Κατά τη διάρκεια της σημερινής (26/2) συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπήρξε αναφορά στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των επιχειρήσεων, μετά από σχετική επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Τοψίδης ανέφερε πως θα τροποποιήσει ελαφρώς την επερώτησή του, χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία της. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στις 5 Φεβρουαρίου που θέσαμε την επερώτηση δεν είχαν γίνει οι διαδικασίες για τη Συλλογική Απόφαση Έργου Περιφέρειας, οι λεγόμενες ΣΑΕΠ του προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει η πίστωση των απαιτούμενων πόρων στους αντίστοιχους λογαριασμούς. Την επόμενη, 6 Φεβρουαρίου, δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια με ημερομηνία 5/2 και αριθμό πρωτοκόλλου 15519, που σημαίνει ότι η ερώτηση ήταν επίκαιρη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Ακόμη, σημείωσε: «Επίσης, δεν είχε ολοκληρωθεί το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων δια μέσου του οποίου οι ωφελούμενοι, οι προτάσεις των οποίων έχουν εγκριθεί, μπορούν και πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους για την πληρωμή».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» επεσήμανε πως «κατόπιν αυτών των δύο, το πρώτο ερώτημα αν επιβεβαιώνονται αυτά, επιβεβαιώθηκαν, γιατί το ένα άνοιξε 5 του μηνός και το άλλο 8 του μηνός». Όπως είπε, «από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι υπήρξε αυτή η καθυστέρηση και μάλιστα με τον κ. Περιφερειάρχη ο οποίος, από τις 8 ή 10 Νοεμβρίου που είχε προκηρυχτεί το πρόγραμμα, είχε πει ότι τις επόμενες 20-25 ημέρες θα είναι έτοιμα», τίθενται ερωτήματα για του «πού οφείλεται αυτή καθυστέρηση των 3,5 μηνών που επιβεβαιώνεται και από τα έγγραφα;», «ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή;», «αν έχει διαταχθεί κάποιος πειθαρχικός έλεγχος;» και «αν είναι σε θέση ο κ. Περιφερειάρχης να μας πει αυτό το πρόγραμμα πότε θα αποπληρωθεί και πότε θα ολοκληρωθεί;».

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος έκανε λόγο για «άλλη μια απόδειξη ότι δεν γνωρίζετε ούτε στο ελάχιστο ποια διαδικασία ακολουθείται» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Λειτουργούν όλα όπως έπρεπε να λειτουργούν και έτσι προχώρησαν. Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση από τις διαδικασίες αυτές. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνω ειδική αναφορά σε αυτά. Η ερώτηση δεν έχει καμία ουσία που γίνεται σήμερα».

Ακόμη ο κ. Μέτιος επεσήμανε: «Για όλα αυτά τα θέματα, όπως έχω πει και στο προηγούμενο Συμβούλιο, θα μιλήσουμε πολύ σύντομα. Σε χρόνο, όμως, που θα επιλέξουμε εμείς. Το πρόγραμμα προχωράει κανονικά. Ειδικά μετά την εγκατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, ήδη η διαδικασία επιταχύνεται και πολύ σύντομα θα τα πούμε. Σε χρόνο που θα επιλέξουμε εμείς».

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Τοψίδης είπε: «Δεν έχω πάρει καμία απάντηση. Αν ο κ. Περιφερειάρχης πιστεύει ότι σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να απαντάει μόνο προκλητικά, μπορεί να συνεχίσει. Δεν θα ακολουθήσω σε αυτό το ρυθμό τον κ. Περιφερειάρχη. Η ερώτησή μου είναι αν στις 5/2 που έγινε η ερώτηση αν είχε ανοίξει η ΣΑΕΠ και αν άνοιξε στις 5/2 την ημέρα που έγινε η ερώτηση». «Δεν είδα απάντηση για το αν υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση», πρόσθεσε ο κ. Τοψίδης.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Μέτιος, ο οποίος σημείωσε: «Δείτε ποια είναι η διαδικασία κ. Τοψίδη και μετά υποβάλετε ερώτημα, διότι είστε παντελώς άσχετος».

Το λόγο επί της διαδικασίας ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος επεσήμανε: «Θεωρώ ότι κ. Περιφερειάρχα, άσχετα του ποιες είναι οι αντιπαραθέσεις σας με τον κ. Τοψίδη, το ζήτημα της επερώτησης είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Η απάντηση και η εξέλιξή του δεν αφορά τον κ. Τοψίδη. Αφορά όλο τον επαγγελματικό κόσμο της Περιφέρειας κι εκεί έχετε χρέος να μας ενημερώσετε».

Η συζήτηση της επερώτησης συνεχίστηκε με τον κ. Τοψίδη να θέτει εκ νέου τα ερωτήματά του: «Δεν θα ακολουθήσω αυτό το ρυθμό που θέλει ο Περιφερειάρχης, αν πραγματικά γνωρίζω. Ρωτάω, 5/2 βγήκε η ΣΑΕΠ, γιατί καθυστέρησε να βγει και ποιανού είναι η ευθύνη; Και δεύτερη ερώτηση. Από πότε η αντιπολίτευση έχει την ευθύνη καθυστέρησης ενός προγράμματος και δεν την έχει η Διοίκηση;».

Το λόγο έλαβε ξανά ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, ο οποίος ανέφερε: «Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά για τον κ. Τρέλλη, γιατί, με συγχωρείτε που θα το πω, άλλοι δεν καταλαβαίνουν ούτε τα βασικά. Δεν υπήρξε καμία απολύτως καθυστέρηση. Είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ακολουθείται από συγκεκριμένες αποφάσεις. Έτσι έγινε. Σας λέω ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Δεν με πιστεύετε; Μήπως υπάρχει κάτι που πιστεύετε; Δεν πιστεύετε τίποτα. Και ξέρετε πολύ καλά ποιος ευθύνεται. Αλλά λέω και πάλι, κ. Τρέλλη, υπάρχει ένα πρόβλημα στον ΔΕΣΜΟΣ».

Επίσης, ο κ. Μέτιος είπε πως «το τελευταίο διάστημα με την εγκατάσταση του Δ.Σ., οι διαδικασίες επιταχύνονται πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμενα κι εγώ. Πολύ σύντομα θα τα πούμε» και πρόσθεσε: «Προχωρούν όλα κανονικά. Και δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη διαδικασία».