Σίγουρα δεν είναι κάτι σύνηθες και αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση στην πολιτική ζωή του τόπου, η ταυτόχρονη παρουσία εκπροσώπων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων την ίδια ημέρα στη Δράμα.

Συγκεκριμένα, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή, επισκέφτηκαν την περιοχή, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, (ανά εκλογική επιρροή των κομμάτων όπως καταγράφηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου) ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. και Ευρωβουλευτής, ο κ. Χρήστος Γιαννούλης, υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Α’ Θεσσαλονίκης, ο κ. Παύλος Χρηστίδης, υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νοτίου Τομέα Αθηνών, και ο κ. Νίκος Λάππας μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Κ.Κ.Ε.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε απόσταση ουσιαστικά μερικών δεκάδων μέτρων, στα εκλογικά κέντρα των 3 από τα 4 προαναφερθέντα κόμματα πραγματοποιήθηκαν πολιτικές δράσεις με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων στελεχών (ομιλία του κ. Γιαννούλη στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, ομιλία του κ. Λάππα στο εκλογικό κέντρο του Κ.Κ.Ε. και επίσκεψη του κ. Χρηστίδη και συνομιλία με τους πολίτες στο εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ).

Είναι προφανές ότι τα πολιτικά πάθη στο πλαίσιο διεξαγωγής εκλογών, όπως αυτά καταγράφονταν σε παλαιότερες δεκαετίες, έχουν εκλείψει και σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού έχουν καταγραφεί σημαντικά θετικά βήματα. Βέβαια, τη δεκαετία του 1980 μόνο κάποιος λάτρης της επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι κάποτε στο μέλλον θα επισκέπτονταν την ίδια ημέρα τη Δράμα (ή και οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας) εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του Κ.Κ.Ε. και του ΚΚΕ εσ. (ως παράδειγμα τα τέσσερα κόμματα που πέτυχαν να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο του 1985) και ότι θα πραγματοποιούνταν και πολιτικές εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία στην οδό Εθνικής Αμύνης…

 

Το μπιζέλι

 

 

Στους τρεις ανέρχονται πλέον οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, καθώς μετά από την παλαιότερη ανεξαρτητοποίηση του κ. Γιώργου Μουχτάρη (εκλεγμένου με την παράταξη «Project για τη Δράμα», ακολούθησαν οι πρόσφατες ανεξαρτητοποιήσεις του κ. Μάκη Ευθυμιάδη (εκλεγμένου με την παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια») και του κ. Γιάννη Εφραιμίδη (εκλεγμένου με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα»).

Όσον αφορά το μέλλον των τριών στον χώρο της αυτοδιοίκης, ο κ. Μουχτάρης έχει ανακοινωθεί ως υποψήφιος με την παράταξη «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» του κ. Γιώργου Παπαδόπουλου και ο κ. Ευθυμιάδης ως υποψήφιος με την παράταξη «Πόλη και Ζωή» του κ. Κυριάκου Χαρακίδη. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για υποψηφιότητα του κ. Εφραιμίδη με άλλη παράταξη, αλλά θεωρείται πως στο άμεσο μέλλον θα γίνουν γνωστά τα σχέδιά του. Άλλωστε, στη δήλωση για την παραίτησή του από τη θέση του Αντιδημάρχου και την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», ο κ. Εφραιμίδης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ξαναείναι υποψήφιος. «…Θεωρώ υποχρέωσή μου να προσφέρω όσα μπορώ, όσο μου το επιτρέπουν, από τη θέση του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου ως το τέλος της θητείας μας, όπως επιβάλλει η στήριξη των συμπολιτών μας και ευελπιστώ η στήριξη αυτή προς το πρόσωπό μου να ανανεωθεί και στο μέλλον», κατέληγε στη δήλωσή του ο κ. Εφραιμίδης.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Χάσαμε το κέντρο, μια ποδοσφαιρική φράση για εικόνα ομάδας που έχει απολέσει τον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο στο γήπεδο. Η μεταφορά στον χώρο των εκλογών διευκολύνει την ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η μεσαία τάξη, ο μεσαίος χώρος είναι ο κυρίαρχος των εκλογών μετά τη Μεταπολίτευση, οπότε κάτι τέτοιο έγινε και στις 21-5-2023 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (κυρίως) να προσεγγίζει πιο πειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα τους κεντρογενείς ψηφοφόρους.

Η δεύτερη τετραετία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα δοθεί, αφού το 40 με 20 είναι ένα μεγάλο εύρος για δραστικές μετατοπίσεις, με τη μεσαία (και πάλι) τάξη να αξιολογεί και να καθορίζει την αποτύπωση των εκλογικών δυνάμεων, δεδομένου ότι η Κεντροαριστερά έχει θέμα αποδοχής από τους κεντρογενείς, πέρα του κατακερματισμού (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) που υπάρχει στον χώρο.

 

Η ελιά