Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 οι φοιτητές των Τμημάτων Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας και Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ, διεκδικώντας την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων μετά την απόκτηση πτυχίου. Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, υπάρχει τροπολογία, η οποία θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη 30 Μαρτίου στη Βουλή, με την ελπίδα ότι θα λύσει το πρόβλημα, αλλιώς οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν.

Το ζήτημα αφορά τους αποφοίτους των πενταετούς φοίτησης τμημάτων, τα οποία το 2019 μετατράπηκαν από ΑΤΕΙ σε ΑΕΙ. Οι φοιτητές της Δράμας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, κρατώντας πανό και πλακάτ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων, οι φοιτητές απείχαν από τα μαθήματά τους.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο φοιτητές Γιώργος Τσάβαλος ανέφερε: «Όπως πολλά τμήματα ΔΙΠΑΕ στερούμαστε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Η πολιτεία δεν μας αναγνωρίζει. Δεν μπορούμε να βγάλουμε άδεια άσκησης επαγγέλματος. Δεν είμαστε αναγνωρισμένοι στο ΓΕΩΤΕΕ. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό, καθώς ένας δασολόγος χωρίς τη σφραγίδα του, δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα. Δεν μπορεί να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς και ό,τι κατέβει από το δημόσιο. Είναι μεγάλο ζητήματα. Είμαστε εμείς. Είναι 7 Γεωπονικά, 3 Δασολογίες. Οι μόνες Δασολογίες οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν δικαιώματα είναι του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου. Αύριο κατεβαίνει τροπολογία, προκειμένου να αλλάξει ο νόμος, προκειμένου να ψηφιστεί και να κατοχυρωθούν με κάποιο τρόπο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Παρόλα αυτά δεν ξέρουμε τι θα ψηφιστεί.

Είμαστε εδώ λίγο να πιέσουμε, λίγο να φανούμε στην πόλη της Δράμας ότι υπάρχουμε. Να μας στηρίξει η πολιτεία, να μας στηρίξουν οι τοπικοί Βουλευτές, άρχοντες, όποιοι είναι, οι οποίοι μπορούν να σπρώξουν λίγο. Τέλος πάντων, να κατοχυρωθούν τα δικά μας επαγγελματικά δικαιώματα, να κατοχυρωθούν αργότερα των μηχανικών και ως έχει. Την πιστοποίηση την έχουμε πάρει. Το είχαν θέσει ως προϋπόθεση κάποια στιγμή, το πτυχίο να έχει πιστοποιηθεί. Την πήραμε. Πολύ καλοί βαθμοί, 8 Α, 4 Β. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει αύριο. Ελπίζουμε αύριο να ψηφιστεί θετικά, να πάρουμε τα δικαιώματα, να λήξει αίσια αυτό. Αλλιώς θα ακολουθήσουμε ό,τι κάνουν και τα υπόλοιπα τμήματα στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα που στερούνται και οι ίδιοι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.