Η έντονη λειψυδρία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και σε τοπικό επίπεδο, καθώς σε διάφορες περιοχές του Νομού Δράμας καταγράφονται σημαντικά προβλήματα ακόμη και στην υδροδότηση οικισμών, πέρα από τις δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν οι αγρότες όσον αφορά το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου προβλήματα υδροδότησης καταγράφονται στον Βώλακα, την Αχλαδιά, το Πέρασμα, την Εξοχή και τον Γρανίτη. «Για το Νευροκόπι το φυσιολογικό είναι τον χειμώνα να έχει μισό μέτρο χιόνι και το καλοκαίρι η θερμοκρασία να είναι κάτω από τους 30 βαθμούς. Τον χειμώνα είχαμε πολύ κρύο, καθόλου χιόνια και ελάχιστες βροχές, ενώ το καλοκαίρι το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 38 βαθμούς. Για εμάς εδώ επάνω, αυτό που βιώνουμε είναι κακοκαιρία», ανέφερε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Βασίλη Λωλίδη. «Αναγκαζόμαστε να διακόπτουμε την ύδρευση στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να γεμίσουν οι ταμιευτήρες ώστε να δώσουμε ξανά το νερό την επόμενη μέρα. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι δυσανασχετούν, ειδικά με αυτές τις θερμοκρασίες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση», πρόσθεσε ο κ. Ταμπουρίδης.

Στον Δήμο Προσοτσάνης τα σοβαρότερα προβλήματα όσον αφορά την υδροδότηση παρουσιάζονται σε Πύργους, Μικρόπολη και Καλλιθέα. Ο κ. Αθανασιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Βασίλη Λωλίδη, επεσήμανε ότι «και άλλες χρονιές είχαμε προβλήματα υδροδότησης των οικισμών αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Ο καύσωνας ξεκίνησε από τον Μάιο και σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχής και χιονοπτώσεων τους χειμερινούς μήνες φτάσαμε σε αυτή την ανησυχητική κατάσταση».

Προβλήματα υδροδότησης υπάρχουν και στον Δήμο Δράμας, όπου σε Λιβαδερό, Δενδράκια και Μακρυπλάγι μεταφέρεται νερό με βυτιοφόρα, ενώ στον Βαθύλακκο μεταφέρεται νερό με αντλία από το Μοναστηράκι. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Βασίλη Λωλίδη, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γιάννης Γεωργιάδης επεσήμανε: «Οι περισσότερες πηγές έχουν στερέψει, οπότε σε τουλάχιστον τρεις ορεινές κοινότητες μεταφέρουμε νερό με υδροφόρες προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων σε πόσιμο νερό. Την ίδια ώρα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας τα τρία τέταρτα του νερού έχει στερέψει οπότε αν κριθεί ανάγκη σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε τα υδρόβια πτηνά που ζούσαν στις λίμνες του πάρκου».

Η κατάσταση στην Αγία Βαρβάρα είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς και στην κεντρική λίμνη η στάθμη του νερού έχει κατέβει πολύ χαμηλά, ενώ παρακείμενες λιμνούλες έχουν ξεραθεί και οι εικόνες με καταρρακτάκια και τρεχούμενα νερά ανήκουν στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια προσπάθεια διάσωσης των υδρόβιων πτηνών, η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ του κ. Άρη Θεοδωρίδη ενίσχυσε μια πηγή μέσα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και τοποθέτησε πλαστικό κάλυμμα στον πυθμένα της λιμνούλας μπροστά από το πρώην «Νησάκι», προκειμένου να συγκρατούνται τα νερά και να μην υπάρχει κίνδυνος για τα πτηνά που διαβιούν στο συγκεκριμένο σημείο.

 

Το μπιζέλι

 

 

Ήρθαν και τα μπάνια του λαού, ο πάλαι ποτέ πασοκογενής ορισμός των διακοπών, μόνο που οι εποχές αλλάζουν, όχι όμως οι συνήθειες. Ερώτημα: Έχει τη δυνατότητα εβδομαδιαίων διακοπών μια μέση ελληνική οικογένεια;

Τα στατιστικά δεδομένα τιμών, αγοράς και δηλωθέντων εισοδημάτων είναι μάλλον απαγορευτικά. Απλά η ταξική διαφορά απεικονίζεται από τη «Δημοκρατία της Μυκόνου» και τα δελτία κοινωνικού τουρισμού.

 

Το σταφύλι