ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου και μέλους της ΣΕ Δράμας της Νέας Αριστεράς

Ώρα να πάρουμε τα ηνία! Να γίνουμε επισπεύδουσα δύναμη!

 

Όπου ακούσεις γκρίνια εκεί είναι και φτώχεια, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Ουδείς αμφισβητεί την αλήθεια της εν λόγω ρήσης. Το αποδεικνύει καθημερινά η ζωή. Το επαληθεύουν οι τριγμοί και οι ραγδαίες εξελίξεις στα πολιτικά κόμματα αμέσως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στη Ν.Δ. και μετά την απώλεια 1.000.000 ψήφων και την εκλογική καθίζηση άρχισε η γκρίνια και η κριτική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις επιλογές του και τις πολιτικές του. Ο Π/Θ λέει ότι πήρε το μήνυμα. Ζητά από Υπουργούς, Βουλευτές, στελέχη να ξεβαλικέψουν από το καλάμι του 41%. Ο ίδιος βέβαια παραμένει αλάνθαστος. Ετοιμάζει ανασχηματισμό. Θα αλλάξει πρόσωπα. Όχι πολιτικές. Έτσι. Όταν στάζει το ταβάνι, αλλάζεις θέση στα έπιπλα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε λέει το μήνυμα. Πήρε εντολή να διαμορφώσει την αυτοδύναμη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης… Δεν θα τηλεφωνήσει στον Ανδρουλάκη. Δεν μιλά με τους αποστάτες. Πολλοί του θυμίζουν ότι χάσανε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Ότι δεν καρπώθηκαν από την κατάρρευση της Ν.Δ. Ότι με 14,9% δεν κερδίζεις τις επόμενες εκλογές. Ότι πρέπει να συνεργαστούν και με άλλες δυνάμεις. ΟΚ, τους λέει, αν αυτό θέλετε, αλλά μόνο με μένα αρχηγό. Ξεκίνησαν νέες αποχωρήσεις. Δείχνει την πόρτα σε διαφωνούντες. Ετοιμάζει εκκαθαρίσεις. Επιχειρεί ανεπιτυχώς να βάλει φρένο στην εσωκομματική διελκυστίνδα που φουντώνει και πάλι.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης για πολλούς δεν μπορεί. Η γκρίνια και η κριτική άρχισαν από τη βραδιά των εκλογών. Δεν είναι δυνατόν να καταρρέουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και εμείς να μη καταφέρνουμε να καρπωθούμε τα οφέλη είναι η μόνιμη επωδός. Αν δεν γίναμε τώρα αξιωματική αντιπολίτευση, πως θα τα καταφέρουμε στο μέλλον. Ζητούν άμεσα εκλογή νέου αρχηγού. Πλειάδα μνηστήρων περιμένει στον προθάλαμο. Ο Πρόεδρος προσπαθεί μάταια να συγκρατήσει το τσουνάμι της αμφισβήτησης και της εσωτερικής περιδίνησης.

Η Νέα Αριστερά ήταν η χαμένη των Ευρωεκλογών. Κοινή είναι η διαπίστωση στελεχών, μελών και φίλων πως το 2,5% και η μη εκλογή Ευρωβουλευτή συνιστά ήττα. Αποτυχία του εγχειρήματος στο πρώτο και πολύ κρίσιμο crash test. Θα περίμενε κανείς να επικρατεί κατήφεια και απογοήτευση. Να βασιλεύει η απόλυτη ΓΚΡΙΝΙΑ. Να κυριαρχεί η ΜΙΖΕΡΙΑ. Να γίνεται λόγος για αποστρατεύσεις. Κι όμως. Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι φυτεύτηκε πολύτιμος σπόρος, που θα αποφέρει σύντομα καρπούς. Κυριαρχεί η συντροφικότητα. Το πείσμα στο δίκιο του αγώνα.

Μήπως απλά οφείλεται σε αριστερές εμμονές και ιδεοληψίες; Μήπως ούτε αυτοί δεν πήραν και δεν διάβασαν σωστά το μήνυμα της κάλπης; Ή το πήραν, το διάβασαν και θα προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις. Για να καταστεί πιο ευδιάκριτο ότι πρόκειται για νέο κόμμα και όχι για απόκομμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για να ασκήσουν κριτική για την κυβερνητική θητεία της περιόδου 2015 – 2019, στην οποία πολλά μέλη και στελέχη του νέου κόμματος είχαν σημαίνοντα ρόλο. Για να καταφέρουν να καταστήσουν τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καταλύτη για ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ.

Μπορεί άραγε και πώς να γίνει αυτό; Οι νομικοί αποκαλούμε επισπεύδοντα όποιον παίρνει πρωτοβουλίες για την προώθηση της υπόθεσής του και επισπεύδει την εκτέλεση για την ικανοποίηση των αξιώσεών του. Δεν χρειάζεται αυτός να είναι ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος εμπλεκόμενος. Όταν οι άλλοι αδρανούν ή αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο τους. Τότε αναλαμβάνει αυτός τα ηνία της εκτέλεσης και παίρνει τη θέση του επισπεύδοντα.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα να διαδραματίσει η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αυτό τον ρόλο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν και δεν μπορούν. Είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΊΝΟΥΜΕ Η ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΥΣΑ ΔΥΝΑΜΗ!

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ!!!