ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Στο χαιρετισμό που απέστειλε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Όψεις βουλγαρικής κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία 1916 – 1918», η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε τα εξής:
«Καλησπέρα φίλες και φίλοι,
Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας για τη σπουδαία πρωτοβουλία του. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια του πλούσιου και πολύτιμου έργου του Κέντρου με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας μνήμης και κληρονομιάς.
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Σπυρίδωνα Σφέτα για το σημαντικό συγγραφικό του έργο. Το βιβλίο του αποτελεί πλούσια συνεισφορά στην ελληνική ιστοριογραφία, μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη για την ιστορία του τόπου μας.
Στο βιβλίο ο καθηγητής Σφέτας αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη Δεύτερη Βουλγαρική Κατοχή 1916 – 1918 μια από τις σκληρότερες βουλγάρικες κατοχές στην Ανατολική Μακεδονία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η καταγραφή των κειμηλίων που κλάπηκαν, όπως κειμήλια από τη Μονή της Εικοσιφοίνισσας αλλά και τη Μονή Ιωάννη Προδρόμου στις Σέρρες.
Η Δεύτερη Βουλγαρική Κατοχή με τις σφαγές, τα έκτροπα, τις βιαιότητες, τις φρικαλεότητες, τις λεηλασίας και τις αρπαγές που τη χαρακτήρισαν, αποτελεί ακόμη μια μαύρη σελίδα στην πολύπαθη ιστορία της περιοχής μας. Τότε, Έλληνες άνδρες ηλικίας από 15 έως 70 ετών μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία για την εκτέλεση καταναγκαστικών έργων κάτω από απάνθρωπα σκληρές συνθήκες. Ο αριθμός των πολιτικών αυτών αιχμαλώτων που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπολογίζεται ότι έφτανε τους 42.000 Έλληνες. Από αυτούς περίπου 12.000 δεν επέστρεψαν ποτέ ζωντανοί πίσω στην πατρίδα. Την ίδια τύχη είχαν και πολλές γυναίκες που έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και τελικά χάθηκαν για πάντα. Περισσότερα από 500 παιδιά απήχθησαν και πολλά από αυτά δεν επέστρεψαν ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου.
Το βιβλίο του καθηγητή Σφέτα αλλά και η αποψινή πρωτοβουλία έχουν μια επιπλέον σημαντική αξία: επιχειρούν να ρίξουν φως σε αυτήν τη “λησμονημένη άγρια Κατοχή” όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καλός Δραμινός φίλος και καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Μια εποχή που για κάποιους αποτελεί μια άγνωστη πτυχή και για άλλους μια συνειδητή προσπάθεια αποσιώπησης.
Χρέος όλων μας όμως είναι να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη.
Χρέος όλων μας είναι να διαφυλάξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας
Χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας και τη θυσία που αυτοί έκαναν για την πατρίδα μας.
Θερμά συγχαρητήρια και πάλι!
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!».