ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ Γ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Επιστολής προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, απέστειλε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη και στους Βουλευτές του Ν. Δράμας κ.κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και κ. Χαρά Κεφαλίδου, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας αποστέλλω αυτή την επιστολή εκπροσωπώντας τον ακριτικό Δήμο του Κάτω Νευροκοπίου, για να θέσω υπόψη σας την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και το κλονισμένο αίσθημα δικαίου των ακριτών της περιοχής μας, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, το οποίο για πρώτη χρονιά συμπεριελάμβανε και την επιδότηση για αγορά καυσόξυλου και πέλλετ.

Χρόνια οι ακρίτες της περιοχής μας διεκδικούν την αναγνώριση και τη στήριξη από το κράτος για να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα, που χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και από το φαινόμενο του ολικού παγετού. Είναι πανελληνίως γνωστό ότι το Κάτω Νευροκόπι αποτελεί τη «Σιβηρία» της Ελλάδος και είναι συνώνυμο του κρύου και του χιονιού.

Φέτος για πρώτη φορά οι δημότες μας αισθάνθηκαν τη συμπαράσταση και την αναγνώριση από το κράτος με τη θέσπιση από την Κυβέρνησή σας επιδότησης για άλλες μορφές θέρμανσης πλην του πετρελαίου. Η αρχική χαρά όμως μετατράπηκε σε λύπη και οργή για το ύψος αλλά και για τον υπολογισμό του συντελεστή με τον οποίο υπολογίζεται το εν λόγω επίδομα.

Συγκεκριμένα, με βάση το παράρτημα με τους συντελεστές που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο εξομοιώνονται όλες οι θερμοκρασίες κάτω των 15,5 βαθμών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του -14 που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας και του +14 άλλων περιοχών. Δεν είναι δυνατόν, ούτε και επιστημονικά αποδεκτό να κρίνει το υψόμετρο την ανάγκη για θέρμανση και όχι οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Επίσης, η αρχική ανακοίνωσή σας, αναφερόταν σε ύψος επιδόματος που θα άγγιζε στο ανώτερο επίπεδο (που είναι αυτό που δικαιούται το Κάτω Νευροκόπι) τα 650 ευρώ, που είναι μια ουσιαστική βοήθεια για τη μέση οικογένεια. Με την υπουργική απόφαση καθορισμού του ύψους όμως τέθηκε ως βάση του επιδόματος το ποσό των 220 ευρώ, που σημαίνει ότι η μέση οικογένεια θα εισπράξει κάτω των 300 ευρώ, δηλαδή ούτε το ήμισυ του ανωτέρου ορίου. Να σημειώσω εδώ ότι με βάση την υπουργική απόφαση αυτή θα πρέπει κάποιος να έχει 8 τέκνα και να βρίσκεται στον

ανώτερο συντελεστή για να αγγίξει το ποσό των 650 ευρώ. Αναρωτιέμαι λοιπόν για ποιον έγινε αυτή η ανακοίνωση, μήπως πρόκειται περί λάθους ή αστοχίας;

Ο δημότης όμως που επιτέλους ένιωσε με την ανακοίνωσή σας ότι κάποιος αναγνωρίζει τη δυσμενή θέση μας κάθε χειμώνα, όταν είδε το ποσό του επιδόματος αισθάνθηκε έναν «εμπαιγμό», μια «εξαπάτηση» και αναζητά από εσάς το δίκιο του, αναζητά από σας την ουσιαστική στήριξη που του αξίζει.

Κύριε Υπουργέ, οι δημότες του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν το κρύο και τον παγετό ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρετε, δίχως να μπορούν να κάνουν κάτι. Εσείς όμως από τη θέση είστε μπορείτε!

Αναγνωρίζουν την καλή σας πρόθεση, που μαρτυρά η θέσπιση του επιδόματος και σας ζητούμε το αυτονόητο:

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντελεστών και αύξηση του ύψους του επιδόματος ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά τους ακρίτες μας!

Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε!

Σας ευχαριστώ!

 

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

Γιάννης Κυριακίδης