Η Φωτεινή Κούνιου εργάζεται για περισσότερα από 10 χρόνια στο Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων της Δράμας, ως βοηθός θαλάμου. Στις 19 Αυγούστου, η ίδια και άλλοι 4 συνάδελφοί της στην ίδια δομή παρέλαβαν από την διευθύντρια το έγγραφο με το οποίο τέθηκαν σε επ΄αόριστον αναστολή εργασίας, χωρίς αμοιβή. Είναι από τους πρώτους σε πανελλαδικό επίπεδο, στους οποίους εφαρμόστηκε ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού των προνοιακών δομών κατά της COVID-19. Η παραλαβή έγινε στο προαύλιο του Παραρτήματος, σε κλίμα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά, όπως περιγράφει η ίδια, με τη διευθύντρια να εκφράζει τη λύπη της για την εξέλιξη. Άλλοι 6 παρέλαβαν το ίδιο έγγραφο σε άλλες εγκαταστάσεις του ίδιου Παραρτήματος και συνολικά 21 εργαζόμενοι σε όλες τις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Μιλώντας στο iatronet η κ. Κούνιου επιχειρεί να αιτιολογήσει την επιμονή της στην άρνηση του εμβολιασμού, παρά τα ευεργετικά του αποτελέσματά του σε παγκόσμιο επίπεδο, και παρά τον κίνδυνο να χάσει τη δουλειά της. Παράλληλα, μοιράζεται συναισθήματα και σκέψεις για την επόμενη μέρα και τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσει τα προς το ζην για την ίδια και τα τρία παιδιά της, για το άγνωστο διάστημα που θα παραμείνει χωρίς εισόδημα.

Είμαστε οι ίδιοι που φροντίζαμε θετικούς

“Διάβασα στο χαρτί που παρέλαβα τη λέξη ‘επιβάλλουμε’. Με πικραίνει σε βαθμό που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Επιβάλλουν την αναστολή εργασίας και μισθοδοσίας στους ίδιους ανθρώπους που με κίνδυνο για τη δική τους ζωή περιέθαλψαν και φρόντισαν ευάλωτους αρρώστους, θετικούς στον κορωνοϊό», λέει αρχικά και θυμάται τη δύσκολη περίοδο του περσινού χειμώνα, όταν η ίδια και άλλοι συνάδελφοί της φρόντιζαν περιθαλπόμενους που είχαν νοσήσει. «Είχαμε θετικούς, που τους συνοδεύαμε στο νοσοκομείο και επιστρέφανε μετά τη νοσηλεία τους. Υπήρχε ένας χώρος απομόνωσης και φυσικά το προσωπικό έπρεπε να τους περιθάλπει, να τους λούζει, να τους ταϊζει με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μέναμε για ώρες σε χώρους μαζί με θετικούς και το κάναμε με ευσυνειδησία, παρόλο που δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές για το πώς έπρεπε να είναι οι θάλαμοι απομόνωσης κα τα μέσα προστασίας”.

Τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο που θα προστάτευε προσωπικό και περιθαλπόμενους. Τώρα που υπάρχει γιατί αρνείται να το κάνει;

“Οι ευπαθείς ομάδες στην προκειμένη είναι οι περιθαλπόμενοι, όχι εγώ. Αλλά το κράτος επιβάλλει τον εμβολιασμό σε μένα και όχι στους ευάλωτους”, απαντά, υποστηρίζοντας πως μέχρι την περασμένη Πέμπτη, όταν μπήκε σε αναστολή, υπήρχαν κάποιοι περιθαλπόμενοι που δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί. “Τώρα, κάποιος με τιμωρεί και δεν έχω καταλάβει γιατί με τιμωρεί. Από τη στιγμή που και οι εμβολιασμένοι κολλούν και μεταδίδουν, ποιος ο λόγος να τιμωρηθώ εγώ”;

Δεν είμαι “ψεκασμένη”

Η κ. Κούνιου διατυπώνει απόψεις που αντίκεινται στην επιστημονική γνώση για την πανδημία, για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου, παρά την ευρεία χρήση τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπερασπίζεται το δικαίωμα της επιλογής, ενώ αποδέχεται ότι οι λόγοι της αντίδρασής της είναι και ιδεολογικοί. Παρόλα αυτά υποστηρίζει πως δεν είναι αρνήτρια των εμβολίων στο σύνολό τους, ενώ αποκρούει τον χαρακτηρισμό “ψεκασμένη” που της αποδίδεται από κάποιους.

