Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, το νέο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό περιλαμβάνονται και νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Στα βασικά σημεία του το νομοσχέδιο προβλέπει:

-Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.

-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

-Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.

-Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών».

-Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

-Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

Το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τα αυτοδιοικητικά έχει στραφεί στις αλλαγές σχετικά με την εκλογή νέων Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, όμως η τελευταία ρύθμιση, για καταληκτική ημερομηνία στις 30 Ιουνίου για την κατάρτιση συνδυασμών, αλλάζει άρδην το προεκλογικό σκηνικό, τουλάχιστον όπως ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.

Κι αυτό γιατί οι συνδυασμοί θα πρέπει να έχουν «κλείσει» σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών πριν τις εκλογές (εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, όπως προβλέπεται). Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός των συνδυασμών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα, ενώ η άτυπη προεκλογική περίοδος μεγαλώνει αρκετά. Και κυρίως, οι καλοκαιρινοί μήνες (Ιούλιος και Αύγουστος) θα είναι εντελώς διαφορετικοί, χωρίς θερινή ραστώνη για τους υποψήφιους, αλλά με εντατικό κυνήγι σταυρών…

 

το κρεμμύδι

 

 

Για ακόμη μια φορά κατά τη διάρκεια συζήτησης προημερησίας διάταξης θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, τέθηκαν παράπονα από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τον κανονισμό λειτουργίας, ζητώντας την αλλαγή του, αλλά και για τη διαχείριση του χρόνου από τον Πρόεδρο του σώματος κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη, ο οποίος βασίζεται στο ότι η όλη συζήτηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα.

Το θέμα όμως, πέρα από τα δικαιολογημένα ή μη παράπονα από πλευράς αντιπολίτευσης, βρίσκεται και στον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται να αξιοποιηθεί αυτή η συζήτηση. Συνήθως το λόγο ζητάει και λαμβάνει διψήφιος αριθμός Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι θέτουν πλήθος ερωτημάτων για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαντήσεις από πλευράς Διοίκησης. Κάποια από αυτά τα θέματα έχουν εντελώς υπηρεσιακό χαρακτήρα, κάποια άλλα επαναλαμβάνονται

συνεχώς σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση, κάποια άλλα είναι εντελώς αποσπασματικά αφορώντας όχι τη συνολική προσέγγιση ενός ζητήματος, αλλά μεμονωμένες περιπτώσεις ανάλογα με τον τόπο καταγωγής, διαμονής ή εργασίας κάθε Δημοτικού Συμβούλου. Και υπάρχουν φυσικά και ζητήματα σοβαρά, τα οποία, όμως, χάνονται μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα θεμάτων και δεν αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε.

Για αυτό καλό θα ήταν, για να έχει και νόημα η διαδικασία των προημερησίας διάταξης θεμάτων, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα έχει να τοποθετηθεί κάθε Δημοτικός Σύμβουλος, να επιλέγονται ζητήματα από κάθε παράταξη και σε κάθε συνεδρίαση να αναδεικνύεται ένας μικρός αριθμός από αυτά, μέσα από μια συνολική προσέγγιση και όχι αποσπασματικά.

 

Το σκόρδο

 

 

Η πανδημία πέρα από τα άλλα, ανέδειξε και κατήργησε την παγκοσμιοποίηση, αφού ο εμβολιασμός έφερα τα σύνορα, χωρίς προσχήματα και τον ορισμό «εθνικό» να προηγείται.

Πριν από 15-20 μήνες οι Αμερικάνοι ήθελαν να αποκτήσουν τη γερμανική βιοτεχνολογία CureVac που έχει έδρα το Τύμπινγκεν, νότια της Σουτγκάρδης. Όμως οι Γερμανοί το απέτρεψαν.

Από χθες, στο πλαίσιο της κούρσας των εμβολίων, βασισμένων στο messenger RNA (mRNA) στην οποία η παραπάνω βιοτεχνολογική εταιρεία έχει ειδίκευση, ήρθε το εθνικό των Γερμανών με τη σύμπραξη – στήριξη του φαρμακευτικού κολοσσού Bayer.

Εν κατακλείδι, η κούρσα της απόκτησης είναι και κούρσα οικονομική και στο βάθος βάθος το «εθνικό» υπερέχει, λέει η πανδημία.

 

Το λεμόνι