• «Παρά τα προβλήματα, σημαντικό μέρος του κόσμου μας έμεινε και στήριξε»
  • «Ευθύνη μας να ανταποκριθούμε στη λαϊκή ψήφο»

 

«Μετά από ένα χρόνο εσωστρέφειας, περιδίνησης, διασπάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βλέπει χαραμάδα αισιοδοξίας. Είναι ένα εισαγωγικό ποσοστό αυτό που πήραμε, στο κατώφλι αυτού που θέλαμε, αλλά κατορθώσαμε να έχουμε ένα ποσοστό το οποίο είναι η αφετηρία για την επόμενη μέρα. Έχουμε δύο μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Και έχω πει ότι ο τρίτος θα έχει πρόβλημα», δήλωσε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

«Η ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από το Μάιο του 2023, έχει γίνει σάκος του μποξ. Μετά την αποχώρηση του χαρισματικού του ηγέτη, την εκλογή νέου προέδρου που βίωσε από την πρώτη στιγμή την έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση, υπήρξε και η διάσπαση. Διαπιστώσαμε όμως ότι ένα σημαντικό μέρος του κόσμου μας μένει στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Νέα Αριστερά εξαερώθηκε. Φαίνεται ότι ο Στ. Κασσελάκης πιστώνεται αυτή τη δειλή επιτυχία. Αυτό είναι η αφετηρία μας. Το πως θα διαχειριστούμε όλα αυτά θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Ετοιμάζεται ένα καταστατικό συνέδριο. Μετά από ένα χρόνο συνεχών υποχωρήσεων, η λαϊκή ψήφος μας σταθεροποιεί στη δεύτερη θέση. Δεν είναι αυτό που θέλαμε, το 20%, ίσως γιατί δεν μπορέσαμε να περάσουμε το μήνυμα μας στο κόσμο, αλλά δεν μπορώ να το θεωρήσω ζημία. Η ευθύνη μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση, παίρνει άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε.

Ερωτώμενος τέλος για το μεγάλο ποσοστό της αποχής, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το 60% των πολιτών δεν ήρθε στις κάλπες. Είτε γιατί ήθελαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, είτε γιατί ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα, είτε γιατί δεν περιμένουν βελτίωση της καθημερινότητάς τους από την πολιτική. Το πρόβλημα είναι ότι λείπει η νομιμοποιητική βάση και αυτό είναι θρυαλλίδα στα θεμέλια του Δημοκρατικού πολιτεύματος», κατέληξε.