ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΣ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΑΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ

 

  • Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων του Δήμου Δράμας δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο
  • Στις 31/12/2023 λήγει η προθεσμία δήλωσης στο Κτηματολόγιο, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να έχει ξεκινήσει από το 2015
  • Από το 2008 έως το 2014 η διαδικασία Κτηματογράφησης στη Δράμα
  • Α. Τσιαμπούσης, επικεφαλής παράταξης «Project για τη Δράμα»: «Αν δεν θέλει ο Δήμος Δράμας να τρέχει μέσα στο 2023 με το φόβο να χάσει την περιουσία του, πρέπει άμεσα να μπούμε σε διαδικασία να δημιουργήσουμε έναν κωδικό για την ανάθεση αυτής εργασίας»

Το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες σε τοπικό επίπεδο, σχετικά με τη χωροθέτηση της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου Δράμας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς μέρους της προτεινόμενης έκτασης, έφερε στην επιφάνεια ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες, τότε ενδεχομένως να ζημιωθούν ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα του Δήμου Δράμας, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί δημοτική περιουσία!

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2023 ολοκληρώνεται η προθεσμία για δήλωση στο Κτηματολόγιο για τη Δράμα και το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Δράμας ακόμη δεν έχει δηλωθεί, ενώ ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα. Ουσιαστικά, από πλευράς Δήμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν δηλωθεί ελάχιστες ιδιοκτησίες, για τις οποίες υπήρχαν ξεκάθαροι τίτλοι ιδιοκτησίας ή άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα και η διαδικασία δήλωσής τους ήταν αρκετά απλή. Όμως, για το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας του Δήμου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής το ανάλογο ενδιαφέρον με τα χρόνια να περνάνε αναξιοποίητα. Εξάλλου, η διαδικασία δήλωσης στο Κτηματολόγιο, ειδικά για σύνθετες περιπτώσεις, απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα και δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία δήλωσης, όμως ένας επίσημος φορέας όπως ο Δήμος Δράμας δεν μπορεί να επαφίεται σε πιθανολογούμενα σενάρια, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την περιουσία του. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ολοκληρωθεί η προθεσμία για δήλωση, αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, τότε περνάει στο Δημόσιο, χωρίς να υπάρχει καμία νομική δυνατότητα για διεκδίκηση της περιουσίας, παρά μόνο για καταβολή αποζημίωσης, εφόσον υπάρξει η αντίστοιχη νομική προσφυγή.

Δυστυχώς για τους πολίτες της Δράμας, για ένα ακόμη σοβαρό θέμα, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος επιδεικνύει απόλυτη αδιαφορία παραμένοντας απαθής και αφήνοντας τον χρόνο περνάει, καθώς από τις 15 Ιανουαρίου 2015 που ξεκίνησε η λειτουργία Γραφείου Κτηματολογίου στη Δράμα δεν έχει γίνει καμία διαδικασία για ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του Δήμου. Μάλιστα, ευθύνες βαρύνουν και τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, καθώς η διαδικασία Κτηματογράφησης (η οποία προηγείται των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο), με τη λειτουργία αντίστοιχου γραφείου στη Δράμα, «έτρεξε» από το 2008 έως το 2014, χωρίς όμως να αξιοποιηθεί κατάλληλα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το ζήτημα της δήλωσης στο Κτηματολόγιο του συνόλου της περιουσίας του Δήμου Δράμας έχει τεθεί δύο φορές, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση, τόσο κατά την προηγούμενη όσο και κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο. Όμως, καμία από αυτές τις ερωτήσεις του κ. Τσιαμπούση δεν φαίνεται να κινητοποίησε τη Δημοτική Αρχή του κ. Μαμσάκου, ώστε να προχωρήσει με δυναμικό τρόπο στην επίλυση του προβλήματος.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο κ. Τσιαμπούσης επισημαίνει ότι αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο Δήμος Δράμας δεν διαθέτει το ανάλογο προσωπικό, για να προχωρήσει υπηρεσιακά τη δήλωση του συνόλου της περιουσίας του στο Κτηματολόγιο, θα πρέπει η εργασία αυτή να ανατεθεί σε κάποια εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο, το οποίο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου να προχωρήσει στη δήλωση.

 

«Δυστυχώς εδώ και 14 χρόνια ούτε η σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε οι προηγούμενες μπήκαν στη διαδικασία να δώσουν μια λύση»

 

Αναλυτικά, ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο του συνόλου της περιουσίας του Δήμου Δράμας ανέφερε στην «Εργασία… συν»:

«Το θέμα της δήλωσης στο Κτηματολόγιο της περιουσίας του Δήμου Δράμας δυστυχώς βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν, όταν ρώτησαν την πρώτη φορά την προηγούμενη δημοτική περίοδο και όταν ρώτησα ξανά το φθινόπωρο του 2021, κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Έχουμε το πρόβλημα, το οποίο το έχει όλη η Ελλάδα, δηλαδή χωρίς να έχει κτηματολόγιο, δεν μπορείς να μπεις σε μια διαδικασία να χωροθετήσεις είτε επενδύσεις είτε στην προκειμένη περίπτωση για τον Δήμο μια Λαϊκή Αγορά για παράδειγμα, γιατί δεν ξέρεις τι είναι δικό σου και τι δεν είναι δικό σου.

Με αφορμή τη χωροθέτηση της Λαϊκής Αγοράς βγαίνει και πάλι αυτό το θέμα στην επιφάνεια και φαίνεται πόσο σοβαρό και σημαντικό είναι, το οποίο δυστυχώς εδώ και 14 χρόνια ούτε η σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές μπήκαν στη διαδικασία να το λάβουν σοβαρά υπόψη και να δώσουν μια λύση.

Σήμερα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, αυτό που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να γίνει και που το έχουμε προτείνει στη Δημοτική Αρχή, είναι να βρεθεί κάποιος ανάδοχος που θα αναλάβει αυτή την εργασία. Συγχρόνως με το να βρει και να δηλώσει την περιουσία του Δήμου στο Κτηματολόγιο, πιστεύουμε ότι πρέπει να αναλάβει να συντάξει και το Δημοτικό Περιουσιολόγιο του Δήμου Δράμας, ώστε σε μια βάση δεδομένων πλέον, με σύγχρονα συστήματα VIS, να έχουμε μαζεμένη όλη την περιουσία του Δήμου. Είναι μια διαδικασία, την οποία έχουν κάνει άλλοι Δήμοι. Είναι μια διαδικασία, την οποία έχουν κάνει Δήμοι συνήθως στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Νομίζω ότι αν δεν θέλει ο Δήμος Δράμας να τρέχει μέσα στο 2023 με το φόβο να χάσει την περιουσία του, πρέπει άμεσα να μπούμε σε διαδικασία να δημιουργήσουμε έναν κωδικό για την ανάθεση αυτής εργασίας, δεδομένου ότι δύσκολα θα μπορέσει ο Δήμος να την κάνει μόνος του με το στελεχιακό δυναμικό που υπάρχει. Με τη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Περιουσίας να καταλήξουμε τελικά μέχρι το 2023, που είναι η καταληκτική ημερομηνία, να έχουμε δηλώσει όλη την περιουσία του Δήμου στο Κτηματολόγιο».