ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

 

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2022. Το σώμα συνεδρίασε για περίπου 3 ώρες και έλαβε αποφάσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον ήταν ομόφωνες, για συνολικά 29 θέματα. Το ενδιαφέρον από την ημερήσια διάταξη στράφηκε στα θέματα σχετικά με τη φετινή Ονειρούπολη και τη λειτουργία χριστουγεννιάτικης αγοράς στο πλαίσιο διεξαγωγής της, καθώς και στο ζήτημα της έγκρισης προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με την πραγματοποίηση εργαστηριακών μαθημάτων στη Δράμα. Κατά τα άλλα, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τέθηκαν ερωτήματα από πλευράς των Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν τον Δήμο Δράμας.

 

Τα προβλήματα στα σχολικά κτήρια

 

Ένα ζήτημα που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση αφορούσε σχολικά κτήρια του Δήμου Δράμας και τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης μίλησε για το 12ο Δημοτικό Σχολείο (Εκπαιδευτήρια) και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ίδιας παράταξης κ. Μιχάλης Μλεκάνης για το 5ο Δημοτικό Σχολείο (παλιό Οικονομικό Γυμνάσιο).

Απαντώντας, λίγη ώρα αργότερα, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος επεσήμανε πως δεν είναι μόνο αυτά τα σχολείο που έχουν πρόβλημα, προσθέτοντας πως «σχεδόν όλα τα σχολικά κτήρια χρειάζονται παρέμβαση». Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, το ζήτημα είναι από πού θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται, καθώς ο Δήμος έχει συγκεκριμένο ποσό ως ΣΑΤΑ. Μάλιστα, ο κ. Μαμσάκος απένειμε τα εύσημά του προς το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας βάζει χρήματα από τον προϋπολογισμό που έχει στη διάθεσή του για τα σχολικά κτήρια του Δήμου.

Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας στάθηκε στα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος για την καθημερινότητα των σχολείων (πετρέλαιο, ρεύμα), μέσω των Σχολικών Επιτροπών. Όπως είπε, υπάρχουν αιτήσεις για έκτακτες χρηματοδοτήσεις από όλους τους Δήμους, μέσω της ΚΕΔΕ, «για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα βασικά ζητήματα», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος θέρμανσης, καθώς στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν ζητήματα ακόμη και με το πετρέλαιο που χρειάζεται. «Με αυτές τις τρομακτικές αυξήσεις και τις τιμές αναπροσαρμογής θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα αύριο μεθαύριο ακόμη και σε καύσιμα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Δημάρχου Δράμας.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στα σχολικά κτήρια, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι ο Δήμος παρεμβαίνει τμηματικά και δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία συγχρόνως.

Λίγη ώρα αργότερα ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης κατέθεσε την πρόταση, στον επόμενο προϋπολογισμό, το 20% της ΣΑΤΑ, το οποίο απομένει στον Δήμο, να κατευθυνθεί στα σχολεία, όπως έγινε πέρυσι το ίδιο με τις αθλητικές εγκαταστάσεις.