ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας

 

 

«Γι’ αυτό σας λέμε, για μας δεν θα είναι μόνο μετανάστες, δεν θα είναι μόνο πρόσφυγες, θα είναι ο Χασάν, η Φατίμα και ο Αϊλάν. Γιατί εμείς τον Αϊλάν δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Και με κοιτάτε με άγνοια, γιατί δεν ξέρετε καν ποιος είναι ο Αϊλάν». Ευκλείδης Τσακαλώτος από τα πρακτικά της Βουλής στην συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο.

Η οικοδόμηση μιας φοβικής κοινωνίας, η εξύψωση της απανθρωπιάς, η πριμοδότηση της ανιστόρητης ανάδελφης καταγωγής μας, η δαιμονοποίηση της θρησκευτικής ετερότητας, η ποινικοποίηση της προσφυγιάς έρχονται πλέον με θεσμικό τρόπο.

Μια χώρα της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι στο παρελθόν, μακρινό αλλά και τελείως κοντινό, πήραν το δρόμο της ξενιτιάς για να γλυτώσουν τις πολιτικές διώξεις, για να γλιτώσουν από την ανθρωποκτόνο φτώχεια, για να ζήσουν καλύτερα οι ίδιοι και τα παιδιά τους, για να σπουδάσουν και για χίλιους δυο άλλους λόγους μετατρέπεται σε χώρα φυλακή για όλους κι όλες όσους κι όσες φτάνουν εδώ για τους ίδιους λόγους.

Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι που περπατούν χιλιάδες χιλιόμετρα και χάνουν τη ζωή τους σε ναρκοπέδια, σε φουρτουνιασμένες ή ήρεμες θάλασσες χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι τρομοκράτες και αιμοσταγείς εγκληματίες.

Πόσο εύκολα ξεχνάμε. Πόσο σκληροί γινόμαστε όταν το κακό δεν βρίσκει εμάς αλλά το διπλανό μας.

Και πόσο υποκριτικά είναι τα δάκρυα μπρός στη φωτογραφία το άψυχου κορμιού του Αϊλάν στην παραλία ενός ελληνικού νησιού.

Ναι μην ανησυχείτε χιλιάδες πνιγμένοι άνθρωποι στη Μεσόγειο δεν θα έρθουν να σας μαγαρίσουν τις ζωές σας.

Δεν θα σας ζητήσουν ένα κομμάτι ψωμί και μια ζεστή κουβέρτα. Ούτε θα σας κοιτάξουν με τα άδεια μάτια τους που έχουν δει όλη τη φρίκη του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού να τους ξεριζώνει από τα σπίτια τους και τη γη τους.

Η ανθρωπιά, η αγάπη, η αλληλεγγύη δεν είναι γιορτινά σερβίτσια που τα κατεβάζουμε από τα ντουλάπια για να τα δείξουμε στους επισκέπτες.

Είναι χαρακτηριστικά που τα έχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας είναι η επένδυση στο Ελληνικό και η υποτιθέμενη ανάπτυξη που θα έρθει.

Προεκλογικά η Ν.Δ. διαμήνυε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι εφόσον κερδίσουν τις εκλογές η «επένδυση» στο Ελληνικό θα ξεμπλοκάρει σε μία βδομάδα και θα μπουν οι μπουλντόζες για να ξεκινήσει το πολυπόθητο «έργο».

Το έργο ξεκίνησε αλλά δεν ήταν αυτό που ο κύριος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί. Ξεκίνησε το έργο «λέμε και καμιά υπερβολή που και που».

Στην αρχή διαπίστωσαν ότι δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Το ομολόγησε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ: «Είναι πολύ πιο σύνθετο απ’ ό,τι νομίζαμε». Αφού βέβαια είχαν περάσει πολλές πρώτες βδομάδες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Μετά ο επενδυτής είπε πως χωρίς δανεισμό από τις τράπεζες δε γίνεται κανένα έργο. Ξέρετε από αυτά τα δανεικά που χάνονται στο Αιγαίο και καλούνται μετά οι φορολογούμενοι της χώρας να πληρώσουν το μάρμαρο. Μετά αποχώρησαν και οι ξένοι «επενδυτές» και το έργο επιτέλους έμεινε αυθεντικά ελληνικό. Μετά ανακοινώθηκε ότι οι μπουλντόζες θα μπουν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αφού ξεπεραστούν κάποια εμπόδια. Ενδιάμεσα είδαμε κι ένα χιουμοριστικό βιντεάκι που μας ενημέρωνε για τις νέες Καρυάτιδες που θα χτιστούν ως ουρανοξύστες στο Ελληνικό.

Έρχεται η ανάπτυξη…