Άτολμο και πίσω από τις ανάγκες, χαρακτήρισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενίσχυση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι όπως τόνισε, απασχόλησαν την δημόσια συζήτηση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως κουκουλοφόροι και καταδότες. Ευτυχώς υπήρξαν αποφάσεις του Αρείου Πάγου που περιφρούρησαν την ιδιότητα τους και έτσι δεν αμφισβητήθηκε η φερεγγυότητα των καταθέσεων τους», συμπλήρωσε.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Ξανθόπουλος, επεσήμανε ότι παρότι η οδηγία παρέχει ρητά τη δυνατότητα να επαυξηθεί το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων και στο εσωτερικό δίκαιο, η κυβέρνηση δεν το έκανε. Έτσι, δεν καλύπτει πολλά ποινικά αδικήματα διαφθοράς, απάτης, χρηματισμού δημοσίων λειτουργών, συγκάλυψης αδικημάτων, κακοδικίας, συγκρούσεις συμφερόντων, αφήνοντας ανοχύρωτους του πολίτες σε μια πλειάδα αδικημάτων που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον.

«Η συγκέντρωση πολιτικής, επιχειρηματικής και οικονομικής ισχύος σε λίγα κέντρα είναι τερατώδης. Οι θεσμοί του κράτους δικαίου θέλουν ενισχυτικές παρεμβάσεις. Μια από τις οποίες είναι η δυνατότητα των πολιτών να αναφέρουν και να αναδείξουν υποθέσεις διαφθοράς χωρίς να κινδυνεύουν. Και στον τομέα αυτόν, το νομοσχέδιο είναι άτολμο και αδύναμο», υπογράμμισε. «Η ασφάλεια των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι η ασπίδα και το όπλο απέναντι στη αδιαφάνεια και κάθε μορφή αυθαιρεσίας δημοσίων αρχών και ιδιωτικών συμφερόντων. Καθώς οι αρχές του κράτους δικαίου πλήττονται και υπονομεύονται τα τελευταία χρόνια, ακόμη και στις παραδοσιακές δημοκρατίες, η ισχυρή και διευρυμένη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι το τελευταίο οχυρό απέναντι στη προσπάθεια που καταβάλλουν οι επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ να εξαλείψουν κάθε φωνή κριτικής. Τη στιγμή που λοιδορούνται δημόσια ως κουκουλοφόροι και οι τελευταίοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι δέχονται επιθέσεις και δυσβάστακτες αγωγές τύπου SLAPP, το επίμαχο ν/σ είναι εμφανώς άτολμο, πίσω από τις ανάγκες», σημείωσε.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο θεσμό της Νομικής Βοήθειας και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αμοιβές των δικηγόρων, λέγοντας ότι χρειάζονται πιο γενναίες παρεμβάσεις καθώς η ομαλή λειτουργία του θεσμού έχει σχέση με το κράτος δικαίου και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το περίφημο επιτελικό κράτος να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ειδικά για τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.