Έρχεται το Ορθόδοξο Πάσχα και ο Γιούνκερ είπε στον νεοσουλτάνο ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία. Το θέμα είναι στο DNA των Τούρκων που ως γνήσιοι Ανατολίτες έχουν το παζάρι στην κληρονομικότητά τους. Το ευρωπαϊκό προφίλ του Ερντογάν είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο για το «μπαγιόκο» (χρήμα) στο θέμα της μεταναστευτικής ροής και που «πονάει» τις δυτικές κοινωνίες.

Έτσι, οι 2 Έλληνες πιθανό θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα και ταυτόχρονα θα «ξεπαγώσουν» τα κονδύλια της Ε.Ε. προς την Τουρκία. Βέβαια, όντως είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία της Ε.Ε. παίρνει ξεκάθαρη θέση για τα 2 μέλη της (Ελλάδα και Κύπρο), όμως η Τουρκία έχει ψηλά στις προτεραιότητές την κρίση στην ΑΟΖ της Κύπρου και εδώ η ελληνική διπλωματία πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση.

 

Το λάχανο

 

 

Συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους 830.000 ευρώ για το Δήμο Δοξάτου ανακοίνωσε, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Δαλακάκης, μετά από επισκέψεις στην Αθήνα την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δαλακάκης, στην ανάρτησή του, την Πέμπτη 22 Μαρτίου, αναφέρει: «Καλό μεσημέρι! Κατόπιν της χθεσινής συνάντησης στο Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνουμε την χρηματοδότηση 215.000 € για παιδικές χαρές, οι οποίες προστίθενται στις παιδικές χαρές ύψους 300.000 € που ήδη έχουμε δημοπρατήσει και η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα μετά το Πάσχα. Επιβεβαιώσαμε την χρηματοδότηση των 75.000 € για την συντήρηση των σχολείων μας που θα προστεθεί στις 30.000 € που ήδη διαθέτουμε Επιβεβαιώσαμε την χρηματοδότηση 140.000 € για την αγορά μηχανημάτων έργου. Επιβεβαιώσαμε και την χρηματοδότηση 100.000 € για την εξόφληση δικαστικών αποφάσεων από χρέη που μας άφησε “δώρο” η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Και έπεται συνέχεια…».

 

Ο άνηθος

 

 

Απορρίφθηκε από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης η προσφυγή του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη κατά της απόφασης του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου με την οποία τροποποιούνταν προηγούμενη απόφασή του περί μεταβίβασης άσκησης αρμοδιοτήτων. Πρόκειται για τη γνωστή απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου με την οποία αφαιρούνταν αρμοδιότητες από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη και μεταβιβάζονταν στους 4 Περιφερειακούς Συμβούλους Δράμας της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση».

Σύμφωνα, με το αριθμ. πρωτ. 4897/22-3-2018 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης η προσφυγή απορρίφθηκε, γιατί ασκήθηκε εκπρόθεσμα. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, η πράξη του Περιφερειάρχη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Δεκεμβρίου 2017 «και έκτοτε απέκτησε και νομική ισχύ, οπότε από την επομένη ημέρα της δημοσίευσης έπρεπε να ασκηθεί η προσφυγή για να είναι εμπρόθεσμη. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η προσφυγή ασκήθηκε στις 25/01/2018, ήτοι 27 ημέρες μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε κατατέθηκε εκπρόθεσμα και γι αυτό το λόγο κρίνεται απορριπτέα». Όπως αναφέρεται η σχετική προθεσμία υποβολής προσφυγής είναι 15 ημέρες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, σε περίπτωση υποβολής προσφυγής πρώτα εξετάζεται το παραδεκτό αυτής και στη συνέχεια το βάσιμο. Στοιχεία του παραδεκτού αποτελούν και το έννομο συμφέρον και το εμπρόθεσμο της κατάθεσης. Έτσι, ενώ στην προκειμένη περίπτωση αναγνωρίζεται το έννομο συμφέρον του κ. Πατακάκη, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης δεν εισέρχεται στην εξέταση της ουσίας της προσφυγής, καθώς η υπό κρίση προσφυγή ασκήθηκε εκπρόθεσμα κι έτσι κρίνεται ως απαράδεκτη.

Στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης μπορεί να προσβληθεί ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων.

 

Η πιπεριά

 

 

Δικαιώθηκε ο Δήμος Δράμας σε προσφυγή που κατέθεσε στην Επιτροπή του Άρθρου 152 κατά απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία ακυρωνόταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, σχετικά με την έγκριση τροποποιήσης του προϋπολογισμού του έτους 2017 της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ λήφθηκε κατά πλειοψηφία, με 10 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να υπερψηφιστεί από τη σχετική πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (17 σε σύνολο 33 μελών).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής του Άρθρου 152, στην εν λόγω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου 2017, αρχικά ήταν παρόντες 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι (δύο περισσότεροι από τους 17 που απαιτείται για το σχηματισμό απαρτίας, ενώ για τη λήψη της απόφασης απαιτούνταν 9 θετικοί ψήφοι (σχετική πλειοψηφία επί των 17).

 

Το καρότο