Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, σχετικά με τη χρήση μουσικής από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του αστικού ιστού. Το συγκεκριμένο ζήτημα κυριάρχησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου. Τη σχετική πρωτοβουλία για την ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη έλαβε ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, μετά και από αναφορά πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το πρόβλημα. Μάλιστα, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν τόσο κάτοικοι περιοχών όπου δραστηριοποιούνται καταστήματα εστίασης, όσο και εκπρόσωποι καταστημάτων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν παρουσιάζοντας η κάθε πλευρά τη θέση τους.

Όπως ειπώθηκε από εκπροσώπους κατοίκων, η επιθυμία τους είναι να λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της νομιμότητας, με σεβασμό στα όρια, στη νομοθεσία και στους κανόνες. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων περιέγραψαν την αφόρητη καθημερινότητά τους, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, όταν και δεν μπορούν να κοιμηθούν, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που τα καταστήματα μετατρέπονται σε κλαμπ εντός αστικού ιστού.

Ο κ. Ηλίας Ηλιάδης, Πρόεδρος του σωματείου καφέ και κέντρων διασκέδασης, ανέφερε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό θέμα, επισημαίνοντας πως «μάθαμε να συνυπάρχουμε με τους κατοίκους». Επίσης, σημείωσε πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην ένταση της μουσικής, αλλά και στην οχλαγωγία από τους πελάτες των καταστημάτων. Ακόμη, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε πως κανένας Δήμος δεν έχει προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου καταστημάτων, ενώ η Δράμα έχει την πρωτιά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις καταγγελίες και στα πρόστιμα σε βάρος των καταστημάτων εστίασης.

Κατά τη διάρκεια συζήτηση του θέματος υπήρξαν διάφορες τοποθετήσεις από επικεφαλής παρατάξεων και Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι κατά περιπτώσεις υπάρχει όντως πρόβλημα. Τελικά το σώμα κατέληξε στην απόφαση σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα έρθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους και θα εξετάσει το ζήτημα, έχοντας ως τελευταία επιλογή τη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε αυτή η επιτροπή να έχει άμεσα αποτελέσματα, τα οποία θα συζητηθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο προγραμματίζεται για τις 24 Αυγούστου. Υπήρξαν ακόμη αναφορές να υπάρξει συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για εντατικοποίηση των ελέγχων (Ελληνική Αστυνομία και Υγειονομικό της Π.Ε. Δράμας).

Υπενθυμίζεται πως η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι μέχρι τις 22.00 κατά τους χειμερινούς μήνες και μέχρι τις 23.00 κατά τους θερινούς, ενώ υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης παράτασης λειτουργίας μέχρι τις 2.00 και τις 3.00 αντίστοιχα.