ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, με θέμα «Διαμαρτυρία αγροτών Δράμας και Καβάλας και κτηνοτρόφων Α.Μ.Θ. στον ΕΛΓΑ Καβάλας», κατέθεσε η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Οι αγρότες της Δράμας και της Καβάλας και οι κτηνοτρόφοι της Α.Μ.Θ., μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στις 22 Φεβρουαρίου, έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ Καβάλας, κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, γιατί θεωρούν άδικες τις εκτιμήσεις για τις πληγείσες καλλιέργειες και τις ζημίες του ζωικού κεφαλαίου και ζητούν αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Επειδή ο ΕΛΓΑ είναι ένας ασφαλιστικός φορέας όπου ασφαλίζουν υποχρεωτικά τις καλλιέργειες και το ζωικό τους κεφάλαιο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και θέλουν τον ΕΛΓΑ δυνατό και σύγχρονο, ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον να τους αποζημιώνει, όποτε πλήττονται οι καλλιέργειες και τα ζώα τους αντικειμενικά και άμεσα. Διαμαρτύρονται για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις κατά καιρούς άδικες εκτιμήσεις για τις πληττόμενες, από καιρικά φαινόμενα, καλλιέργειες καθώς και για τις ζημίες του ζωικού κεφαλαίου.

Ζητούν μεταξύ άλλων την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμβαδίζει με τα τωρινά καιρικά δεδομένα και τα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς και με τα σύγχρονα μοντέλα καλλιέργειας και εκτροφής. Επίσης, ζητούν την στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, ανά είδος καλλιέργειας και εκτροφής, το οποίο θα πραγματοποιεί τις εκτιμήσεις με σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις καθώς και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών εκτίμησης με ηλεκτρονικά μέσα για αμεσότητα και διαφάνεια, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια στρέβλωσης των εκτιμήσεων.

Σας επισυνάπτω το ψήφισμα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους.