Σε ανακοίνωση της Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κυρίας Χαράς Κεφαλίδου αναφέρονται τα εξής:

Ενενήντα ένα χρόνια από την ηρωική πράξη της νηπιαγωγού Αρετής Βογιατζή, τον Νοέμβριο του 1931, που χωρίς δισταγμό κατάφερε να διασώσει όλα τα νήπια από το φλεγόμενο κτήριο του Νηπιαγωγείου της Προσοτσάνης, πριν αυτό καταρρεύσει.

«Δάσκαλος, έλεγαν οι πιο παλιοί, δε γίνεσαι, Γεννιέσαι», θέλοντας να τονίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καλείται να έχει αυτός που τάζει τη ζωή του στο να εμπνέει, να συνεγείρει, να διαπαιδαγωγεί, να μαθαίνει τα παιδιά μας να σκέπτονται, να επιλέγουν, να κρίνουν, να αποφασίζουν, να σχεδιάζουν το μέλλον και τη ζωή τους, με τρόπο που θα είναι οι ίδιοι ικανοποιημένοι και ο κόσμος μας θα πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά.

Και η αείμνηστη εκπαιδευτικός – νηπιαγωγός Αρετή Βογιατζή – Μελαδίνη απέδειξε περίτρανα ότι διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον καλό εκπαιδευτικό, τον καλό άνθρωπο. Με θάρρος, ψυχραιμία και αυτοθυσία κατάφερε να σώσει τα περίπου 40 νήπια από τη φωτιά και τελευταία βγήκε αυτή.

Η επιλογή λοιπόν, να δοθεί το όνομά της στο 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης, έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ένδειξη τιμής για την ηρωική της πράξη και εμπεριέχει πολλαπλά διδάγματα για τους μαθητές, τους διδάσκοντες, τους γονείς αλλά και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Γιατί ένα σχολείο με όνομα ισχυρό μετατρέπεται αυτόματα σε χώρο έμπνευσης και παραδειγματισμού. Το όνομα στην πρόσοψη ενός σχολείου δεν μπορεί να αναβαθμίσει ως δια μαγείας την εκπαίδευση, αλλά μπορεί μέσω του συμβολισμού του να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και των πολιτών και να νιώσουν ότι το σχολείο τους δεν αποτελεί γραφειοκρατικό κομμάτι του δημοσίου, αλλά τόπο μάθησης, εκπαίδευσης, δημιουργίας προτύπων.

Θερμά συγχαρητήρια, για την εξαιρετική πρωτοβουλία ονοματοδοσίας του 1ου Νηπιαγωγείου Προσοτσάνης σε «Αρετή Βογιατζή – Μελαδίνη», στον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Προσοτσάνης «Μέγας Αλέξανδρος», στο Σχολικό Συμβούλιο του Νηπιαγωγείου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης, στον Διευθυντή, την Εκπαιδευτική Κοινότητα και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της αξιέπαινης ιδέας.