν προς υλοποίηση.

Συνεχίζοντας αυτή την έρευνα, στο σημερινό της φύλλο η «Εργασία… συν» παρουσιάζει και νέα παραδείγματα σχετικά με την στήριξη που παρέχουν σε δομές της Εκκλησίας φορείς της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα, δρομολογώντας την υλοποίηση σημαντικών έργων. Μάλιστα, όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραδείγματα που παρατίθενται, η στήριξη δεν αφορά μόνο έργα μεγάλου προϋπολογισμού, αλλά ακόμη και μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες όμως είναι απολύτως. ουσιαστικές.

Σε αυτό το… οδοιπορικό, πρώτος σταθμός είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 31 Αυγούστου εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ι. Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΙΛΟΦΟΥ» η οποία περιλαμβάνει την αποκατάσταση και συντήρηση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου της Τ.Κ. Διλόφου του Δήμου Βοΐου και του περιβάλλοντος χώρου ποσού προϋπολογισμού 450.000,00 €. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Ενοριακός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και στην προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Π.Ε. Κοζάνης, αποφάσισαν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και του περιβάλλοντος χώρου αυτής». Μάλιστα, αυτό συνέβη «μετά τις προσωπικές παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη για την απεμπλοκή του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού» και «μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη». Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σε μια άλλη Περιφέρεια, σε αυτήν της Ηπείρου, σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την άμεση βελτίωση στην οδό προς την Ιερά Μονή Στομίου, ανάντη της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κονίτσης, προϋπολογισμού 110.000 €. Στη Μονή Στομίου μόνασε ο άγιος Παΐσιος για τέσσερα χρόνια (1958-1962) και άρχισε τις εργασίες ανακαίνισης, καθώς τη βρήκε πυρπολημένη από τους Γερμανούς. Η διαδρομή, παράλληλη με τον ποταμό Αώο, είναι υπέροχη και απολαυστική. Ο χωματόδρομος στην αρχή είναι βατός και φαρδύς, αλλά σε κάποια σημεία γίνεται αρκετά στενός, με πολύ δυσκολία και με απαραίτητη την εμπειρία του οδηγού τον διασχίζουν 4Χ4. Με τις παρεμβάσεις, που θα γίνουν, θα βελτιωθεί η δυνατότητα οδικής πρόσβασης προς τη Μονή, που είναι προορισμός προσκυνητών και τουριστών.

Στη γειτονική Καβάλα, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ανέλαβε την αποκατάσταση των ζημιών στην Ιερά Μόνη του Αγίου Δημητρίου στη Νικήσιανη, ο προαύλιος χώρος της οποίας υπέστη ζημιές από πρόσφατες βροχοπτώσεις. Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης επισκέφτηκε την Μονή και σε σχετική δήλωση, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, σημείωσε πως «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την πλούσια θρησκευτική μας κληρονομιά».

Τέλος, μέσα στον Ιούλιο, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενέταξε στο τεχνικό πρόγραμμα Φθιώτιδας το έργο «Κατασκευή νέας περίφραξης στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας», προϋπολογισμού 70.000 €, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Ηλία Κυρμανίδης. Σε σχετική ευχαριστήρια ανακοίνωση, εκ μέρους του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Γυμνασίου Λαμίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θα θέλαμε στη φάση αυτή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης της χρηματοδότησης, να ευχαριστήσουμε θερμά τον αξιότιμο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει προς το Σχολείο μας, τον αξιότιμο Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Κυρμανίδη για τη διαρκή και αμέριστη στήριξή του, καθώς και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Κυρμανίδη, ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας. Θα πρέπει να διευκρινισθεί, για τους μη γνωρίζοντες, ότι η περίφραξη του σχολικού συγκροτήματός μας είναι η πρόχειρη που είχε κατασκευασθεί στη δεκαετία του 1970 με συρματόπλεγμα. Επί πολλά χρόνια, λοιπόν, το Σχολείο μας επεδίωκε την αντικατάστασή της, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για λόγους αισθητικής. Όμως, το πέρασμα των ετών πρόσθεσε ακόμη ένα επιχείρημα, ακαταμάχητο στο αίτημά μας. Η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας συμπληρώνει εκατό χρόνια λειτουργίας και δεν ήταν δυνατό αυτό το δύο φορές χρυσό ιωβηλαίο να το εορτάσει περιβαλλόμενη από συρματοπλέγματα! Οι τοπικοί μας άρχοντες, λοιπόν, αφουγκράσθηκαν την επιταγή των καιρών και ενέκριναν την πίστωση για την εκ βάθρων κατασκευή νέας περίφραξης, αντάξια της παρουσίας και προσφοράς της εκατόχρονης Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας…».