ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΣΔΑ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ
- «Υπήρχε μια πολύ αγαστή συνεργασία για να μπορέσουμε να προσπεράσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυστυχώς κολλάνε πολλές φορές κάποιες χρηματοδοτήσεις, έτσι ώστε και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός να προχωρήσει, αλλά και λεφτά να πέσουν στην τοπική οικονομία για να βοηθήσουμε πάνω από όλα και πρώτα από όλα τους συμπολίτες μας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ημερίδα με θέμα «Επίσπευση υλοποίησης ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων) Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «LUCY» στην Καβάλα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου. Ακόμη παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, στελέχη των Υπουργείων Οικονομίας και Επικρατείας, Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ. Ιωάννης Σάββας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Μέτιος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Α.Μ.Θ. και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανάμεσα στους οποίους οι Δήμαρχοι Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης και Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, Αντιδήμαρχοι και στελέχη των Υπηρεσιών Καθαριότητας καθώς και των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας. Στην ημερίδα προήδρευσε η Δήμαρχος Καβάλας κ, Δήμητρα Τσανάκα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σχετικά με την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ, καθώς και παρουσίαση του Περιφερειακού Προγράμματος. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, έγιναν εξειδικευμένες συζητήσεις μεταξύ των στελεχών των Υπουργείων, της ΔΙΑΑΜΑΘ και των Δήμων. Κατά τη διάρκεια των εξειδικευμένων συζητήσεων, τέθηκαν, συζητήθηκαν και καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα που εντοπίστηκαν από τους εμπλεκόμενους και πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η υλοποίηση τόσο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων όσο και των υπερτοπικών έργων διαχείρισης με τα οποία ασχολείται η ΔΙΑΑΜΑΘ, ως ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Στην ομιλία του ο Υπουργός κ. Φάμελλος σημείωσε ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι να διαθέσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο 10 εκ. ευρώ το οποίο μπορεί να επικαιροποιήσει ο κάθε Δήμος για να υλοποιήσει το δικό του σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων, ενώ θα υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις για την προσαρμογή των «καφέ κάδων» και των ανάλογων απορριμματοφόρων, αλλά και έξτρα χρηματοδοτήσεις για τα ώριμα έργα. Επίσης, την άλλη βδομάδα θα υπάρξουν νέα και για τη χρηματοδότηση των «πράσινων σημείων».
Πρόσθεσε, δε, ότι πέρα από τα κονδύλια, χρειάζεται και η αντίστοιχη περιβαλλοντική συνείδηση από τους πολίτες, η οποία θα ενισχυθεί με διαφημιστικές καμπάνιες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
Ακόμη ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στα τεράστια πρόστιμα που έχει πληρώσει η Ελλάδα για τις χωματερές ύψους 100 εκ. ευρώ, κάτι που την καθιστά τελευταία στην Ευρώπη, αναφορικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και με την ανακύκλωση. Σ’ αυτό το σημείο αναφέρθηκε στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες με σαφή βήματα, αλλά και αρμοδιότητες.
Πρώτιστο μέλημα, όπως είπε ο ίδιος, είναι να δίνεται το δικαίωμα στους δήμους να εμπορεύονται πρωτογενή υλικά από τα «πράσινα σημεία», ενώ από την άλλη, οι Δήμοι δεν μπορούν να επωμίζονται όλες τις υποχρεώσεις της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, τουτέστιν δε μπορεί ο φορέας διαχείρισης να αναλαμβάνει και τη μεταφορά των υλικών και την κομποστοποίηση.
Ο κ. Φάμελλος έδωσε έμφαση στην τοπική οικονομία, λέγοντας ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει τη νομοθεσία σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, σημειώνοντας ότι ένα μέτρο είναι να θεωρούνται τα απόβλητα-στην επαναχρησιμοποίησή τους-ως πρώτες ύλες, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δευτερογενές καύσιμο από τις βιομηχανίες, αλλά και να χρηματοδοτούνται ακόμα και οι ιδιωτικές προσπάθειες-πέρα από τους δήμους-που άπτονται της ανακύκλωσης και της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων. Μάλιστα, έχει ήδη συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή που ασχολείται με το εν λόγω θέμα, με έμφαση και στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων
Ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της ανακύκλωσης, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι μέχρι τώρα οι εισφορές (φόροι) για την ανακύκλωση επί της ουσίας δεν πήγαιναν ποτέ στην ανακύκλωση, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες ώστε αυτές οι εισφορές να πηγαίνουν απευθείας στους δήμους οι οποίοι θα τις αξιοποιούν για την ανακύκλωση. Πως θα γίνει αυτό; Οι δήμοι θα καταβάλλουν δημοτικά τέλη (τέλη διαχείρισης) στον φορέα διαχείρισης, βάσει της απόδοσής του, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει τροποποίηση του συστήματος των δημοτικών τελών.
«Στη Δράμα καταλυτικός χρόνος δημοπρατήσεων, αναδόχων και ξεκινήματος όλων αυτών των εργασιών θα είναι το έτος 2018»
Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την ημερίδα ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε «Στο Δήμο Καβάλας έγινε μια σημαντική ημερίδα με όλους τους φορείς, με το Υπουργείο, με τη Γ.Γ. Διαχείρισης Απορριμμάτων, με την Αποκεντρωμένη, με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά συγχρόνως και με όλους τους Δήμους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να επισπεύσουν ουσιαστικά τις χρηματοδοτήσεις ενόψει των προσκλήσεων που βγαίνουν για την διαχείριση των απορριμμάτων. Θέλω να γνωρίζετε ότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις για την Α.Μ.Θ. σχετικά με έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων αγγίζουν το ποσό των 116 εκ. ευρώ. Επειδή, όμως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάντα σε όλες αυτές τις διαδικασίες υπάρχουν οι αγκυλώσεις οι γραφειοκρατικές επισπεύσαμε αυτήν την ημερίδα για να μπορέσουμε να προσπεράσουμε πολλές φορές προβλήματα που δεν λύνονται και αργοπορούν μέσα από τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω για αυτή την προσπάθεια αρχικά τον Υπουργό κ. Φάμελλο, καθώς επίσης και τον Γ.Γ. της Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Καπετάνιο, αλλά και όλες τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας που ειλικρινά στηρίξαν αυτή την προσπάθειά μας. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα που απασχολούν τα Τοπικά Σχέδια Δράσης και θεωρώ ότι υπήρχε μια πολύ αγαστή συνεργασία για να μπορέσουμε να προσπεράσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυστυχώς κολλάνε πολλές φορές κάποιες χρηματοδοτήσεις, έτσι ώστε και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός να προχωρήσει, αλλά και λεφτά να πέσουν στην τοπική οικονομία για να βοηθήσουμε πάνω από όλα και πρώτα από όλα τους συμπολίτες μας». «Βρέθηκε μεμονωμένα ο κάθε Δήμος και παρουσίασε στις αντίστοιχες επιτροπές τα Τοπικά Σχέδια Δράσης τους, πού κολλάνε κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν πάρει, έτσι ώστε να δοθούν εντολές προς τις υπηρεσίες να επισπεύσουν τις διαδικασίες των Τοπικών Σχεδίων Δράσης ανά Δήμο και τις Μονάδες ΜΕΑ και Διαχείρισης που έχουμε γενικά στον Περιφερειακό Σχεδιασμό» πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Δράμα, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Στη Δράμα προβλέπεται να γίνει η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής που ήδη υπάρχει το 1 εκατομμύριο και θεωρώ ότι μέσα στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα βγάλουμε και τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου. Στη συνεχεία είναι σε καλή σειρά ωριμότητας η Μονάδα Προδιαλεγμένων που το πρόγραμμα έχει κατατεθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ και αγγίζει το 1.650.000 ευρώ. Έχουμε έτοιμο και θα αποτελέσει πιλότο το Πράσινο Σημείο, το οποίο είναι ενός προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ και μέσα στην διαχείριση των απορριμμάτων θέλουμε να δημιουργήσουμε και μια αναβάθμιση του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, έτσι ώστε να ενισχύσουμε το κομμάτι της ανακύκλωσης». Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονικό υλοποίησης των έργων, ο Δήμαρχος Δράμας υπογράμμισε: «Κάποια έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2017. Αλλά θεωρώ ότι καταλυτικός χρόνος δημοπρατήσεων, αναδόχων και ξεκινήματος όλων αυτών των εργασιών θα είναι το έτος 2018».