Το εύηχο «τελειώσαμε με τα μνημόνια» είναι μία λαϊκίστικη αποτίμηση για ομάδες πληθυσμού που είναι και ζουν στα όριά τους.

Είναι ψέμα ότι τα μνημόνια φεύγουν, η αλήθεια είναι ότι τα μνημόνια είναι ένα κουστούμι Βερολίνου ραμμένο στην σκληρή γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία. Φεύγει ο Τόμσεν, έρχονται οι Ευρωπαίοι επιτηρητές, οι οποίοι θα γνωστοποιούν κάθε απόκλιση από τα προκαθορισμένα αριθμητικά δεδομένα και φυσικά η πιστή εφαρμογή είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε επικοινωνιακή πολιτική οποιασδήποτε ελληνικής Κυβέρνησης.

Τα μνημόνια είναι ουσιαστικά ένα διαχρονικό ρούχο που το «έραψαν» οι μεταπολιτευτικές Κυβερνήσεις και θα το φορούν αριστερόστροφες, κεντρόστροφες και δεξιόστροφες Κυβερνήσεις. Τα υπόλοιπα στα δελτία των 8 και στις έντυπες προσεγγίσεις με μία μόνο σταθερά. Ότι τα μνημόνια ήρθαν, έμειναν και δεν έφυγαν, ούτε θα φύγουν από την καθημερινότητά μας.

 

Η φακή

 

 

Στο θεματικό συνέδριο των Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ με θέμα «Πολιτικές για την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας» στην Κόνιτσα, το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, η οποία είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κ. Σωτηριάδου θα κάνει το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου την κεντρική εισήγηση του συνεδρίου, μετά από τους χαιρετισμούς των επισήμων.

Στόχος του συνεδρίου αποτελεί η ενδελεχής εξέταση και αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν τα υπουργεία και γενικότερα οι δημόσιοι φορείς αλλά και η διατύπωση προτάσεων για την βελτίωση των πολιτικών αυτών και την εισαγωγή θετικών διακρίσεων υπέρ των ορεινών περιοχών της Ελλάδας.

Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που θα συζητηθούν στο Συνέδριο της Κόνιτσας είναι οι εξής:

  1. Θεσμικές και οργανωτικές προτεραιότητες για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων
  2. Αποκεντρωμένη λειτουργία υπηρεσιών ως παράγοντας ανάσχεσης της εσωτερικής μετανάστευσης
  3. Ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας των Ορεινών Δήμων, ΕΣΠΑ-Αναπτυξιακά Προγράμματα.

 

Το φασόλι

 

 

Στο ζήτημα των βελτιώσεων στον υφιστάμενο δρόμο Δράμα – Αμφίπολη επανήλθε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης. Άλλωστε, ως γνωστό, ο κ. Μαργαρίτης έχει αρθρογραφήσει πολλάκις για το θέμα στο παρελθόν, έχοντας ανταλλάξει και δημόσιες επιστολές (σε έντονο ύφος) με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Γιάννη Μωυσιάδη. Μάλιστα, σχετικά με το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη και τη βελτίωσή του ο κ. Μαργαρίτης έγραψε και νέο άρθρο (δημοσιεύεται στη σελίδα 11 της εφημερίδας).

Στην ανάρτησή του ο πρώην Δήμαρχος Δράμας αναφέρει:

«Καλησπέρα φίλοι μου!!! Δεν σταματάμε τις πιέσεις για την βελτίωση του δρόμου Δράμα-Αμφίπολη. Την Τρίτη 12/09/17 θα γίνει η δημοπρασία από την Αντιπεριφέρεια Σερρών, προϋπολογισμού 1.000.000 με ΦΠΑ και εγκεκριμένη πίστωση 500.000 για πλήρη ανακατασκευή από Μπάφρα έως Παλαιοκώμη μήκους 19 χιλιομέτρων. Μέχρι να ξεκινήσει η εργολαβία, θα πρέπει να κλείσουν οι περισσότερες λακούβες. Είναι κοροϊδία και προσβολή για εμάς τους Δραμινούς να έχουν πέσει μέχρι σήμερα μόνο 80 μέτρα άσφαλτος έξω από το Ροδολίβος. Είδατε ότι πριν την γέφυρα της Παλαιοκώμης (αριστερά όπως πάμε για Θεσσαλονίκη) ασφαλτοστρώθηκαν 120 μέτρα χωματόδρομου; Μεγαλύτερη αξία έχουν τα ρουσφέτια σε 2,3 αγρότες από 100.000 Δραμινούς; Κρίμα στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Σερρών και στους δικούς μας αιρετούς που σφυρίζουν αδιάφορα μέχρι και σήμερα. Ρωτάω, θα γίνουν φέτος οι διαγραμμίσεις σε όλο τον δρόμο ή θα τον βάψουμε μόνοι μας; ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΠΙΝΕΛΑ!!!».

 

Το κουκί

 

 

Το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 1η Γιορτή Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, σε διοργάνωση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας «Άγιος Μόδεστος».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, ημερίδα με θέμα «Την προώθηση, τις εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης και τους νέους τρόπους κοπής κρέατος» σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 17.30, ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση των κτηνοτρόφων που έχουν εντάξει το ζωικό τους κεφάλαιο στο πρόγραμμα Γενετικοί Πόροι – Ελληνική Κόκκινη Φυλή», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας και στις 20.00 παραδοσιακό γλέντι στο πάρκο μπροστά από το Διοικητήριο, με την συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων του Ν. Δράμας, παραδοσιακής ορχήστρας και δωρεάν μαγειρεμένα κρέατα παραγωγής των κτηνοτρόφων της Δράμας για όσους τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Σκοπός των διοργανωτών είναι η Γιορτή Κτηνοτρόφων να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός.

 

Το ρεβίθι