Και τώρα… αυτοδιοικητικές εκλογές! Η ολοκλήρωση των διπλών εκλογών σε εθνικό επίπεδο, απελευθερώνει τους εμπλεκόμενους με τους δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έτσι ώστε να ξεκινήσουν πιο εντατικά την προσπάθεια προσέγγισης των συμπολιτών τους ενόψει της εκλογικής διαδικασίας του προσεχούς Οκτωβρίου. Βέβαια, στις όποιες κινήσεις θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η κόπωση του εκλογικού σώματος λόγω των βουλευτικών εκλογών Μαΐου και Ιουνίου, της διπλής προεκλογικής περιόδου, αλλά και εν γένει του προεκλογικού κλίματος το οποίο είχε κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα εδώ και περίπου ένα χρόνο, όταν και η προηγούμενη Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είχε μπει στο τελευταίο έτος της θητείας της, με την ανάπτυξη διάφορων σεναρίων για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ουσιαστικά η ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της… προπαρασκευαστικής περιόδου για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση είναι η 31η Αυγούστου, όταν και εκπνέει η προθεσμία για την εύρεση υποψηφίων και την κατάθεση συνδυασμών.

Η ημερολογιακή έλευση του φθινοπώρου, την 1η Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί ουσιαστικά και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την ημερομηνία διεξαγωγής του α’ γύρου των εκλογών στις 8 Οκτωβρίου μεσολαβεί ένα 40ημερο, όπου αναμένεται οι επικεφαλής παρατάξεων και όλα τα μέλη των συνδυασμών να κινούνται σε έντονους ρυθμούς, με περιοδείες, επισκέψεις και ομιλίες. Όπου χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη νικητών, με νέα εκλογική διαδικασία στις 15 Οκτωβρίου, θα σημαίνει ότι για περίπου ενάμιση μήνα στις τοπικές κοινωνίες θα κυριαρχεί εκλογικό κλίμα, με κυρίαρχο στοιχείο βέβαια ότι ο αριθμός των άμεσα εμπλεκόμενων ως υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις βουλευτικές.

 

Το μπιζέλι

 

 

«Πολύ κακό για το τίποτα» είναι μια φράση που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών του Ιουνίου όσον αφορά τις επιλογές των πολιτών της Δράμας σε σχέση με τη ψήφο τους στις εκλογές του Μαΐου. Αντίστοιχο ήταν και το κλίμα της βραδιάς των εκλογών, καθώς η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σταυροδοσία, είχε ως αποτέλεσμα η αγωνία να τελειώσει σχετικά νωρίς, ενώ και οι όποιοι πανηγυρισμοί ήταν περιορισμένης έκτασης.

Οι διαφοροποιήσεις στα ποσοστά των κομμάτων σε τοπικό επίπεδο ήταν πολύ μικρές και δεν επηρέασαν την εκπροσώπηση της Δράμας στη Βουλή, η οποία παρέμεινε η ίδια με αυτή που είχε προκύψει πριν από περίπου ένα μήνα. Ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης από τη Ν.Δ., ο κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι οι εκπρόσωποι του Νομού Δράμας στην επόμενη κοινοβουλευτική θητεία. Η ορκωμοσία της νέας Βουλής, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023, ενώ την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του σώματος για την ανάδειξη Προεδρείου.

Όσον αφορά την κινητοποίηση που υπήρξε στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του Ιουνίου, κυρίως από πλευράς Ν.Δ. με συνεχείς επισκέψεις κλιμακίων, φαίνεται πως τελικά αποδείχτηκε χρήσιμη όχι για την αύξηση των ποσοστών του κόμματος, αλλά για τη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα, καθώς χαλαρότητα και εφησυχασμός μπορεί ενδεχομένως να είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού του κόμματος. Εξάλλου, ο νικητής των εκλογών του Ιουνίου, δηλαδή η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν προδιαγεγραμμένος από τα αποτελέσματα του Μαΐου.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Το πολιτικό εκκρεμές πήγε πιο δεξιά. Αυτό ήταν το μήνυμα των διπλών εκλογών. Τώρα οι ιδεολογικές εμμονές, οι αγκιστρώσεις και οι αγκυλώσεις είναι για τους διορατικούς και όχι για τους εμμονικούς. Τι να περιμένουμε τώρα;

Το βέβαιο ότι θα έχουμε στις πρώτες 100 ημέρες μια έντονη «καταιγίδα» μεταρρυθμίσεων, παρεμβάσεων και ανατροπών. Η δεύτερη τετραετία έχει εντολή, όχι απλά διαχειριστική, αλλά παρεμβατική – μεταρρυθμιστική.

Ο χρόνος δε για την Κεντροαριστερά είναι αρκετός για να «διαβάσει» τις ανάγκης της κοινωνίας. Είναι πολιτική ανάγκη η ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου, πέρα των προσωπικών στρατηγικών.

 

Η ελιά