ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

 

 

  • «Μπορώ να διευρύνω τα όρια της παράταξης και να εγγυηθώ και την ενότητα και την ανανέωση»
  • «Όταν λέω ενότητα, εννοώ την ενότητα ιδεών, θέσεων, απόψεων, φιλοσοφίας, κουλτούρας. Δεν εννοώ την ενότητα ότι πρέπει ο καθένας να έχει μια καρέκλα για να μένει στην παράταξη»
  • «Ιδρυτικό συνέδριο όπου θα υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, ώστε να αποφύγουμε και το φαινόμενο μιας πολυκομματικής Βαβέλ»
  • «Αν δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία στο τραπέζι δεν υπάρχει συγκυβέρνηση και η παράταξή μας θα μείνει στη λογική αντιπολίτευση»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και Ευρωβουλευτής του Πα.Σο.Κ. κ. Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενόψει των εκλογών στις 12 και 19 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Δράμα ο κ. Ανδρουλάκης είχε συναντήσεις με το Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Άγγελο Λύσσελη και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Σαβρίδη και μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Επιπλέον ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς πραγματοποίησε πολιτική ομιλία στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

 

«Νέα παράταξη με ηχηρό πρόγραμμα που θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες»

Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Κάνω μια προσπάθεια να πάω σε όσο γίνεται περισσότερα σημεία της χώρας, να συζητήσω με τα μέλη και τους φίλους μας και να ανταλλάξουμε απόψεις και να γνωρίσουν ποιες είναι οι δεσμεύσεις μας, όλων των υποψηφίων, για την παράταξη και τη χώρα. Κανείς δεν πρέπει να δοξαστεί κρυπτόμενος και εκτιμώ ότι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε είναι να πολιτικοποιηθεί αυτή η διαδικασία και να γίνει μια γόνιμη συζήτηση όπου θα καταλήξει στην εκλογή ηγεσίας 12 και 19 του Νοέμβρη και σε ένα ιδρυτικό συνέδριο όπου θα υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, ώστε να αποφύγουμε και το φαινόμενο μιας πολυκομματικής Βαβέλ.

Οι ιδέες μου κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, πιστεύω ότι η νέα παράταξη πρέπει να έχει ένα ηχηρό πρόγραμμα που θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας και πάνω από όλα θα δίνει πολλές ευκαιρίες για νέες καλές δουλειές στα νέα παιδιά που είναι πολύ μορφωμένα και δυστυχώς, λόγω της κατάστασης στη χώρα, φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτά πρέπει να είναι τα σημαντικά θέματα της ατζέντας μας, όπως επίσης και τα θέματα του δημογραφικού. Η χώρα δημογραφικά είναι σε δεινή κατάσταση. Πρέπει να υπάρχει ένα φορολογικό καθεστώς που θα στηρίξει τα νέα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, το οποίο δημιουργεί μεγάλο ζήτημα και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στο μέλλον της χώρας».

 

«Να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα, τα οποία κρατούν δέσμια την Ελλάδα στην οπισθοδρόμηση»

Ειδικότερα για την Κεντροαριστερά ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Οι ιδέες και τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι μπορώ να διευρύνω τα όρια της παράταξης και να εγγυηθώ και την ενότητα και την ανανέωση. Και όταν λέω ενότητα, εννοώ την ενότητα ιδεών, θέσεων, απόψεων, φιλοσοφίας, κουλτούρας. Δεν εννοώ την ενότητα ότι πρέπει ο καθένας να έχει μια καρέκλα για να μένει στην παράταξη. Αυτή η ενότητα για μένα έχει πεθάνει. Δεν θα ξαναϋπάρξει. Και έκανε πολύ μεγάλη ζημιά γιατί δημιούργησε καθεστωτισμό. Κι όταν λέω ανανέωση δεν εννοώ να φύγουν οι παλιοί να έρθουν οι νέοι. Εννοώ οι άνθρωποι όλων των ηλικιών που έχουν κάτι να προσφέρουν αρκεί να έχουν μια άλλη αντίληψη για την πολιτική. Πρέπει να σκοτώσουμε τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος που χρεοκόπησε την Ελλάδα το 2009. Και επιτέλους να έχουμε το σθένος να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα, οικονομικά, πολιτικά, συντεχνιακά, τα οποία κρατούν δέσμια την Ελλάδα στην οπισθοδρόμηση. Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου ατζέντα».

 

«Αν υπάρχει προοπτική συνεργασιών αυτή θα γίνει με προγραμματικό χαρακτήρα»

 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για πιθανές συνεργασίες του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς μετά τις επόμενες εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε: «Για το θέμα των συνεργασιών η θέση μου είναι απλή. Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και να προσφέρουμε ένα κόμμα θεσμικό, προοδευτικό, δημοκρατικό στις επιλογές του ελληνικού λαού. Και ανανεωμένο. Τώρα αν το τιμήσει ο λαός και την επόμενη ημέρα υπάρχει προοπτική συνεργασιών αυτή θα γίνει με προγραμματικό χαρακτήρα και ιεράρχηση αυτών που θέλουμε να πετύχουμε για την πατρίδα. Εάν καλέσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και κάποιο από αυτά θέλει να συνεργαστούν μαζί μας βάσει αυτής της προγραμματικής συμφωνίας ευχαρίστως. Αν δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία στο τραπέζι δεν υπάρχει συγκυβέρνηση και η παράταξή μας θα μείνει στη λογική αντιπολίτευση».

 

«Δύναμη της δημοκρατικής παράταξης είναι να ενώσει και τάξεις και γενιές προς όφελος της πατρίδας και των επόμενων γενεών»

 

Στην ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο, παρουσία πλήθους κόσμου, τον υποψήφιο για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς κ. Ανδρουλάκη προλόγισαν η Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του Πα.Σο.Κ. κ. Ευγενία Χαρίσκου και η Βουλευτής Ν. Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου η οποία μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι προσωπικός της φίλος και συνάδελφος της μηχανικός. Η κ. Κεφαλίδου ανέφερε ότι ο κ. Ανδρουλάκης «είναι ο νεότερος σε ηλικία από τους 9 τελικά υποψήφιους που έχει ο χώρος μας για να δώσουμε μία απάντηση ότι το Πα.Σο.Κ. δεν έχει μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους στις τάξεις του. Έχει και νέο κόσμο. Νέο κόσμο με άποψη. Νέο κόσμο που έχει και δυναμική και θέλει να πάει τη χώρα παρακάτω».

Στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε τις απόψεις του τόσο για τη χώρα όσο και ειδικότερα για την παράταξη, κάνοντας και αυτοκριτική για τον χώρο στον οποίο ανήκει και ο οποίος με συμπεριφορές και παραλείψεις πλήγωσε τον κόσμο του. Ο Ευρωβουλευτής του Πα.Σο.Κ. σημείωσε πως πρέπει να δοθεί απάντηση στο φαινόμενο ότι ο λαός έχει πειστεί πως όλοι είναι τo ίδιo. «Αυτή η ισοπέδωση των πάντων είναι νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» υπογράμμισε. Για αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται προγραμματικός λόγος, επισημαίνοντας ότι «δύναμη της δημοκρατικής παράταξης είναι να ενώσει και τάξεις και γενιές προς όφελος της πατρίδας και των επόμενων γενεών».

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των προτάσεων του για το κράτος, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως θα πρέπει να ξεμπλοκαριστούν οι επενδύσεις, για αυτό θα πρέπει να είναι γνωστό κάθε στιγμή σε ποιο σημείο της δημόσιας διοίκησης βρίσκονται οι αποφάσεις. Ακόμη στάθηκε στο θέμα της αξιοκρατίας, προτείνοντας η στελέχωση των δημοσίων θέσεων να γίνεται μέσω κριτηρίων ΑΣΕΠ με κλειστή τετραετή θητεία. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των κόκκινων δανείων, καταθέτοντας τις απόψεις τους, ενώ μίλησε και τη φορολογία, προτείνοντας μείωση των συντελεστών φορολόγησης δίκαια προς όλους. Σχετικά με το δημογραφικό, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η κοινωνική μας πολιτική πρέπει να έχει πρώτο πεδίο το δημογραφικό», προτείνοντας φοροελαφρύνσεις, ειδικό φορολογικό καθεστώς, κίνητρα και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε και για τα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι για τα θέματα αυτά η Δεξιά και η Αριστερά είχαν «πάντα εμμονές», ενώ «εμείς ασκήσαμε πολιτικές αξιοπρέπειας και ρεαλισμού». Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την ένταξη στην Ε.Ε. όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η ένταξη χωρών όπως η Αλβανία, η FYROM, η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα δημιουργήσουν μια τεράστια αγορά για την Ελλάδα, τόσο στον εξαγωγικό τομέα όσο και για τουριστική προέλκυση.

Μιλώντας για την παράταξη ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως δεσμεύεται ότι την επόμενη ημέρα «θα είμαι εδώ, όπως ήμουν στα δύσκολα χρόνια», τονίζοντας ότι «μόνο η ενότητα δεν φτάνει». Όπως επεσήμανε θα πρέπει η ενότητα να αφορά την κουλτούρα, την πολιτική αξιοπρέπεια, το ήθος και τις αρχές και ότι το μοίρασμα θέσεων και ρόλων. Τέλος, πρότεινε την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου ανοιχτού, χωρίς ποσοστώσεις για όσα κόμματα συμμετάσχουν, καθώς και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος, το οποίο δεν θα είναι αρχηγοκεντρικό, αλλά θα έχει ένα ισχυρό νέο όργανο που θα καθορίζει τις θέσεις.