ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

 

  • Εγκαίνια Γραφείου Στήριξης των Δραμινών Συνταξιούχων εκ Γερμανίας στο Διοικητήριο

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Διήμερη επίσκεψη στη Δράμα, στο πλαίσιο επαφών σε Μακεδονία και Θράκη, πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 ο Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και Υπεύθυνος για θέματα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της αυτοδιοικητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Τον κ. Φούχτελ συνόδευαν κατά την παρουσία του στη Δράμα αντιπροσωπεία στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γερμανίας, μελών των German Doctors, εκπρόσωπων φορέων και επιχειρήσεων της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Γερμανός Υφυπουργός παραβρέθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, σε εκδήλωση για τις συντάξεις της Γερμανίας και τις εξελίξεις στο γερμανικό συνταξιοδοτικό δίκαιο, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας και τους Hellenic Silvestars. Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 6 Ιουλίου, ο κ. Φούχτελ μετέβη στο Δημαρχείο Δράμας, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δράμας και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος. Κατά την υποδοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ο Δήμαρχος Δράμας, αφού καλωσόρισε τη γερμανική αντιπροσωπεία, αναφέρθηκε στην υψηλής σημασίας για την Ελλάδα επίσκεψη που συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, που ενισχύει το κλίμα φιλίας, υποστήριξης και αλληλεγγύης. Ο κ. Φούχτελ εξύμνησε τη συμβολή του κ. Μαμσάκου δηλώνοντας χαρακτηριστικά «εν ονόματι της Καγκελαρίου θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και πάλι για την εξαιρετική δουλειά, για το έργο που επιτελείς για την Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο Γερμανούς Υφυπουργός επισκέφθηκε την Αντιπεριφέρεια Δράμας οπού παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη εγκαινιάστηκε το Γραφείο Στήριξης των Δραμινών Συνταξιούχων εκ Γερμανίας. Το εν λόγω γραφείο, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα ενημερώνει τους Δραμινούς πολίτες σε θέματα που σχετίζονται με ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα της Γερμανίας σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 2521351341-342.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Στα πιο δημιουργικά τους χρόνια, πολλοί Δραμινοί στις δεκαετίες ‘60, ‘70 και ‘80 αφιέρωσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους εργαζόμενοι στη Γερμανία, στερούμενοι την πατρίδα τους αλλά και τις οικογένειές τους. Σκοπός μας είναι η δωρεάν συμβουλευτική προς όσους μπορούν να διεκδικήσουν παροχές σε χρήμα, προνόμια και οφέλη, καθώς και πιθανές αυξήσεις που δικαιούνται από τα γερμανικά ταμεία σε συνεργασία με τα ελληνικά. Υπάρχουν στον τόπο μας 13.500 Δραμινοί ασφαλισμένοι στη Γερμανία και χάνονται κάθε χρόνο από την τοπική οικονομία 1.500.000 ευρώ λόγω έλλειψης γνώσης των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων».

Αμέσως μετά ακολούθησε επίσκεψη του κ. Φούχτελ και της υπόλοιπης Γερμανικής αντιπροσωπείας στην εταιρεία Raycap και στη συνέχεια στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, όπου ξεναγήθηκαν από στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού German Doctors επισκέφθηκαν τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Δράμας, τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων της Δράμας και το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, όπου πριν από λίγους μήνες δώρισαν μια σύγχρονη συσκευή υπερήχων στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και με τη σύμπραξη και βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Κατά την επίσκεψη, ο Οργανισμός German Doctors δεσμεύτηκε να ενισχύσει οικονομικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των προσφύγων της Δράμας. Στο πλαίσιο αυτό θα διατεθεί ποσό 300.000 ευρώ από τους German Doctors, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, για να καλυφθεί η απασχόληση γιατρών για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας στη Βιομηχανική περιοχή.