TO ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην περιοχή του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Βώλακα θα επαναλειτουργήσει για τους πιστούς με διήμερο εορτασμό, μετά από 44 χρόνια που παρέμεινε κλειστός λόγο της λειτουργίας του νέου Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Η ανάγκη για εργασίες αποκατάστασης του δαπέδου, ορθομαρμαρώσεων και άλλων εργασιών συντήρησης του νέου Ναού επέβαλαν την επαναλειτουργία του παλαιού Ναού. Έπειτα από ενέργειες τις Εκκλησιαστικής επιτροπής με εργασίες συντήρησης υπό την καθοδήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας και την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου ο παλαιός Ναός είναι σε θέση να δεχτεί τους πιστούς.

Το Σάββατο 2 Σεπτέμβριου 2017 στις 19:00 θα ψαλλεί εσπερινός και το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου.

Στο κέντρο του Βώλακα υψώνεται ο τιμώμενος στη μνήμη του Προφήτου Ηλιού, παλαιός ναός, μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του 1841, που αποτελεί εξαιρετικό όσο και τυπικό δείγμα ενοριακού ναού των χρόνων της όψιμης Τουρκοκρατίας στην περιοχή της Μακεδονίας. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1987 και εγκαταλείφθηκε με απώτερο σκοπό να κατεδαφισθεί. Κατόπιν ενεργειών ευλαβών και φιλαρχαίων ενοριτών το μνημείο ναός διασώθηκε με παρέμβαση της 12ης ΕΒΑ Καβάλας και αμέσως μετά, το 1990, επισκευάσθηκε με πρωτοβουλία του κατοίκου του Βώλακα, οικοδόμου Γιώργου Σιουμάνη. Στα νότια του παλαιού ναού και σε επαφή με αυτόν βρίσκεται ο νέος ναός του Προφήτου Ηλιού, μια μεγάλων διαστάσεων εκκλησία του τύπου των σταυροειδών εγγεγραμμένων, η οποία οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1967 και 1974. Στα βορειοδυτικά του παλαιού ναού υψώνεται το κωδωνοστάσιο / πυλών του συγκροτήματος, ένα υψηλών προθέσεων περίτεχνο κτίσμα του 1887.

Το σύνολο αποτελεί το πνευματικό αλλά και το πολιτιστικό κέντρο του Βώλακα αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο μνημειακό σύνολο της όψιμης μεταβυζαντινής και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της ευρύτερης περιοχής. Ο Ναός χαρακτηρίστηκε ως κτίριο χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας βάση Υπουργικής Απόφασης δημοσιευμένης στο ΦΕΚ 787/Β/11-10-1989.