Εσεις έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το χάμπουργκερ λέγεται έτσι και πώς καθιερώθηκε στις κουζίνες; Εμείς ψάξαμε λίγο την ιστορία του κλασικού πλέον φαγητού που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε, χωρίς υπερβολή, ως τον βασιλιά του φαστ φουντ. Από πού ξεκίνησαν όμως τα χάμπουργκερ; Το όνομα μάς παραπέμπει στη Γερμανία αλλά όλοι μας έχουμε την εντύπωση ότι γεννήθηκαν στην Αμερική. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση…

Πώς το… ταπεινό μπιφτέκι μέσα σε ψωμάκι συνδέει Αμερική, Γερμανία, τους στρατιώτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τους γερμανούς πολιτικούς πρόσφυγες αλλά και τους εμπόρους του Μεσαίωνα και τους αγρότες της Νεολιθικής εποχής;

Πολλά ιστορικά γεγονότα μπλεγμένα μαζί πλέκουν το… κουβάρι της ιστορίας του χάμπουργκερ, που τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ως μπέργκερ (burger). Και εμείς είμαστε εδώ για να τα ξετυλίξουμε.

Η ιστορία ξεκινά από τη Μεσοποταμία…
Οι βάσεις για την εμφάνιση του χάμπουργκερ τίθενται γύρω στον 10ο μ.Χ. αι, στη μακρινή Μεσοποταμία, όταν άρχισαν να εξημερώνουν τα βοοειδή. Στη συνέχεια, γύρω στον 12 αι. μ.Χ., το Αμβούργο (Hamburg) έγινε αυτόνομη εμπορική πόλη της Γερμανίας, με ιδιαίτερη προτίμηση στο συγκεκριμένο κρέας.

Οι Γερμανοί επαναστάτες διαφεύγουν στην Αμερική
Είναι 1848 και η χρονιά που ξεσπούν ταυτόχρονα πολιτικές επαναστάσεις σε 39 γερμανικά κρατίδια της Γερμανικής Συνομοσπονδίας- ανάμεσά τους και το Αμβούργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση πληθυσμών σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οι Γερμανοί που μετοίκησαν στις ΗΠΑ έφεραν μαζί τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. Έτσι, άρχισαν να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μπιραρίες ενώ εμφανίστηκαν και νέες συνταγές στα εστιατόρια Επειδή το Αμβούργο ήταν ξακουστό για την καλή ποιότητα των βοοειδών του, γεννήθηκε το μπιφτέκι με επιρροή από τη συγκεκριμένη περιοχή (Hamburg-style).

Πότε έγινε φαστ φουντ το μπιφτέκι;
Η γέννηση του χάμπουργκερ όπως το ξέρουμε σήμερα έγινε περί τα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα τις τελευταίες δυο δεκαετίες του. Η έμπνευση γεννήθηκε κάπου ανάμεσα στα street food και τα υπαίθρια παζάρια στο Οχάιο, το Κονέκτικατ, τη Νέα Υόρκη και το Τέξας. Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη εμφάνιση του νέου αυτού φαγητού έγινε το 1904 στο St. Louis World’s Fair, το οποίο μάλιστα παρουσίασε στον κόσμο και άλλα γνωστά φαγητά και γλυκά, όπως τα χωνάκια παγωτού, το φιστικοβούτυρο και το παγωμένο τσάι.

Το χάμπουργκερ έγινε το εύκολο και γρήγορο κολατσιό για τους εργάτες που κυκλοφορούσε σε καντίνες και συνοικιακά εστιατόρια, ενώ στην αρχή δεν είχε πολύ καλή φήμη ως έδεσμα.

Χρειάστηκαν χρόνια για να μετατραπεί στον βασιλιά του φαστ φούντ και αυτό έγινε μέσω της αλυσίδας Mc Donalds. Δυο αδέρφια, Richard και Maurice McDonald, γυρω στη δεκαετία του 1930 είχαν την έμπνευση να φτιάξουν ένα εστιατόριο με φτηνό κρέας. Άρχισαν να πουλάνε χοτ ντογκ αλλά και χάμπουργκερ, τα οποία σκέφτηκαν να συνδυάσουν με πατάτες τηγανητές! Την επιτυχία τους τη γνωρίζουμε όλοι σήμερα…

Τα επόμενα χρόνια
Το χάμπουργκερ όπως όλοι γνωρίζουμε βγήκε πολύ σύντομα έξω από τα όρια της Αμερικής και διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο, γέννησε νέες αλυσίδες φαστ φουντ -που συνεχώς πολλαπλασιάζονται- ενώ αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Οι συνταγές εξελίσσονται, τα συνοδευτικά υλικά εμπλουτίζονται, ενώ πλέον έχουν βγει και vegan ή χορτοφαγικές επιλογές. Αλλά αυτό που παραμένει ίδιο είναι ότι ταιριάζει πολύ αρμονικά με τις τηγανητές πατάτες!

Πηγή: olivemagazine.gr