“Πριν 10 χρόνια και κάτι, όταν προσλήφθηκα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της Δράμας, είδαν την καρτέλα μου με τα εμβόλια που είχα κάνει. Η γιατρός εργασίας μου συνέστησε λόγω της φύσης της δουλειάς να κάνω άλλα δύο – της ηπατίτιδας Α και Β – και τα έκανα. Δεν είμαι λοιπόν αρνήτρια”, λέει και προσθέτει πως δεν έχει πειστεί για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

“Δεν εμπιστεύομαι αυτά τα σκευάσματα, γιατί δεν με έχει πείσει κανένας για το αντίθετο. Έχω διαβάσει, γνωρίζω ότι οι ίδιες οι εταιρίες δεν μπορούν να πουν τι θα συμβεί μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα. Γιατί εγώ να μπω σε μια διαδικασία η οποία ενδεχομένως – μπορεί και όχι- θα μου φέρει κάποιες βλάβες ή κάποιες παρενέργειες που θα έχουν επίδραση στη ζωή μου; Ενώ έμπαινα σε θετικούς και μάλιστα δύο φορές τη μέρα και δε νόσησα”.

Θα επιβιώσω με άλλον τρόπο

Σε ερώτηση αν παρά τις όποιες επιφυλάξεις αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς τη δουλειά και το εισόδημά του για ένα τσίμπημα που έχουν κάνει εκατομμύρια άνθρωποι, με απειροελάχιστο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών απαντά «θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω για το τελευταίο» και συνεχίζει: “Ναι, θα το διακινδύνευα και το έκανα συνειδητά. Το μισθό μου ήδη τον έχω χάσει, οπότε δεν συζητάμε υποθετικά”.

Για το πώς βλέπει την επόμενη μέρα, δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης.

“Η δική μου οικογένεια δεν έχει την ευχέρεια να μου επιτρέπει να φιλοσοφώ μόνο ή να έχω τη δικιά μου ιδεολογία. Ήταν μια οικογένεια βιοπορισμού. Αν δω ότι αυτό τραβάει σε μάκρος και διαπιστώσω πως οι σκοποί είναι άλλοι, θα ψάξω και εγώ να βρω άλλους τρόπους. Ίσως δηλώσω και την παραίτησή μου, δεν μπορώ να είμαι δέσμια. Με νύχια και με δόντια θα πρέπει να δουλέψω, να συντηρηθώ, να συντηρήσω τα παιδιά μου. Ο γιος μου φέτος θα φύγει φοιτητής που συνεπάγεται κι αυτό κάποια έξοδα”.

Η ίδια και άλλοι 15 εργαζόμενοι σε αναστολή από διάφορες δομές πρόνοιας της περιοχής έχουν ήδη αναθέσει σε δικηγόρο τις νομικές τους ενέργειες, ο οποίες προς το παρόν έχουν τη μορφή κάποιων εξώδικων και θα κλιμακωθούν στη συνέχεια με προσφυγές.

45 αναστολές εργασίας σε δύο Περιφέρειες

Από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί σε αναστολή συνολικά 21 εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και ΑμΕΑ σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη.

Άλλοι 24 έχουν τεθεί ως σήμερα σε καθεστώς αναστολής εργασίας στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει δομές σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Σέρρες. Όπως είπε στο iatronet η πρόεδρος του Κέντρου, Βίκη Νάκου, εκκρεμούν οι αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής της ΥΠΕ για άλλους 12 που κατέθεσαν αιτήσεις εξαίρεσης για λόγους υγείας, ενώ άλλοι 8 εργαζόμενοι βρίσκονται σε άδεια και οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν όταν επιστρέψουν.

Πηγή: iatronet.gr

Του ανταποκριτή του Iatronet.gr στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη