ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

  • Α. Χατζηγιάννης: «Η πρότασή μου είναι να ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης όταν το χρέος φθάσει τα 500 ευρώ»
  • Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει (μτφρ: όταν μάθεις να διοικείσαι, τότε θα μάθεις να διοικείς)
  • Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει

 

 

Τηλεφώνησα μια πρωία στον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης κ. Αναστάσιο Χατζηγιάννη και του ανέφερα το προβληματισμό μου για το θέμα το οποίο επήρε διαστάσεις μεγάλες στην πόλη και όχι μονό (και σε πολλούς Νομούς ανά την επικράτεια) για τα χρέη στο νερό τα οποία αφήνουν διάφοροι ενοικιαστές ή χρήστες και τα οποία ο Δήμος τα φορτώνει με περίσσια ευκολία στους ιδιόκτητες των ακινήτων.

Η συζήτηση υπήρξε εποικοδομητική μιας και με συνδέει φιλία ετών με τον κ. Χατζηγιάννη, αλλά άλλο η φιλία και άλλο όταν υπάρχει και έχει δημιουργηθεί εσκεμμένο πρόβλημα το οποίο επί σειρά ετών ουδείς εκ των Δημάρχων που πέρασαν από την πόλη μέχρι τον σημερινό δεν έκαναν τίποτε απολύτως.

Το θέμα αλλά και οι παραινέσεις έλαβαν τέλος μια δια παντός και ο κόμπος έφτασε στο χτένι, όσον αφόρα με την πολίτικη που ακολουθείται από όλες τις αμαρτωλές και μη ΔΕΥ- Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης.

Δεν θα ήθελα να αναφέρω πολλά για την ιστορία τις παραβατικότητας που έχουν υποπέσει πλειάδα από αυτές.

Ένα πάρτι απόλυτης αδιαφάνειας φαίνεται πως είχε στηθεί με τις δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου, προκειμένου να απογραφούν, ενώ οι συνεχείς έλεγχοι από το ΣΔΟΕ έφεραν στο φως απίστευτες σπατάλες δημοσίου χρήματος, όπως σε… κηδείες και αγορές εσωρούχων.

Το αποτέλεσμα είναι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις να έχουν απογραφεί μόλις 350 και οι υπόλοιπες 411 εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και όπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ, το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στα οικονομικά τους.

Ενδεικτικό είναι πως από τους 12.700 υπαλλήλους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις, το κράτος, γνωρίζει μόνο τους 5.500 και τι μισθό παίρνουν. Και τα στοιχεία δεν σταματούν εκεί, αφού υπάρχουν και άλλες τραγελαφικές περιπτώσεις που έχει εντοπίσει το υπουργείο Εσωτερικών όπως σε αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Πατρέων που έχει 5 εργαζόμενους και 9 μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Δήμαρχοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της απόκρυψης των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες. Ενώ, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα, μόλις η πίεση από το Υπουργείο έγινε ασφυκτική οι Δήμαρχοι ξεκίνησαν άρον άρον, μεταφορά εργαζομένων από τις δημοτικές επιχειρήσεις σε κεντρικές επιχειρήσεις των Δήμων, ώστε να φαίνονται πως έχουν παραγωγικό αντικείμενο και ότι καλύπτουν διαρκείς ανάγκες.

Γνωρίζω και προς αποφυγή ανταλλαγής χαρτιών, έγγραφων και κάθε αποδείξεως ότι εμείς εδώ στην Δράμα είμαστε οι καλύτεροι, οι τιμιότεροι, οι πιο συντεταγμένοι και πιστοί στους νόμους, και επαναλαμβάνω προς αποφυγή όλων αυτών των κοινώς κουραφεξάλων γιατί οποίος έχει ή δεν έχει δίκιο και με τον τρόπο αυτό χάνεται και ο σκοπός της Δημοσίας Επιστολής αλλά και το ζουμί αυτής. Έχω να σας πω και μόνο ότι ακολουθείται από αμαρτωλές και μη ΔΕ Ύδρευσης η ιδία παραβατική πολιτική τόσο στην τιμολόγηση του δημόσιου αυτού αγαθού το οποίο, θυμηθείτε το μου, θα περάσει σε ιδιώτες. Μπορείτε να το διαπιστώσετε παρακάτω με το Νομοσχέδιο το οποίο εψήφισε η Βουλή σαν τροπολογία..

Στις 24/5/2017 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1751/Β η ΚΥΑ 135275 με θέμα: Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του.

Αν και στο 1ο άρθρο αναφέρεται ως σκοπός του νέου ρυθμιστικού πλαισίου το «να διασφαλίζεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος δημόσιος χαρακτήρας του νερού ως κοινωνικό αγαθό απολύτως απαραίτητο για τη διαβίωση του ανθρώπου», η μεθοδολογία και οι διαδικασίες που εισάγονται ακυρώνουν τα παραπάνω.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ο πολίτης δε δικαιούται παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από δημόσιους φορείς προκειμένου να έχει πρόσβαση στο δημόσιο, κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό. Αντί αυτού, όχι μόνο πρέπει να πληρώνει μέχρι κεραίας το κόστος του όποιου παρόχου υπηρεσιών νερού, αλλά θα φορολογείται εκ νέου και συνεχώς, για τις σχετικές με το νερό υποδομές, με νέο «πράσινο» χαράτσι, που το ύψος του αποφασίζει η δημόσια διοίκηση και επιβάλλεται και σαν πάγια χρέωση και σαν ποσοστό επί των κυβικών που καταναλώνει, το λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος.

Στο άρθρο 3 πληροφορούμαστε ότι εκτός των δημόσιων και δημοτικών φορέων, των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, πάροχοι είναι και λοιποί φορείς που δεν κατονομάζονται. Το ίδιο στο άρθρο 8, όπου ορίζεται ότι πάροχοι υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, εκτός των ΔΕΥΑ των Δήμων και των ίδιων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, είναι και λοιποί φορείς που παρέχουν νερό ύδρευσης στους τελικούς χρήστες. Το ίδιο στο άρθρο 10, όπου ορίζεται ότι πάροχοι για υπηρεσίες ύδατος για αγροτική χρήση εκτός των παραπάνω μπορεί να είναι λοιποί φορείς που παρέχουν νερό στον τελικό χρήστη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Πολίτικη επί του Δημοσίου Αγαθού που λέγεται ΝΕΡΟ είναι άδικη, αστάθμητη, μπηχτή και φορτώνεται κάθε χρέος από κάθε κακοπληρωτή στον ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν εκλέχτηκε ο νυν Δήμαρχος τον επισκέφτηκα εθιμοτυπικά για να τον ευχηθώ. Η συνάντηση ήταν εντελώς αποκαρδιωτική μιας και πρώτη φορά είδα εθιμοτυπική συνάντηση να περιμένει στον διάδρομο μιας και θα ερχόταν κάποιος «πάπαρος» της περιφέρειας, οι δε στο γραφείο του Δημάρχου μετακλητοί και «κολλητοί» του δεν είχαν την ευγένεια ούτε ένα ποτήρι νερό να με προσφέρουν. Σιγουρότατα δεν περίμενα να παρέμβει ο διαμαρτυρόμενος Βουλευτής κ. Κυριαζίδης, αυτός μονάχα περί του εαυτού του τυρβάζει. Τίποτε καλύτερο από τον νυν Δήμαρχο και στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαμε μιας και θα ερχόταν ο «ΠΑΠΑΡΙΟΣ» – ΘΕΣΜΙΚΟΣ, του έθεσα αυτό το άδικο θέμα το οποίο ταλανίζει επί χρόνια και επί άλλων προηγούμενων Δημαρχών οι οποίοι κανείς μέχρι και τον σημερινό δεν έκαναν τίποτα και κρύβονται δήθεν πίσω από τον νόμο που διέπει όλη την λειτουργία των κάθε ΔΕΥΑΔ… ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΧΤΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ.

Κύριε Χατζηγιάννη ψάχνοντας ερευνώντας και ρωτώντας πας μέχρι την Πόλη!!!

Έτσι πολλές ΔΕΥΑ-ΥΔΡΕΥΣΗΣ εφαρμόζουν και εναλλακτικούς τρόπους έτσι ώστε να αποφεύγεται αυτή η τραγωδία η οπαία επί έτη υφίσταται εν πολύ αδικία.

Το πρόβλημα το έθεσα και στον συνδικαλιστή σας (Ν.Δ.), υπάλληλο ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδη Λευτέρη -μιας και αυτός έρχεται στην καταμέτρηση του νερού στην οικία μου-, αλλά και παλαιοτέρα και στην ετέρα συνδικαλίστρια (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) κ. Συμεωνίδου–, και ο όποιος συμφώνησε μαζί μου και είπε ότι θα το δει, θα ενδιαφερθεί τέλος πάντων, αλλά μάλλον έχει άλλα εκλογικά ενδιαφέροντα οπότε αστό να πάει στις καλένδες,

Επειδή από την αρχή το ξεκαθάρισα ότι ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, οφείλετε να πάρετε πρωτοβουλίες για λύση και είσπραξη των χρεών από αυτούς που τα οφείλουν. Εδώ θα μου επιτρέψεις να θυμηθώ τα λόγια της Προϊστάμενης της ΔΕΥΑ Δράμας κ. Ζιώγα την οποία είδα 4 φόρες και διαξιφίστηκα μαζί της και της τέσσερις μιας και άδικα δουλεύει στον Δήμο και από ότι έμαθα καλοπληρώνεται, θα της πρότεινα να πάει να προσφέρει τις Υπηρεσίες της «στο Τάγμα του Άγιου Ελεήμονος», μιας και έχει τέτοιες Αποστολικές και ελεϊστικες καταβολές οφείλει να γνωρίζει ότι έχει παραρτήματα και στην πολύπαθη Αφρικάνικη Ήπειρο, μιας και το σύνολο της συζήτησης με εμένα κατάληξε και τις 4 φόρες στο εξής δόγμα «τι να κάνουν οι καημένοι αφού δεν έχουν να πληρώσουν», και μιας αυτοί δεν έχουν να πληρώσουν αφήνουν χρέη νερού 500, 1.000 μέχρι και 6.000 χιλιάδες ευρώ για να τα πληρώσουν αυτοί που έχουν και είναι οι ιδιόκτητες.

Δεν ξέρω τι θα κάνετε κ. Χατζηγιάννη αλλά να γνωρίζετε ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί και αυτό που προτείνατε δεν είναι λύση αλλά ημίμετρα που στο τέλος πετούν ξανά στις πλάτες των ιδιοκτητών, βρείτε επιτελούς δίκαια λύση που είναι εφικτή και αυτή είναι να πληρώνουν οι οφειλέτες όπως επίσης μετά κάποιους ανεξόφλητους λογαριασμούς να υπάρχουν ειδοποιήσεις έτσι ώστε να συμμορφώνονται οι παραβάτες. Ή θα διοικηθεί ο Δήμος σωστά ή θα έχουμε σύντομα προβλήματα.

Ευελπιστώ να πράξετε τα δέοντα και να μην αυτοδημιουργήσετε πρόβλημα δήθεν τάχατες δημοσίας επιστολής και παρουσίασης του χρόνιου προβλήματος το οποίο εν πολύς έχει καταντήσει σαν ένα νταβατζηλίκι εκ μέρους του προστάτη που δεν είναι άλλος από τον Δήμο. Θα ήθελα να σταματήσω εδώ περιμένω να δω έργο και λύση του προβλήματος έτσι ώστε να μπορώ δημόσια και πάλι να αποδώσω τα οφειλόμενα εύσημα της λύσης, διαφορετικά δεν γνωρίζω ακόμη αλλά θα υπάρξουν αντιδράσεις ποικίλες.